1515

USA-börser: Klarade <br />inte hålla i uppgång<br />

Den inledande handeln på de amerikanska börserna kantades av svag Kina-PMI och oro kring Federal Reserves fortsatta policy vad gäller räntor och obligationsköp.

Nattens fall på japanska Nikkei och breda nedgångar i Europa tyngde. Under eftermiddagen kom dock ett knippe amerikansk statistik som var bättre än väntat, vilket gav stöd åt marknaden och fick upp de ledande indexen nära oförändrade nivåer.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,1 procent lägre till indexnivån 15.296, medan det bredare S&P 500 backade 0,3 procent till 1.651. Nasdaq Composite sjönk 0,1 procent till 3.459.

Omsättningen uppgick till 790 miljoner aktier på New York-börsen och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

"Marknaden kämpar med motsägelsefulla uttalanden från Fed-ledamöter om när QE ska minskas, minskande tillväxt i Kina och börsfallet i Japan", sa Ryan Larson, chef för handel med amerikanska aktier på RBC Global Asset Management, till Bloomberg News.

Natten till torsdagen visade HSBC och Markits snabbestimat att Kinas inköpschefsindex för industrisektorn oväntat sjönk till 49,6 i maj, den första nedgången på sju månader. Analytikernas förväntningar låg på en oförändrad nivå om 50,4 från april.

Oklarheter från den amerikanska centralbanken Federal Reserve kring hur och när dess obligationsköp ska begränsas fortsatta också att oroa investerare.

Sentimentet stärktes dock efter att amerikansk statistik visat på positiva tendenser under eftermiddagen.

En rapport från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk mer än väntat, till 340.000 personer under vecka 20.

Försäljningen av nya enfamiljshus i USA steg samtidigt 2,3 procent i april jämfört med månaden före, vilket var mer än väntade +1,9 procent.

Förtroendet hos de amerikanska konsumenterna steg till -29,4 förra veckan, från -30,2 föregående vecka.

Teknikjätten Hewlett-Packard stängde 17,1 procent högre efter onsdagskvällens kvartalsrapport som visade en högre vinst än väntat.

Klädkedjan GAP redovisade också ett högre resultat än väntat för det första kvartalet. Prognosen för helåret var dock sämre än väntat och aktien backade så mycket som 5 procent i efterhandeln.

Ford Motor meddelade att dess biltillverkning i Australien kommer att läggas ner i oktober 2016. Aktien backade 1,1 procent.

På obligationsmarknaden föll räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 2 punkter till 2,02 procent.


Innehåll från VertivAnnons

Snåla inte på datacentret om ni vill ha flexibelt distansarbete

På många företag kommer de närmaste åren att präglas av distansarbete och av hybridmodeller, med en blandning av närvaro på kontoret och arbete i hemmiljö. Ju mer flexibel individen kan vara, desto hårdare får servrarna i datacentren jobba. Det ställer krav på investeringar av olika slag.

Fördelarna med ökat distansarbete är uppenbara, för att sammanfatta handlar det om att säkra den nödvändiga effektivisering som krävs för att överleva som företag. Ericssons planer är bara ett exempel av många på vad som händer. Ökad lönsamhet kan även komma från lägre kontorshyror, lägre elräkningar och liknande. PwC har undersökt detta fenomen och listar ett flertal aspekter som kanske inte är uppenbara. Även enklare rekrytering bidrar till att minskade utgifter.

Mer distansarbete kräver mer investeringar. Några är uppenbara, till exempel att medarbetarna behöver rejäla och stryktåliga bärbara datorer och tillgång till stabila IT-lösningar för videokonferenser, samarbete med mera. Andra nödvändiga investeringar är svårare att identifiera, som att det krävs nya, och ofta dyra, lösningar för åtkomst och IT-säkerhet.

Så uppgraderar du företagets nätverk

Den typ av investeringar som är lättast att missa är troligtvis det faktum att det krävs mer muskler i våra datacenter. I många fall är det en fråga för tjänsteleverantörer och molnföretag. Men många företag har fortfarande egna datacenter, inte sällan för de mest centrala verksamhetsområdena. Dessa datacenter belastas hårdare idag. Hur mycket varierar, men uppgifter om ökningar på 30 procent är inte ovanliga.

Det kan kanske tyckas konstigt att mer IT-aktivitet långt bort från datacentren innebär att datacentrens kapacitet och driftsäkerhet måste förstärkas. Men utan tillförlitliga knutpunkter i form av datacenter kommer den distribuerade teknikanvändning som är en följd av distansarbetestrenden att fungera sämre och vara mer osäker. 

– Det handlar inte bara om fler servrar för beräkning, fler diskar för lagring av data och större switchar för kommunikation via nätverk och internet. Kraftfullare och mer tillförlitliga lösningar för elförsörjning och stabila lösningar för kylning är lika viktiga säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv. 

Förutom traditionella stora datacenter blir det allt vanligare med nya, ofta mindre, anläggningar som byggs ute i kanten av nätverken (det som brukar kallas för edge computing). De knyter samman användare och centrala datacenter. Det ställs ofta speciella krav på den här typen av anläggningar, till exempel på grund av utrymmesbrist. Vertiv som är en ledande leverantör av utrustning för datacenter märker av det här på flera sätt: 

– Många nya datacenter som blir knutpunkter för nätverkstrafik kommer att köras på full kapacitet. All värme som genereras på grund av detta ställer stora krav på kylning, säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv.

Det ökade trycket på datacenter är bara ett exempel på indirekta följder vad gäller krav på utrustning till datacenter i pandemins svallvågor. Men den är viktig att ha i bakhuvudet när man planerar nästa års budget. 

Mer information om Vertivs Edge lösningar

Om Vertiv 

Fakta

Vertiv är en ledande leverantör av hårdvara, mjukvara, analyser och tjänster för datacenter. Sortimentet innefattar produkter för energiförsörjning, kylning och IT-infrastruktur, samt tjänster för allt från molnet till ytterkanterna av nätverken. Fokus ligger förutom på kostnadseffektivitet på tillgänglighet och hållbarhet. Vertivs huvudkontor ligger i Columbus, i Ohio i USA. Företaget har cirka 20 000 anställda och bedriver verksamhet i fler än 130 länder däribland Sverige.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vertiv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?