1515

Räntor &amp; valutor: USA-räntor stiger<br />

Amerikanska marknadsräntor har stigit ett par punkter i längre löptider under natten när marknaden fortsätter att fokusera på utsikterna för att Federal Reserve kan komma att minska omfattningen av sina obligationsköp.

På valutamarknaden har dollarn försvagats mot euron medan förändringarna mot yenen är små. USA-börserna sjönk marginellt på måndagen och i Asien sjunker börserna överlag svagt.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har från måndagens svenska stängning stigit 3 punkter till 1,97 procent, runt de högsta nivåerna på två månader.

Marknaden har på senare tid blivit allt mer nervös över att Federal Reserve kan komma att börja dra ned på sina månatliga obligationsköp. Farhågor att en av de största köparna av obligationer kan försvinna från marknaden har fått investerare att minska sina obligationsinnehav, och räntorna har stigit.

På måndagen sade Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, att den amerikanska ekonomin har förbättrats "rätt så mycket" och tillsammans med andra ganska positiva tongångar ökade det spekulationerna om att Fed kan minska sina köp.

På tisdagen riktas intresset mot ytterligare två regionala Fed-chefer. James Bullard, chef för Fed i St Louis, talar om penningpolitik klockan 17.00 och klockan 19.00 talar Fed-chefen i New York, William Dudley, under rubriken "Lessons at the Zero Bound" (läxor vid nollränterestriktionen).

Nästa riktigt stora hållpunkt för den amerikanska räntemarknaden blir när Fed-chefen Ben Bernanke talar i kongressen på onsdagen.

"Ordförande Bernankes tal är fokus nummer ett. Marknaden tittar efter ledtrådar om Feds konsensussyn skiftar vad gäller minskning av QE3", sade Shinichiro Kadota, räntestrateg vid Barclays i Tokyo, till Bloomberg News.

Japanska marknadsräntor stiger också ett par punkter i längre löptider, med den tioåriga statsobligationsräntan 2 punkter upp till 0,87 procent.

Japans ekonomiminister Akira Amari backade under natten från kommenterar i helgen om att den överdrivna yenförstärkningen har korrigerats mycket och att folks liv kommer att påverkas negativt om yenen fortsätter att försvagas.

Nu på tisdagen var budskapet från Akira Amari att han inte kommenterat yenens växelkurs i helgen och att han inte har några kommentarer till när yenen har korrigerats klart.

"Vid någon punkt hoppas jag att växelkursen hamnar på en nivå som är lämplig för Japans ekonomiska fundamenta och att marknaden kan finna en punkt vid vilken import och export är balanserade", sade han.

Yenen försvagades efter Akira Amaris uttalanden, efter en tidigare förstärkning. Sammantaget handlas yenen på ungefär samma nivå mot dollarn som vid måndagens svenska stängning. Dollarn har samtidigt försvagats mot 1:29 mot euron.

Den svenska kronan har stärkts något öre mot dollarn och tappat något öre mot euron.

Tisdagens tyngsta svenska hållpunkt blir SCB:s arbetslöshetsstatistik för april. Enligt SME Direkts enkät väntas arbetslösheten sjunka till 8,7 procent i april från överraskande höga 8,8 procent i mars, enligt orensade data. Säsongsrensat väntas en nedgång till 8,3 procent från 8,4 procent.

Den oväntat höga arbetslösheten i april förklarades av ett högre arbetskraftsutbud än väntat. SCB noterade också i samband med marsstatistiken att antalet heltidsstuderande i gruppen arbetslösa ökade med 48.000 personer, till rekordhöga 188.000, mellan mars 2012 och mars 2013.

"Vi räknar med en viss rekyl från i mars, då en betydande ökning av arbetskraftsutbudet övertrumfade en annars markant sysselsättningsökning. Mest troligt bör arbetslösheten i mars ha varit något av en 'outlier'", skriver Handelsbanken i ett marknadsbrev.

På tisdagen ska dessutom Finansinspektionens styrelse fatta beslut om riskviktsgolv för bolån, där det lagda förslaget är att det införs ett golv på 15 procent.

På den utländska agendan står bland annat brittisk april-KPI, klockan 10.30. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas inflationstakten ha sjunkit till 2,6 procent, från 2,8 procent i mars.

tisdag 6.30 (måndag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 6:6486 (6:6597) EUR/USD 1:2888 (1:2853)

EUR/SEK 8:5689 (8:5590) USD/JPY 102:49 (102:57)

Jp obl 2 0,13 (0,13) Jp obl 10 0,87 (0,85)

Ty obl 2 0,00 (-0,02) Ty obl 10 1,38 (1,34)

US obl 2 0,24 (0,24) US obl 10 1,97 (1,94)


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?