1515

Stockholmsbörsen: Fed-chefens tal lyfte börsen<br />

Efter en utveckling kring nollstrecket satte Stockholmsbörsen fart på eftermiddagen, när Federal Reserve-chefen Ben Bernanke skingrade marknadens farhågor för att det amerikanska tillgångsköpsprogrammet skulle avslutas i närtid.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde upp 0,5 procent på nivån 1.254,7, efter att aktier för 13,1 miljarder kronor hade omsatts.

"En för tidig åtstramning av penningpolitiken kan leda till att räntorna stiger temporärt, men det skulle också medföra en betydande risk för att den ekonomiska återhämtningen bromsas eller bryts, vilket leder till att inflationen faller ytterligare", var orden som Ben Bernanke yttrade inför den amerikanska kongressen. Han tillade att den rådande penningpolitiken erbjuder "betydande fördelar".

Sektorvis steg läkemedelsbolag mest i Stockholm, och Astrazeneca avancerade drygt 2 procent utan några särskilda nyheter. Meda, som såg flera stora internmäklade poster, steg 3,2 procent. Även råvarubolag gick bra, Lundin Mining stängde exempelvis på plus 6 procent och SSAB var upp 1,5 procent.

"Blickar vi mot börsrörelserna är vi inne i en nästintill parabolisk rörelse uppåt just nu och det är svårt att sia om hur långvarig denna uppgångssekvens kommer att bli. Men så länge beteendemönstret med få och kortvariga rekyldagar nedåt är intakt skulle i alla fall jag vara försiktig med att gå emot flocken", sade Michael Canborn, marknadsanalytiker på IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea utgjorde OMXS30-indexets främsta draglok i kraft av sin indextyngd, med en uppgång på 1,6 procent. På tisdagen antog Finansinspektionen det så kallade riskviktsgolvet för bolån på 15 procent, som var bättre än befarat enligt Nomuras analytiker.

"Givet kommentarer från Riksbanken och politiker känns det rättvist att säga att förväntningar på högre riskvikter (sannolikt 20 procent) var diskonterat i viss utsträckning på marknaden. Därmed kommer det oförändrade förslaget (15 procent) sannolikt att ses som kapitalpositivt", skrev Nomura i en kommentar till riskvikterna.

Teliasonera tappade 1,4 procent. Ägardispyterna i Turkcell fortsätter och som lök på laxen fortsätter Uppdrag Granskning att grotta i bolagets affärer i diktaturstater. Tele2 B gick också tillbaka något efter en avvaktarekommendation i Affärsvärlden. Tidningens liknande hållning till Kinneviksystrarna CDON och Millicom följdes dock av uppgångar på 3,3 respektive 2,7 procent.

Assa Abloy backade 0,3 procent. I nyhetsflödet tickade det amerikanska arkitektindexet för april ned under 50-strecket.

Alliance Oil retirerade 2,0 procent sedan det redovisat ett rörelseresultat för det första kvartalet som var 7 procent under SME Direktprognosen. Större förlorare i rapportflödet var Catella, som föll 4,0 procent, och Bong på minus 3,8 procent.

H Intressenter har höjt sitt bud på Höganäs med 15 kronor till 325 kronor per aktie, jämfört med 321 kronor vid tisdagens stängning. Aktien var svagt upp till 323:50 kronor.

Riskkapitalbolagen Nordic Capitals och CVC Capital Partners avyttring av sina storposter i Cloetta sänkte priset på aktien med 1,6 procent.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?