1515

Räntor och valutor: <br />Dålig fart på kronan<br />

Svenska statsobligationsräntor sjunker i förmiddagens handel på onsdagen efter signaler om svaga industriinvesteringar. Kronan noterar däremot endast mindre rörelser mot euron.

Enligt SCB.s investeringsenkät har industrin dragit ned den planerade investeringsvolymen i år till 53,7 miljarder kronor, från 56,2 miljarder i föregående enkät i mars. De nya planerna pekar mot att industriinvesteringarna sjunker med 10 procent jämfört med 2012.

SCB noterar att flertalet industrisektorer planerar för minskade investeringsvolymer, och byggsektorn väntas minska investeringarna med 35 procent - volymerna är därmed tillbaka på 2009 års nivå.

Jörgen Kennemar och Knut Hallberg, analytiker på Swedbank, noterar i ett kundbrev att det var en kraftig nedjustering av investeringsplanerna jämfört med föregående enkät, och han tror att det handlar om att ett lågt resursutnyttjande och svag extern efterfrågan har pressat ned planerna.

På förmiddagen meddelade också Riksbanken att Martin Flodén och Cecilia Skingsley blir nya ledamöter i direktionen, och att de kommer att delta i nästa penningpolitiska möte den 2 juli.

Martin Flodén hämtas från den akademiska världen, Stockholms universitet, medan Cecilia Skingsley hämtas in från marknaden, från Swedbank. Ekonomer som Nyhetsbyrån Direkt talat med konstaterar att de nya ledamöternas har profiler som liknar de ledamöter som avgått, Lars EO Svensson och Barbro Wickman-Parak.

Ekonomerna räknar inte med att de nya ledamöterna kommer att tydligt avslöja sin hållning redan vid första mötet, i juli. Tiden får utvisa om de kan komma att klassas som hökar eller duvor.

I övriga Europa försvagades brittiska pund mot andra valutor efter svag detaljhandelsstatistik för april, och efter att protokollet från Bank of Englands senaste policymöte visade att det var fortsatt tre ledamöter som argumenterade till förmån för utökade tillgångsköp.

Den brittiska detaljhandeln föll 1,3 procent i april jämfört med i mars, enligt Bloomberg News enkät väntades en ökning med 0,1 procent. Det var framför allt en nedgång med 4,1 procent för livsmedelshandeln som låg bakom nedgången. Övrig detaljhandel steg 1,9 procent.

Påskhelgens placering i månadsskiftet mars/april kan sannolikt ha inverkat negativt på livsmedelsförsäljningen i april, men ekonomer påpekar också att hushållen trängs av den ihärdigt höga inflationen i Storbritannien.

Protokollet från Bank of Englands penningpolitiska möte den 9 maj visade att BOE-chefen Mervyn King samt Paul Fisher och David Miles fortsatte att reservera sig till förmån för en ökning i målet för tillgångsköpen med 25 miljarder pund.

Minoriteten anförde att ytterligare kvantitativa lättnader skulle kunna ge stöd till återhämtningen från utbudssidan. Majoriteten hävdade samtidigt att tidigare tillgångsköp och det så kallade "Funding for Lending" programmet ännu har effekt på ekonomin. Ytterligare QE skulle också riskera att komplicera återgången till en mer normal policy.

"Finansmarknaderna räknade inte med ytterligare tillgångsköp vid detta möte, och det kan på marginalen omvärdera kommitténs tolerans för förhöjd inflation om ytterligare stimulans skulle tillföras", uttalade majoriteten, enligt protokollet.

Den japanska yenen fortsätter att försvagas något i förmiddagens Europahandel efter Bank of Japans penningpolitiska möte på tisdagsmorgonen. Vid mötet upprepade centralbanken sitt åtagande om att dubblera den monetära basen inom två år, men pressmeddelandet bjöd inte på några uttalanden om de stigande obligationsräntorna i Japan.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda tog dock upp ämnet vid en presskonferens några timmar efter räntebeskedet. Han sade att volatiliteten på marknaden för japanska statsobligationer är fortsatt hög, och Bank of Japan (BOJ) kommer att bevaka utvecklingen noga.

Han sade att centralbanken kommer att svara på fluktuationerna på obligationsmarknaden med flexibilitet i takten och frekvensen i obligationsköpen och marknadsoperationerna.

Haruhiko Kuroda betonade att centralbanken måste förhindra att volatiliteten på obligationsmarknaden sprider sig alltför mycket. Centralbanken kan dock förhindra kraftiga ränteuppgångar genom flexibla marknadsoperationer, och den senaste tidens ränteuppgång väntas inte få någon större effekt på den japanska ekonomin.

Amerikanska statspappersräntor noterar endast blygsamma förändringar i den europeiska förmiddagshandeln, efter att ha sjunkit i USA-handeln på tisdagen. Marknadsaktörer blickar fram mot nya potentiellt viktiga indikationer för Federal Reserve.

Klockan 16.00 svensk tid på onsdagen ska Fed-chefen Ben Bernanke tala om de ekonomiska utsikterna inför ett kongressutskott, och därefter väntas protokollet från Fomc-mötet den 30 april-1 maj publiceras klockan 20.00.

Thomas di Galoma på ED&F Man Capital Markets sade att han inte ser någon reell förändring i QE-intentionerna från Ben Bernanke på onsdagen och därmed inga skäl för någon dramatisk avsäljning av statspapper.

På tisdagen sade Fed-chefen i St Louis, James Bullard, att Fed bör fortsätta med sina tillgångsköp då det är det bästa tillgängliga alternativet för att stärkta en tillväxt som är svagare än väntat.

"Kvantitativa lättnader (QE) ligger närmast konventionell penningpolitik, innebär tydliga åtgärder, och har varit effektiva", sade James Bullard, och tillade att programmet bör fortsätta samtidigt som centralbanken kan "justera graden av tillgångsköp med inkommande data om reell ekonomisk utveckling och inflation i åtanke", fortsatte han.

William Dudley, Fed-chef i New York, sade därefter att osäkerhet i de ekonomiska utsikterna gör att han ännu inte har bildat en uppfattning om huruvida Feds nästa policyåtgärd bör vara en ökning eller minskning av de månatliga tillgångsköpen.

"Eftersom utsikterna är osäkra, så kan jag inte vara säker på vilket håll - upp eller ned - nästa policyåtgärd kommer att peka", sade William Dudley.

BNP Paribas skrev i en kommentar att som chef för Fed i New York är William Dudley mer "instämd" med finansmarknaderna och uppenbart oroad över eventuell överreaktion när nedtrappningen av QE inleds. Det kommer därmed att vara en viktig utmaning för FOMC att försiktigt kommunicera när det dags att börja.

"Vi tror att de kommer att vara mycket försiktiga under resans lopp och fortsatt upprepa att de alltid kan återgå till den månatliga takten i köpen om ekonomin försämras", skriver BNP Paribas.

Onsdag kl 11.40 (tisdag kl 16.15):
USD/SEK 6:6110 (6:6596) Statsobl 2y 0,81 (0,84)
EUR/SEK 8:5467 (8:5643) Statsobl 10y 1,79 (1,84)
EUR/USD 1:2928 (1:2861) Räntegap/ty 39 (43)
US obl 10y 1,92 (1,99) Tysk obl 10y 1,40 (1,41)


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?