1515

Råvaror: Guldpriset faller<br />

Oljepriserna visar små förändringar på tisdagsmorgonen, medan basmetallerna mestadels är upp. Guldet är samtidigt ned.

Vid klockan 8.50 är WTI i första termin 0,38 dollar lägre på 93,77 dollar per fat, medan Brent stigit 0,06 dollar till 102,68 dollar per fat.

På fredagen har Opec ett möte i Wien, där de väntas lämna produktionsmålet oförändrat på 30 miljoner fat per dag.

Förenade Arabemiratens oljeminister Suhail Mohammed al Mazrouei sade inför mötet att de nuvarande oljepriserna är "lämpliga och rimliga", rapporterar Bloomberg News.

Han gör bedömningen att oljekonsumtionen kommer att öka med 800.000 fat per dag i år jämfört med föregående år. Opec, som står för cirka 40 procent av världens oljebehov, producerar cirka 30,4 miljoner fat per dag. Det är "bara något över organisationens mål, och detta återspeglar efterfrågan", sade Suhail Mohammed al Mazrouei.

Saudiarabiens oljeminister Ali Al-Naimi uppgav i mars att ett råoljepris på 100 dollar per fat är en "rimlig" prisnivå som inte kommer att kväva den globala ekonomiska tillväxten.

National Commercial Bank, Saudiarabiens största långivare mätt i tillgångar, uppgav i helgen att Saudiarabien kanske behöver övertala andra Opec-länder att minska utbudet för att hålla oljepriset över 100 dollar per fat under resten av året.

"Det finns alltid möjligheten att uttalandena från Opec-ministrarna inför mötet kommer att ha en mindre och övergående effekt på marknaden. Vi är nära nivån 100 dollar per fat som Saudiarabien har sagt är ett lämpligt oljepris. Det kommer troligen inte att bli någon förändring" av Opecs utbud, sade Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något under tisdagsmorgonen, med dollarindex upp från 83,65 till 83,80. På makroagendan står S&P Caseshillers husprisindex för mars och hushållens konfidensindikator för maj, där det senare väntas ha stigit till 71,0 från 68,1 föregående månad.

På basmetallmarknaden noteras kopparn 12 dollar ned på 7.287 dollar per ton. Aluminium och zink är 9 respektive 7 dollar upp.

"Oron för Kinas ekonomiska inbromsning finns fortfarande där. Tillväxtoron förblir i bakgrunden", sade Hwang Il Doo på Korea Exchange Futures till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noteras guldet 4 dollar lägre på 1.391 dollar per uns medan silvret är 0,16 dollar ned.

"Utsikterna för den amerikanska ekonomin förblir positiva, med förväntningar om en neddragning av QE vilket stöttar dollarn och tynger guldet. Den initiala vågen av fysisk efterfrågan efter det stora prisfallet har lättat och köpen tenderar att minska då priserna närmar sig 1.400 dollar", sade Feng Liang på GF Futures till Bloomberg News.

Noteringar 8.50
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:38 USD 93:77
Brent, första termin +0:06 USD 102:68Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -12 USD 7.287
Zink +7 USD 1.862
Aluminium +9 USD 1.849
Nickel +20 USD 14.825
Bly +2 USD 2.071
Tenn +65 USD 21.115Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -3:73 USD 1.391:05
Silver -0:15 USD 22:53


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?