1515

Räntor &amp; valutor: Berg-och-dalbana efter Fed-möte<br />

Amerikanska statspappersräntor, liksom dollarn, uppvisade en turbulent utveckling med berg-och-dalbaneliknande rörelser efter att en rad tunga Fedledamöter uttalat sig om utsikterna för det pågående QE-programmet.

Fedchefen Ben Bernanke talade inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott, och han framhöll i sitt anförande att en för tidig åtstramning av penningpolitiken kan bromsa, eller bryta den ekonomiska återhämtningen.

Han konstaterade att den amerikanska arbetsmarknaden är fortsatt svag överlag, trots vissa förbättringar på senare tid, och han fastslog att en hög arbetslöshet är "extraordinärt kostsamt".

"Med arbetslösheten klart över normala nivåer och den dämpad inflation kräver vårt mandat om maximal sysselsättning och prisstabilitet en mycket ackommoderande policy", sade han.

Nedgången i amerikanska räntor inleddes på tisdagskvällen när de regionala Fedcheferna James Bullard och William Dudley antydde att Feds QE-program bör fortsätta, och att det kan utökas likaväl som krympas, och nedgången fortsatte efter Fedchefens kommentarer på onsdagen.

Vid den svenska marknadens stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 1,90 procent, 9 punkter lägre än vid samma tid på tisdagen.

Efter den svenska stängningen vände marknaderna om när Ben Bernanke, i den efterföljande frågestunden, sade att Fed kan komma att skära ned de månatliga obligationsköpen vid något av de kommande räntemötena.

Huvudbudskapet från Fedchefen var dock att Fed kommer att reagera på inkommande data, data som marknaden kan följa lika väl som Fed. Och han sade också att Fed också kan utöka volymen i de månatliga köpen.

Marknaden svarade dock med att snabbt handla upp dollarn påtagligt, och hela den tidigare nedgången i amerikanska statspappersräntor gröptes ur lika snabbt.

Senare på onsdagskvällen publiceras också protokollet från Federal Reserves räntemöte den 30 april - 1 maj.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 3-6 punkter på onsdagen, tioårsräntan ner 6 punkter, till 1,78 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 40 punkter (43).

Euron försvagades drygt 2 öre mot kronan, till 8:54, medan dollarn försvagades 8 öre till 6:58. TCW-index sjönk till 115,84 (116,51).

Enligt SCB:s investeringsenkät har industrin dragit ned den planerade investeringsvolymen i år till 53,7 miljarder kronor, från 56,2 miljarder i föregående enkät i mars. De nya planerna pekar mot att industriinvesteringarna sjunker med 10 procent jämfört med 2012.

SCB noterar att flertalet industrisektorer planerar för minskade investeringsvolymer, och byggsektorn väntas minska investeringarna med 35 procent - volymerna är därmed tillbaka på 2009 års nivå.

Jörgen Kennemar och Knut Hallberg, analytiker på Swedbank, noterar i ett kundbrev att det var en kraftig nedjustering av investeringsplanerna jämfört med föregående enkät, och han tror att det handlar om att ett lågt resursutnyttjande och svag extern efterfrågan har pressat ned planerna.

På förmiddagen meddelade också Riksbanken att Martin Flodén och Cecilia Skingsley blir nya ledamöter i direktionen, och att de kommer att delta i nästa penningpolitiska möte den 2 juli.

Martin Flodén hämtas från den akademiska världen, Stockholms universitet, medan Cecilia Skingsley hämtas in från marknaden, från Swedbank. Ekonomer som Nyhetsbyrån Direkt talat med konstaterar att de nya ledamöternas har profiler som liknar de ledamöter som avgått, Lars EO Svensson och Barbro Wickman-Parak.

Ekonomerna räknar inte med att de nya ledamöterna kommer att tydligt avslöja sin hållning redan vid första mötet, i juli. Tiden får utvisa om de kan komma att klassas som hökar eller duvor.

SEB Trading Strategy, som redan tidigare förutspått att Riksbanken kommer att sänka styrräntan i juli, tror också att de båda nykomlingarna kommer att rösta för en räntesänkning vid nästa möte. De hänvisar till kommentarer från Cecilia Skingsley efter Riksbankens aprilbesked, och att att Martin Flodén är en stark anhängare av inflationsmålspolitiken.

I övriga Europa försvagades brittiska pund mot andra valutor efter svag detaljhandelsstatistik för april, och efter att protokollet från Bank of Englands senaste policymöte visade att det var fortsatt tre ledamöter som argumenterade till förmån för utökade tillgångsköp.

Den brittiska detaljhandeln föll 1,3 procent i april jämfört med i mars, enligt Bloomberg News enkät väntades en ökning med 0,1 procent. Det var framför allt en nedgång med 4,1 procent för livsmedelshandeln som låg bakom nedgången. Övrig detaljhandel steg 1,9 procent.

Påskhelgens placering i månadsskiftet mars/april kan sannolikt ha inverkat negativt på livsmedelsförsäljningen i april, men ekonomer påpekar också att hushållen trängs av den ihärdigt höga inflationen i Storbritannien.

Protokollet från Bank of Englands penningpolitiska möte den 9 maj visade att BOE-chefen Mervyn King samt Paul Fisher och David Miles fortsatte att reservera sig till förmån för en ökning i målet för tillgångsköpen med 25 miljarder pund.

Japanska yen försvagades på nytt mot andra valutor på onsdagen. Räntebeskedet från Bank of Japan bjöd inte på några direkta nyheter, men valutamarknaden noterade att den japanska handelsbalansen åter uppvisade ett överraskande stort underskott i april.

Policyuttalandet från Bank of Japan berörde inte den senaste tidens markanta uppgång i japanska statspappersräntor, men BOJ-chefen Haruhiko Kuroda tog upp frågan vid den efterföljande presskonferensen.

Han sade att volatiliteten på marknaden för japanska statsobligationer är fortsatt hög, och Bank of Japan (BOJ) kommer att bevaka utvecklingen noga. Centralbanken kommer att svara på fluktuationerna på obligationsmarknaden med flexibilitet i takten och frekvensen i obligationsköpen och marknadsoperationerna.

Haruhiko Kuroda betonade att centralbanken måste förhindra att volatiliteten på obligationsmarknaden sprider sig alltför mycket. Centralbanken kan dock förhindra kraftiga ränteuppgångar genom flexibla marknadsoperationer, och den senaste tidens ränteuppgång väntas inte få någon större effekt på den japanska ekonomin.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?