1515

Stockholmsbörsen: Oro för Fed väntas tynga<br />

Europaterminerna var svagt ned en knapp halvtimme före tisdagens öppning.

"Hur förklarar vi faktum att börsen stiger medan makroskörden är dålig? En förklaring är den minskade sannolikheten att Federal Reserve ska minska sina tillgångsköp. Detta ämne har på sistone varit högaktuellt och på onsdag klockan 16.00 ska Fed-chefen Ben Bernanke tala om de ekonomiska utsikterna samtidigt som vi senare under kvällen får protokollet från det senaste FOMC-mötet. Detta kan förhoppningsvis ge mer vägledning kring hur Federal Reserve resonerar kring deras kvantitativa lättnader", skriver Michael Canborn, marknadsanalytiker på IG, i tisdagens morgonbrev.

Runt klockan 8.35 var terminerna för tyska DAX, franska CAC 40, brittiska FTSE 100 och det regionala Euro Stoxx 50 samtliga från 0,1 till 0,2 procent lägre.

Haldex har delgivit ett omstruktureringsprogram som kostar 250 miljoner kronor och som väntas ge årlig besparing om 100 miljoner kronor, med full effekt från 2015.

Valberedningen i Elekta har föreslagit att storägaren och tidigare vd:n Laurent Leksell ersätter avgående Akbar Seddigh som styrelseordförande vid årsstämman den 3 september.

Det är annars relativt lugnt på bolagsnyhetsfronten när rapportsäsongen ebbat ut. Hufvudstaden, Moberg Derma och Shelton Petroleum har dock samtliga rapporterat inför öppning.

Från utländskt håll har Vodafone publicerat resultat på morgonen medan Home Depots kvartalsrapport väntas före USA-börsernas öppning.

Fastighetsbolaget Tribona handlas på tisdagen för första dagen på Stockholmsbörsen (tidigare noterat på Oslobörsen).

Berenberg Equity Research har sänkt rekommendationen för Swedish Match till behåll, från tidigare köp.

Nordea Equity Research har i sin tur höjt Lundin Mining till starkt köp, från tidigare köp.

På svensk makrofront väntar SCB:s arbetslöshetsstatistik för april. Enligt SME Direkts enkät väntas arbetslösheten sjunka till 8,7 procent i april, från överraskande höga 8,8 procent i mars. Säsongsrensat väntas en nedgång till 8,3 procent, från 8,4 procent. Dessutom ska Finansinspektionens styrelse fatta beslut om riskviktsgolv för bolån, där det lagda förslaget är att det införs ett golv på 15 procent.

På den utländska statistikagendan står bland annat brittisk april-KPI (klockan 10.30). Från amerikanskt håll märks tal från två regionala Fed-chefer på tisdagen. James Bullard, chef för Fed i St Louis, talar om penningpolitik klockan 17.00. Två timmar senare håller Fed-chefen i New York, William Dudley, anförande under rubriken "Lessons at the Zero Bound" (läxor vid nollränterestriktionen).

Terminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen är i stort oförändrade, på tisdagsmorgonen. USA-börserna stängde svagt ned på måndagen. Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, sade i ett tal efter måndagens europeiska börsstängning att den amerikanska ekonomin har förbättrats "rätt så mycket" och tillsammans med andra ganska positiva tongångar ökade detta spekulationerna om att Fed kan minska på tillgångsköpstakten.


Innehåll från Contour DesignAnnons

Så ser man till att anställda arbetar ergonomiskt hemifrån

Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.
Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.

Musarm, nackont och ryggsmärtor. Listan på negativa effekter av dålig ergonomi kan göras lång. Under pandemin har många anställda drabbats hårt och som arbetsgivare har man ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats oavsett om man arbetar distans eller på kontoret. Med Contour Designs ergonomiska produkter minskas smärta och spänningsskador – arbetet blir även mer effektivt. 

För bara ett antal år sedan var det bara de som fick läkarintyg som berättigades hjälpmedel som förbättrar ergonomin på arbetsplatsen. Men mycket har förändrat sen dess och svenskarna tänker mycket på sin hälsa. Många vill jobba preventivt mot skador, men faktum är att anställda landet över har fått en försämrad ergonomi under pandemin.

– Även om vi har kommit långt så är det mycket som måste göras. Många som vi pratar med har inte de hjälpmedel som behövs för att underlätta arbetet. När pandemin kom så prioriterades det att få hem dator och skärm, och i bästa fall skrivbord och stol, men inte den viktiga kringutrustningen, säger Anna Engström, KAM på Contour Design. 

– Arbetsgivaren har ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats var man än befinner sig. För att underlätta det erbjuder vi ergonomiska kvalitetsprodukter som möss och tangentbord. När vi utvecklat våra produkter har vi inte endast fokuserat på att de ska lindra smärta, utan även förebygga den, säger Minna Snickars, KAM på Contour Design. 

Förebygg sjukfrånvaron och spara pengar

Att köpa in ergonomiska produkter till sina anställda innebär att man arbetar preventivt med att minska sjukfrånvaro. Det gynnar inte bara medarbetare ekonomiskt men också företaget som stort.

– Det finns mycket pengar att spara för företaget om man jobbar preventivt. En studie från Sintef visar att 17% av anställda sjukskriver sig längre än två veckor. En genomsnittlig kostnad för företag är 13 000 kronor per sjukvecka. Bara det talar sitt klara språk, säger Minna Snickars. 

Prova på gratis och märk skillnaden

Om man själv vill märka den stora skillnaden på vanliga och ergonomiska kringprodukter kan man få prova produkter från Contour Design gratis i 14 dagar. Det går till som så att man blir kontaktad av Contour eller en vald återförsäljare, där de stämmer av vilka behov som finns och vilken modell som passar bäst. 

– Hela 99% av de som testar ett centrerat styrdon som RollerMouse uppger en minskning av smärta och obehag. Hela 65% uppger också att en ergonomisk mus ökar effektiviteten med 65%, säger Anna Engström.

Om man vill fånga in hela arbetsplatsen, så är Contour Designs Travel Kit perfekt.

– I det får man med ett laptopstöd så att man kommer upp med nacken, vår suveräna ergonomiska mus RollerMouse Red Plus och Balance tangentbord. Tillsammans gör de här produkterna otroligt mycket för ergonomin. Som ett komplement till detta, när man är på språng, på resan eller vid kortare möten, rekommenderar vi Contour RollerMouse mobile. En liten, lätt och kompakt RollerMouse med samma funktionalitet som de övriga RollerMouse modellerna. Även den kan man få prova gratis. Nio av tio som provar våra produkter väljer att behålla dem, avslutar Anna Engström. 

Vill du prova gratis i 14 dagar?

Om Contour Design

Contour Design utvecklar kvalitetsprodukter som hjälper dig arbeta säkert vid din dator utan risk för fysisk smärta eller skador. Vi tar hänsyn till människors skillnader, beteende och vanor i bra design. Ergonomi är inte en enskild lösning, utan snarare en kombination av bra och effektiv utrustning, variation, flexibilitet och bra vanor.

 

Mer från Contour Design

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Contour Design och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?