1515

Stockholmsbörsen: <br />Uppåt efter stark spurt<br />

Efter att ha legat på minus större delen av dagen vände kurserna på Stockholmsbörsen uppåt på eftermiddagen. Vostok Nafta var tisdagens mest omsatta och aktien faller efter att storägaren familjen Lundin sålt hela sitt aktieinnehav.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,4 procent till 375 medan OMXS30-index ökade 0,4 procent till 1.248. Omsättningen var 12,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 17,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Från Europa noterades en blandad utveckling med uppgångar i London, Paris och Frankfurt och nedgångar för kontinentens storbolagsindex. De amerikanska börserna handlades strax över nollan vid Stockholmsbörsens stängning.

En storaffär genomfördes under morgonen där Lundinfamiljens investmentbolag Lorito och Zebra sålde samtliga sina svenska depåbevis i Vostok Nafta Investment för 900 miljoner kronor. Försäljningen representerar 31,1 procent av det totala antalet utestående depåbevis i Vostok Nafta.

Samtliga aktier förvärvades av Luxor, en New York-baserad investerare. Efter transaktionen kontrollerar Luxor 33,7 procent av aktierna i Vostok Nafta. Vostok Naftas aktie föll med 9,2 procent till 31,70 kronor. Familjen Lundin sålde sina aktier för 32 kronor per aktie.

Ericsson undersöks av den amerikanska finansinspektionen SEC, rapporterar Dagens Industri. Telekomjätten anklagas för att ha betalat ministrar för kontraktet på systemet för Rumäniens nödnummer 112. Aktien sjönk 0,4 procent.

Hakon Invest, under namnändring till ICA-Gruppen, gick starkt med en uppgång på 6,0 procent till 178,20 kronor. SEB har tagit upp bevakning av aktien med en köprekommendation och riktkurs på 210 kronor.

Swedish Match tappade 1,1 procent. Berenberg Bank sänkte sin rekommendation för tobaksbolaget till behåll fråntidigare köp.

Fastighetsbolaget Hufvudstaden var en eftersläntrare i rapportsäsongen. Resultatet före värdeförändringar var i princip oförändrad på 260 miljoner kronor i första kvartalet. Omförhandlade hyror under kvartalet har varit i linje med bolagets förväntningar. Aktien tappade 0,6 procent.

Haldex meddelade inför kapitalmarknadsdagen på onsdag att ett omstruktureringsprogram har initierats. Målet är att nå årliga totala besparingar på 100 miljoner kronor med full effekt från 2015. Den totala kostnaden för programmet uppgår till 250 miljoner. Bolaget kommer att ta omstruktureringskostnader på 120 miljoner kronor i andra kvartalet. Aktien oförändrad vid 45,70 kronor.

Medivir rapporterade två positiva forskningsresultat. Dels positiva resultat i en fas I-studie med MIV-711 och dels positiva resultat i en fas III-studie med Simeprevir. Aktien ökade 1,1 procent.

På förvärvsfronten noteras att Cloetta köper ett brittiskt tillväxtbolag som tillverkar godis med bara naturliga råvaror. Bolaget, som heter Goody Good Stuff, lanserades år 2010 och försäljningen uppgick i fjol till cirka 10 miljoner kronor. Börsen nappade inte riktigt på godbiten utan sänkte i stället aktien med 2,1 procent.

Efter stängning meddelades också att Nordic Capital och CVC överväger innehav motsvarande 10,4 procent av det totala antalet aktier i Cloetta.

Bland dagens övriga rapporterande bolag redovisade Shelton Petroleum en minskad försäljning och sänkt resultat. Moberg Derma lyckades däremot öka intäkterna men resultatet blev trots detta negativt för det första kvartalet. Shelton sjönk 6,7 procent medan Moberg Derma ökade 0,9 procent.

Bland de mindre listorna var Cassandra Oil i hetluften. Bakgrunden är en skrivelse i årsredovisningen om rörelsekapitalbehovet under de kommande tolv månaderna.

"När man inte tjänar pengar så måste man ju få in pengar på annat sätt, och revisorerna har ju krav på sig att undersöka det noga. Men jag betraktar egentligen inte något av det vi sade i dag som nytt", säger bolagets ordförande Erik Nerpin till SIX.

Cassandra Oil räknar med att samarbetspartnern Sevens Stars kommer att fullfölja sina åtaganden, vilket kommer tillföra bolaget ytterligare 12 miljoner kronor. Aktien föll med 20 procent under hög omsättning.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?