1515

Räntor &amp; valutor: USA-räntor fortsätter upp<br />

Amerikanska statspappersräntor fortsatte att stiga efter den svenska marknadens stängning på fredagen samtidigt som dollarn steg över 103 mot japanska yen för första gången i det nu åtta månader långa rallyt, som har fört upp dollarn från 77:50.

USA-veckan avslutades i ett klart positivt riskklimat som tog stöd av att Michigan-index visade att hushållen var oväntat optimistiska i början av maj, samt att Conference Boards ledande indikatorer steg betydligt mer än väntat i april.

Med en oväntad ökning till 83,7 i början av maj, från 76,4 i april, noterade Michiganindex den högsta nivån sedan juli 2007 - innan USA-ekonomin föll ner i recession.

Tidigare hade marknadsaktörer noterat att även den tidigare "mjuka" Fedledamoten John Williams, Fed San Francisco, antytt att Fed kan komma att börja skala ned, taper, på de månatliga obligationsköpen redan i sommar. Efter positiva makrosignaler räknar nu marknadsaktörer om att den debatten kommer att fortsätta, med ett flertal Fedledamöter på talarlistan under kommande vecka.

"Fed kommer att fortsätta med den offentliga debatten om när de ska skala ned, utan att faktiskt skala ned. Tioårsobligationen kan gradvis röra sig mot bottennoteringarna (prismässigt)", sade Steven Ricchiuto, chefekonom vid Mizuho Securities, till Bloomberg News.

Mer mjuka kommentarer från Narayana Kocherlakota, Fedchef i Minneapolis, fick inte mycket genomslag i fredagens USA-handel. Han sade att utsikterna för priser och sysselsättning är att de kommer att "förbli för låga" de kommande två tre åren.

"Trots alla åtgärder har Fomc inte sänkt de reala räntorna tillräckligt", sade han.

Narayana Kocherlakota tycker också att det är en svaghet att Fed inte har varit tydligare med hur lång tid den kommer att fortsätta att köpa obligationer för att stärka tillväxten och arbetsmarknaden. Fed har sagt att obligationsköpen kommer att fortsätta tills utsikterna på arbetsmarknaden har förbättras kraftigt, men har inte gett några klara gränser för vad detta innebär.

"Vår kommunikation är något vi även fortsättningsvis får jobba på", sade han.

Veckans Fedagenda inleds på måndagen när Charles Evans, Fedchef i Chicago, talar om ekonomiska förhållanden och Penningpolitik, klockan 19.00.. På tisdagen talar James Bullard, Fed St Louis, om penningpolitik i en lågräntemiljö, klockan 17.30, och William Dudley, Fed New York, om de utmaningar som USA:s och Japans penningpolitik möte vid nollräntenivån.

Veckans utan tvekan tyngsta Fed-dag är dock onsdagen, då Fedchefen Ben Bernanke utfrågas i ett kongressutskott, klockan 16.00, och protokollet från Fomc-mötet den 30 april - 1 maj publiceras, klockan 20.00.

"Därmed, i mitten av veckan kan marknadsaktörer ha fått större klarhet om en potentiell 'QE-taper" från Fed någon gång i år. Det kommer i synnerhet vara värt att notera vidden i stödet för 'taper', liksom de ekonomiska trösklar beslutsfattarna behöver se innan de inleder en sådan operation", skrev Carl Riccadonna och Brett Ryan, USA-ekonomer på Deutsche Bank, i ett kundbrev.

Veckans amerikanska statistikagenda är till stor del inriktad på indikationer om bostadsmarknaden, måndagen bjuder däremot inte på några tyngre datasläpp.

Efter att ha noterats till 103:31 som högst på fredagskvällen sjönk dollarn tillbaka mot japanska yen i den inledande Asienhandeln på måndagen. Marknadsaktörer hänvisade till kommentarer från Japans ekonomiminister Akira Amari i en tv-intervju på söndagen.

Ekonomiministern ville inte säga något om vad som kan vara en lämplig växelkurs för yenen, eller om valutaförsvagningen börjar närma sig en punkt där den medför negativa effekter som behöver motverkas.

"Det har sagts att överdrivna yenförstärkningar har korrigerats mycket. Om yenen fortsätter försvaga mycket kommer folks liv påverkas negativt. Det är vårt jobb att minimera det", sade han.

"Marknaden har skrämts av officiella antydningar om att större delen av yendeprecieringen kan ligga bakom oss", sade Mike Jones, valutastrateg vid Bank of New Zeeland i Wellington, till Bloomberg News.

"Spekulativa långa positioner i dollar (mot yen) har krupit upp till extrema nivåer och kommentarerna ledde till en rush mot utgången", fortsatte han.

Dollarn föll till strax under 102 mot yen innan Tokyohandeln kom igång på måndagsmorgonen, därefter vände dollarn åter upp mot omkring 102:70, något lägre än vid den svenska marknadens stängning på fredagen.

Asiatiska aktiemarknader utvecklades generellt positivt på måndagen i spåren på positiva signaler från USA på fredagen. Japanska statspappersräntor steg samtidigt när investerare sökte högre avkastning.

I tv-intervjun noterade Akira Amari också att stigande statspappersräntor är ett "vanligt fenomen" när aktiekurser stiger, men han vill ändå stärka trovärdigheten för japanska statsobligationer för att motverka en kraftig uppgång i obligationsräntorna.

Bank of Japan håller penningpolitiskt möte i veckan, med räntebesked på onsdag. Tidningen Nikkei meddelade i fredags att mötet kommer att diskutera de stigande obligationsräntorna.

Enligt uppgifter från japanska regeringsföreträdare, som citeras av Reuters, anser BOJ-chefen Haruhiko Kuroda att det är naturligt att långa obligationsräntor stiger när inflationsförväntningarna vänder upp. BOJ-chefen tror dock inte att uppgången i japanska långräntor kommer att fortsätta givet centralbankens lättnadsåtgärder.

Måndagens Europaagendan är relativt tunn, senare i veckan riktas intresset kanske främst mot preliminära PMI-data för maj, på torsdag, och tyska IFO-index för maj, på fredag.

I Sverige blir sannolikt SCB:s arbetslöshetsdata för april, tisdag, och Konjunkturinstitutets majbarometer, fredag, veckans viktigaste hållpunkter.

Måndag klockan 5.55 (fredag klockan 16.15)
USD/SEK 5,045139 (6:6968) EUR/USD 2,015972 (1:2813)
EUR/SEK 4,446528 (8:5830) USD/JPY 102:68 (102:98)
Jp obl 2 0,14 -0,12 Jp obl 10 0,86 -0,8
Ty obl 2 -0,03 (-0,02) Ty obl 10 1,33 -1,32
US obl 2 0,24 -0,23 US obl 10 1,97 -1,91


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?