1515

Stockholmsbörsen: <br />Spänd väntan på Bernanke<br />

Stockholmsbörsen steg marginellt med stöd av banker. Finansinspektionen tog på tisdagen beslut om riskvikter på bolån i linje med tidigare kommunikation. Närmast inväntas Fed-chefen Ben Bernankes tal i eftermiddag.

"Riskviljan på börsen fortsätter att vara hög trots ökad osäkerhet om Federal Reserve inom kort ska minska på tillgångsköpen. All fokus kommer därför vara på Federal Reserve-chefen Ben Bernankes tal klockan 16.00 där vi förhoppningsvis kan få ytterligare indikationer om hur centralbanken resonerar kring detta. Min tro är att Ben Bernanke fortsätter att vara diplomatisk och således är öppen för både ökade och minskade tillgångsköp beroende på hur makrosiffrorna kommer in framöver", säger Michael Canborn, marknadsanalytiker på IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 hade stigit 0,1 procent till noteringen 1.249, klockan 13.40. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då runt 6 miljarder kronor. På de ledande europeiska handelsplatserna var utvecklingen svagt negativ.

"Blickar vi mot börsrörelserna är vi inne i en nästintill parabolisk rörelse uppåt just nu och det är svårt att sia om hur långvarig denna uppgångssekvens kommer att bli. Men så länge beteendemönstret med få och kortvariga rekyldagar nedåt är intakt skulle i alla fall jag vara försiktig med att gå emot flocken", fortsätter Michael Canborn.

De fyra storbankerna var från oförändrat till 0,8 procent högre. Swedbank, som de senaste dagarna underpresterat, var starkast presterande bankaktie inom OMXS30 på onsdagen. Finansinspektionen tog på tisdagen beslut om riskvikter på bolån i linje med tidigare kommunikation.

"Givet kommentarer från Riksbanken och politiker känns det rättvist att säga att förväntningar på högre riskvikter (sannolikt 20 procent) var diskonterat i viss utsträckning på marknaden. Därmed kommer det oförändrade förslaget (15 procent) sannolikt att ses som kapitalpositivt", skrev Nomura i en snabbkommentar på onsdagsmorgonen.

Teliasonera tappade 1,4 procent. Ägardispyterna i Turkcell fortsätter och som lök på laxen fortsätter Uppdrag Granskning att grotta i bolagets affärer i diktaturstater.

Assa Abloy backade 0,8 procent. I nyhetsflödet tickade amerikanskt arkitektindex för april ned under 50-strecket.

Alliance Oil retirerade knappa 2 procent sedan det redovisat ett rörelseresultat för det första kvartalet som var 7 procent under SME Direktprognosen. Än större förlorare i rapportflödet var Catella som föll 10 procent.

H Intressenter har höjt budet på Höganäs med 15 kronor till 325 kronor per aktie, jämfört med 321 kronor vid tisdagens stängning. Aktien var svagt upp till 322:50 kronor.

Riskkapitalbolagen Nordic Capital och CVC Capital Partners sålde på tisdagskvällen en storpost om runt 15 procent av kapital och kring 10 procent av rösterna i Cloetta. Posten såldes till kursen 17:60 kronor per aktie, mot tisdagens stängningskurs om 18:50 kronor. Aktien backade knappa 3 procent till 18 kronor.

Hufvudstaden backade en knapp procent. Swedbank har sänkt rekommendationen för aktien från köp till neutral.

Dedicare steg nära 6 procent. SEB Equities har höjt aktien till behåll, från tidigare sälj.

Fordonsunderleverantören Haldex var en knapp procent ned. Bolaget anordnar på onsdagen en kapitalmarknadsdag.

På valutamarknaden har dollarn försvagats mot 1:30 gentemot euron efter kommentarer från Fed-ledamöterna William Dudley och James Bullard som indikerat att Federal Reserve inte är nära att börja skala ned sina tillgångsköp (QE3).

