1515

Räntor &amp; valutor: Kronan starkare<br />

Statsobligationsräntorna i Europas kärna öppnar upp på tisdagen efter uppgångar i amerikanska långräntor på spekulation om att Fed kan komma att minska sina obligationsköp. Europabörserna öppnar runt nollan efter små nedgångar i USA och Asien.

På valutamarknaden har dollarn försvagats mot euron medan förändringarna mot yenen är små. Kronan har stärkts ett par öre mot dollarn och handlas i stort sett stabilt mot euron.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan stiger 4 punkter i den inledande handeln, till 1,84 procent. Den tyska tioårsräntan är upp 5 punkter till 1,39 procent.

Intresset vänds nu klockan 9.30 mot SCB:s arbetslöshetsstatistik för april. Enligt SME Direkts enkät väntas arbetslösheten sjunka till 8,7 procent från överraskande höga 8,8 procent i mars, enligt orensade data. Säsongsrensat väntas en nedgång till 8,3 procent från 8,4 procent.

Den oväntat höga arbetslösheten i april förklarades av ett högre arbetskraftsutbud än väntat, där antalet heltidsstuderande arbetslösa ökade kraftigt till rekordhöga 188.000 personer

"Föregående siffra drevs uteslutande upp av högre arbetslöshet för heltidsstuderande på grund av ett ökat arbetskraftsutbud. Det kan eventuellt komma en rekyl på detta", skriver Michael Grahn i Danske Banks morgonbrev.

Han konstaterar vidare att Riksbankens prognos för det säsongsrensade snittet under det andra kvartalet är 8,2 procent.

"Det kommer att krävas en ganska snabb förbättring av arbetsmarknaden för att nå den prognosen", skriver Michael Grahn.

På tisdagen ska dessutom Finansinspektionens styrelse fatta beslut om riskviktsgolv för bolån, där det lagda förslaget är ett golv på 15 procent.

Vidare släpper Riksbanken sin halvårsvisa riskenkät, det blir kortperiodisk sysselsättningsstatistik för det första kvartalet från SCB och SEB presenterar en ny konjunkturprognos.

I Europa är det i första hand brittisk KPI som tilldrar sig intresse. Statistiken, som släpps klockan 10.30, väntas visa att inflationstakten sjönk till 2,6 procent i april från 2,8 procent i mars, enligt Bloomberg News prognosenkät.

I USA har långa räntor stigit under natten på fortsatt exitoro där marknaden spekulerar i att Federal Reserve kan komma att minska omfattningen av sina obligationsköp.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har från måndagens svenska stängning stigit 3 punkter till 1,97 procent, runt den högsta nivån på två månader.

På måndagskvällen sade Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, att den amerikanska ekonomin har förbättrats "rätt så mycket", men att Fed kommer att behöva mer tid för att bedöma effekten av sina policyåtgärder, och att tillgångsköpen kommer att fortsätta tills arbetsmarknaden förbättrats ytterligare. För närvarande bedömer Charles Evans att penningpolitiken är lämplig.

På tisdagen riktas intresset mot ytterligare två regionala Fed-chefer. James Bullard, chef för Fed i St Louis, talar om penningpolitik klockan 17.30 och klockan 19.00 talar Fed-chefen i New York, William Dudley, under rubriken "Lessons at the Zero Bound" (läxor vid nollränterestriktionen).

Nästa riktigt tunga hållpunkt för den amerikanska räntemarknaden blir när Fed-chefen Ben Bernanke talar i kongressen på onsdag eftermiddag. På onsdagen publiceras också protokollet från Fed senaste räntemöte.

"Om budskapen skulle skilja sig markant mellan Bernanke och protokollet är vårt tips att lägga störst vikt vid Bernanke, som vi tror kommer att försöka dämpa förväntningarna om en snar nedtrappning av obligationsköpen. Sker det på ett övertygande sätt kan det mycket väl få märkbara marknadseffekter med bland annat dollarförsvagning", skriver Richard Falkenhäll i SEB:s morgonbrev.

På valutamarknaden har dollarn tappat till 1:289 mot euron från 1:285 på måndagen, i vad som beskrivs som vinsthemtagningar inför Ben Bernanke.

Yenen handlas ganska stabilt mot dollarn på nivåer runt 102:60.

Japans ekonomiminister Akira Amari tonade under natten ner ett uttalande i helgen om farorna med en svag yen. Han sade nu att han inte har några kommentarer till när yenen har korrigerats klart.

"Vid någon punkt hoppas jag att växelkursen hamnar på en nivå som är lämplig för Japans ekonomiska fundamenta och att marknaden kan finna en punkt vid vilken import och export är balanserade", sade han.

Den svenska kronan har stärkts 2 öre mot dollarn till 6:64 och handlas i stort sett oförändrat till 8:56 mot euron.


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?