1515

Stockholmsbörsen: Svagt uppåt<br />

Stockholmsbörsen stiger något under veckans första handelsdag. USA-börserna gick starkt i fredags och Asienbörserna uppvisade positiv utveckling under natten.

Storbolagsindexet OMXS30 hade stigit 0,2 procent till noteringen 1.247, kring klockan 11.15. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då drygt 3 miljarder kronor.

I Europa steg samtidigt de ledande handelsplatserna mellan 0,1 och 0,5 procent. Omsättningen i exempelvis Tyskland var dock låg till följd av annandag pingst som även medför stängda marknader i bland annat Norge, Danmark och Schweiz.

Tyska fordonstillverkare hade en stark utveckling på måndagen. I Stockholm var Volvo och Scania 0,9 respektive 0,1 procent högre.

Nordea var upp nära 2 procent med SEB som stor nettoköpare (78 procent). Övriga tre storbanker noterades mellan 0,2 procent ned och 0,5 procent upp.

Atlas Copcos A- respektive B-aktie, som båda inkluderas inom storbolagsindexet OMXS30, steg 1,0 samt 1,1 procent. Swedbank och Handelsbanken har båda höjt aktien till köp.

Tele2 tappade 1,7 procent. Swedbank har sänkt rekommendationen för aktien från neutral till minska.

Ericsson var ned en dryg procent. I nyhetsflödet framkom att bolaget har nått ett avtal med det Massachusettsbaserade nätverksföretaget Airvana om att lösa den immaterialrättstvist som har pågått sedan förra året.

Oljepriset tickade lägre och Lundin Petroleum tappade nära 1 procent. Inom sektorn var däremot PA Resources dryga 12 procent högre. Bolaget har påträffat ytterligare olja i Carla South, i Block 1 i Ekvatorialguinea.

Även basmetallpriser tickade lägre på måndagen och Boliden var 0,3 procent ned. Gruvbolaget Endomines backade 0,8 procent till 5:95 kronor trots att Pareto upptagit bevakning av aktien med en köprekommendation och riktkursen 8 kronor.

Mekonomen tappade knappa 2 procent. Rekommendationen blev sälj för bildels- och verkstadsbolaget i måndagens Di.

Börsveckan har svårt att se uppsida i Hexagonaktien för närvarande, aktien var en knapp procent ned. Däremot blir rådet fortsatt köp av Doro vars aktie tickade runt 6 procent högre. Köp även Midsona (+1,3 procent procent) men sälj Bringwell (-1,3 procent), skrev tidningen vidare.

Måndagens makroagenda är tunn.

Terminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen noterades marginellt ned, strax före lunchtid på måndagen.

USA-börserna steg på fredagen med stöd av en större ökning än väntat i amerikanskt konsumentförtroende.


Innehåll från AceIQAnnons

Få bättre resultat med ”distansarbete”!

Det rådande världsläget har gjort klart att det går att skapa ett både säkert, tryggt och inspirerande klimat för distansarbete. Omställningen har dock inte kommit utan utmaningar; många företag har tvingats inse vikten och behovet av att nyttja en användarvänlig plattform med hög informationssäkerhet i det dagliga arbetet – oavsett varifrån man arbetar. 

AceIQ har under många år varit en aktör som har kunnat tillgodose detta behov. Håkan Andersson, CEO på AceIQ, berättar att det i grund och botten handlar om att visa på de möjligheter som finns idag för att skapa ett effektivare digitalt arbete och ett sömlöst flöde för alla inblandade. 

– Med våra specialistkunskaper inom området kan vi bistå våra kunder med att förenkla för användaren och skapa bättre trivsel i arbetet, och höja såväl säkerhet som tillgänglighet. Det lägger grunden för en miljö där medarbetarna kan fokusera på resultaten istället för på onödig administration, säger Håkan.

Klientoberoende arbetsytor

Den plattformslösning AceIQ levererar utgår från digitala arbetsytor där allt som användaren behöver går att hitta, från kundens existerande mjukvaror, applikationer och funktioner till filer och information. Aktiviteter som användaren behöver utföra presenteras i ett flöde, där microtjänster kan hjälpa till att avsevärt förenkla och förkorta många arbetsmoment.

– Att komma igång tar bara några minuter och kräver ingen installation. Eftersom vi centraliserar i stort sett all exekvering och data är vi helt oberoende av enhet och klient. I praktiken innebär det att man bara behöver ett enda inlogg för att få tillgång till allt man behöver.

Centralisering blir en säkerhetsfördel

AceIQ:s centraliserade arbetssätt medför fler fördelar: då ingen data finns lagrad ute i enheter löper man inga säkerhetsrisker om någon exempelvis skulle tappa eller bli bestulen på sin enhet. Detta förenklar dessutom en del av utmaningarna de flesta verksamheter har kring GDPR.

– Verksamheter måste fungera oavsett de utmaningar företagen ställs inför. Lättillgängliga, säkra och snabbt implementerade intelligenta lösningar för både internt och externt arbete har helt enkelt utvecklats till att bli en affärskritisk fråga, avslutar Håkan.

Läs mer om AceIQ:s lösningar

 

Mer från AceIQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AceIQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?