1515

Räntor och valutor: <br />Euron vinner mot kronan<br />

Europeiska statspappersräntor stiger i måndagens inledande handel, medan euron handlas något starkare jämfört med fredagens svenska stängningsnoteringar.

Stämningsläget har varit generellt positivt på internationella marknader efter den europeiska stängningen på fredagen, till stor del drivet av positiva signaler från amerikanska hushåll(Michiganindex) på fredagen. Den positiva trenden tycks fortsätta i den europeiska förmiddagshandeln på måndagen.

Veckans Europaagenda inleds i ett lugnt tempo för att senare ta fart med brittisk inflationsstatistik, tisdag, och BOE-protokoll, onsdag. På torsdagen kommer preliminära PMI-data för maj och på fredag publiceras den viktiga tyska konjunkturbarometern IFO-index för samma månad.

Svenska statsobligationsräntor stiger ungefär i linje med tyska räntor på måndagsmorgonen medan kronan handlas något svagare mot euron jämfört med fredagens svenska stängning.

Finansinspektionen, FI, meddelade på morgonen att de vill införa en Solvens 2-anpassad metod för beräkning av försäkringsföretagens diskonteringsränta. FI skickar nu förslaget på remiss och räknar med att den nya metoden kan införas vid årsskiftet.

Den nya metoden avser att bli mer stabil och förutsägbar, och går ut på att företagen använder marknadsdata för att bestämma en räntekurva för löptider upp till 10 år. Därefter dras räntekurvan ut mellan tioårspunkten och en fastställd långsiktig ränta.

"Den nya metoden gör att diskonteringsräntan inte blir lika känslig för svängningar på marknaden då den är både marknads- och modellbaserad", skriver FI.

Strategerna på Nordea Research noterar i ett kundbrev att FI-förslaget har varit väntat, vilket gör att marknaden åtminstone till viss del har anpassat sig. Men givet osäkerheter om hur förslaget verkligen skulle se ut kan FI-beskedet ändå påverka den svenska räntemarknaden åtminstone något.

I övrigt är den svenska måndagsagendan tunn. På tisdagen riktas blickarna mot SCB:s arbetslöshetsstatistik för april och på fredag publicerar Konjunkturinstitutet sin månadsbarometer för maj.

Dollarn stärktes till som högst 103,31 mot japanska yen på fredagskvällen, men sjönk i den inledande Asienhandeln på måndagen när marknadsaktörer noterade kommentarer från Japans ekonomiminister Akira Amari i en tv-intervju på söndagen.

Ekonomiministern ville inte säga något om vad som kan vara en lämplig växelkurs för yenen, eller om valutaförsvagningen börjar närma sig en punkt där den medför negativa effekter som behöver motverkas.

"Det har sagts att överdrivna yenförstärkningar har korrigerats mycket. Om yenen fortsätter försvagas mycket kommer folks liv påverkas negativt. Det är vårt jobb att minimera det", sade han.

Veckans amerikanska dataagenda är till stor del inriktad på bostadsstatistik och fredagens data över order på varaktiga varor i april. Men efter den senaste tidens tilltagande debatt om hur, och eventuellt när, Federal Reserve ska börja skala ner på de månatliga obligationsköpen riktas marknadens intresse kanske mer mot vilka nya signaler det kan komma från den amerikanska centralbanken i veckan.

Veckans Fedagenda inleds på måndagen när Charles Evans, Fedchef i Chicago, talar om ekonomiska förhållanden och penningpolitik, klockan 19.00. På tisdagen talar James Bullard, Fed St Louis, om penningpolitik i en lågräntemiljö, klockan 17.30, och William Dudley, Fed New York, om de utmaningar som USA:s och Japans penningpolitik möter vid nollräntenivån.

Veckans utan tvekan tyngsta Fed-dag är onsdagen, då Fedchefen Ben Bernanke utfrågas i ett kongressutskott, klockan 16.00, och protokollet från Fomc-mötet den 30 april - 1 maj publiceras, klockan 20.00.

"Därmed, i mitten av veckan kan marknadsaktörer ha fått större klarhet om en potentiell 'QE-taper" från Fed någon gång i år. Det kommer i synnerhet vara värt att notera vidden i stödet för 'taper', liksom de ekonomiska trösklar beslutsfattarna behöver se innan de inleder en sådan operation", skrev Carl Riccadonna och Brett Ryan, USA-ekonomer på Deutsche Bank, i ett kundbrev.

Måndag kl 9.00 (fredag kl 16.15):
USD/SEK 6:6943 (6:6968) Statsobl 2y 0,80 (0,79)
EUR/SEK 8:5997 (8:5830) Statsobl 10y 1,76 (1,74)
EUR/USD 1:2847 (1:2813) Räntegap/ty 41 (42)
US obl 10y 1,95 (1,91) Tysk obl 10y 1,35 (1,32)


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?