Fed-chefen Ben Bernanke ska tala om de ekonomiska utsikterna inför ett kongressutskott samtidigt som amerikansk bostadsdata för april publiceras, klockan 16.00. Därefter väntas protokollet från senaste Fomc-mötet klockan 20.00.

Terminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen var från 0,1 till 0,2 procent högre, tidig onsdagseftermiddag.


Innehåll från HSBAnnons

Så etablerar man hållbara fastigheter på en het marknad

Bostadsmarknaden är glödhet, men samtidigt iskall. 

Nyproducerade bostäder blir dyra och stora grupper står utan möjlighet att köpa en egen bostad.

– HSB har tagit ställning för att bygga hållbart, men vi vill också inkludera de sociala aspekterna så att vi bygger mer för fler, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad.

Här bygger HSB i hela landet 

En redan het bostadsmarknad har det senaste året fått skjuts av pandemin som har fått efterfrågan på bostäder i attraktiva områden att rusa.

– Vi spenderar mycket tid hemma nu vilket har uppvärderat bostaden, säger Jonas Erkenborn.

– Det faktum att den rekordlåga räntan dessutom gör bostaden attraktiv som investeringsobjekt, och att många ser en möjlighet att göra en bra affär, har lett till en mycket het marknad i många områden i landet.

Men trots att det generellt sett är billigt att låna pengar stänger bolånetak och amorteringskrav effektivt ute de unga från möjligheten att köpa sin egen bostad.

– Vi som har kommit en bit i karriären och har jobb som har klarat sig bra under pandemin har möjligheter på bostadsmarknaden. Men myntets andra sida är att många grupper inte har möjlighet att låna alls och antingen förblir trångbodda eller inte ens kan skaffa en bostad. Marknaden är inte het för alla. 

Prisvärda bostäder i småhusform

HSB och övriga aktörer inom byggbranschen har de senaste åren satsat mycket tid och resurser för att utveckla ett miljömässigt och mer hållbart byggande. 

I det arbetet har HSB tagit ett strukturerat grepp kring ett hållbart byggande med processtyrning och miljövänliga materialval, samtidigt som den sociala hållbarheten levereras genom en trygg och stabil bostadsrättsförening.

– Vi på HSB är väldigt stolta över att ha en historia av att utveckla och förbättra boendesituationen för de många människorna, och det vill vi göra även nu. Vi vill bygga mer för fler så att bland annat unga människor med vanliga jobb har råd att köpa en egen bostad.

För att åstadkomma det gör HSB flera egna insatser, bland annat breddas nu verksamheten genom att även erbjuda prisvärda bostäder i småhusform. 

Dessutom arbetar man med att minska sina byggkostnader genom ta fram typlösningar för till exempel trapphus och badrum som ökar repeterbarheten i produktionen.

– I och med att vi är kostnadseffektiva kan vi öppna nya marknader för bostadsrätter. Dessutom blir det spännande att följa de flyttrörelser ut från stadskärnan som har uppstått i och med pandemin, och se hur vi kan erbjuda prisvärda bostadsrätter med hjälp av goda kommunikationer även i mindre centrala lägen.

Utvecklar samhällen från grunden

Just nu håller HSB bland annat på att utveckla nya stadsdelar i kommunerna runt Stockholm.

– Jag är väldigt stolt över HSB:s tradition att etablera nya bostadsområden, där vi får vara med och utveckla hållbara samhällen från grunden och på så sätt fortsätta vara en samhällsbyggare.

Samtidigt menar Jonas Erkenborn att det krävs insatser även från politiskt håll för att komma till rätta med problemen.

– Vi på HSB vill underlätta för våra medlemmar att köpa sin bostad. Men ska man kunna köpa en bostad krävs det att man får låna, till exempel med hjälp av startlån eller subventionerat bosparande. Det krävs en sammanhållen bostadspolitik där finansiering, myndighetsprocesser och en utbyggd infrastruktur är viktiga delar i en komplex samhällsbyggnadsprocess. 

Här bygger HSB i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?