1515

Råvaror: Tung vecka för oljan<br />

Priserna på WTI- och Brentolja handlades något lägre under den tidiga fredagskvällen, där WTI går mot den sämsta veckovisa utvecklingen på mer än en månad. På basmetallmarknaden var utvecklingen något mer blandad.

"Osäkerhet om framtiden för lättnader (QE) är den huvudsakliga faktorn som tynger marknaden i dag", sade Gene McGillian, analytiker och handlare vid Tradition Energy i Connecticut, till Bloomberg News. "Vi har varit ned denna vecka av tre orsaker: rädsla för att Fed kommer att dra ned på stimulanserna, oro för den kinesiska ekonomin och mycket höga oljelager", fortsatte hon.

Vid klockan 18.30 var WTI i första termin 0,46 dollar nedåt på 93,79 dollar per fat, medan Brent backade 0,26 dollar till 102,18 dollar per fat.

På basmetallmarknaden noterades kopparn samtidigt ned 14 dollar på 7.288 dollar per ton. Aluminium och zink tappade också svagt.

Freeport-McMoran Copper & Gold upplever fortsatta leveransproblem från sin gruva Grasberg i Indonesien, uppgav vd Richard Adkerson enligt Bloomberg News. Det är ännu för tidigt att avgöra hur länge undersökningen av ett ras i en tunnel, där 28 personer omkom, kommer att pågå.

"Utbudsproblem fortsätter att agera ett element av stöd för metallen (koppar)", kommenterade Cailey Barker, analytiker vid Numis Securities i London, i ett marknadsbrev.

På ädelmetallmarknaden noterades små nedgångar, när guldet tappade 3,50 dollar till 1.388 dollar per uns och silvret var 0,07 dollar lägre.

"Dagens data är bra och ytterligare en orsak för Federal Reserve att fundera på en nedtrappning av stimulanserna", sade handlaren Frank MchGhee till Bloomberg News, med avseende på fredagens siffror över order varaktiga varor i USA, vilka överträffade analytikernas förväntningar.

Noteringar 18.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:46 USD 93:79
Brent, första termin -0:26 USD 102:18:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -2 USD 7.298
Zink -2 USD 1.855
Aluminium -10 USD 1.840
Nickel -159 USD 14.781
Bly +25 USD 2.069
Tenn +149 USD 21.149Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -3:47 USD 1.387:63
Silver -0:0650 USD 22:54


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?