1515

USA-börserna: ECB-sänkning lyfter Wall Street<br />

USA-börserna steg på torsdagen, till skillnad från majoriteten av de europeiska, efter att ECB sänkt styrräntan. Stöd gavs även av amerikanska arbetslöshetssiffror som visade en oväntad nedgång under förra veckan.

Kring klockan 16.30 var Dow Jones Industrial Average upp 0,5 procent till indexnivån 14.773. På den bredare marknaden steg S&P 500 0,6 procent till 1.591, medan tekniktunga Nasdaq Composite höjdes 0,8 procent till 3.324.

Omsättningen var cirka 150 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 390 miljoner aktier på Nasdaq-börsen.

"En räntesänkning från ECB var välkommet i den meningen att det inte funnits någon anledning till att inte göra det de senaste sex månaderna. Det här kommer dock inte vara en lösning på alla problem, men en åtgärd är såklart bättre än ingen åtgärd", kommenterade Dan Greenhaus, global chefsstrateg vid BTIG LLC, till Marketwatch.

Europeiska centralbankens råd beslutade på torsdagen att sänka styrräntan med 25 punkter till 0,50 procent. I Bloomberg News enkät bland 70 tillfrågade analytiker räknade 44 med att räntan skulle sänkas med 25 punkter, en väntade sig 50 punkters sänkning medan 25 väntade sig en oförändrad ränta.

ECB-rådet tog ett antal beslut om räntor och likviditetstillförsel vid dagens möte, sade centralbankschefen Mario Draghi vid en presskonferens i Bratislava på torsdagen.

På statistikfronten presenterades jobbstatistik som en positiv överraskning. Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 18.000 till 324.000 personer under vecka 17, jämfört med föregående vecka. Enligt Bloomberg News snittprognos väntades 345.000 nya sökande.

Vidare sjönk USA:s handelsunderskott mer än väntat i mars, medan produktiviteten i landet steg något mindre än vad som väntades under det första kvartalet.

Från det allt lugnare rapportflödet märks bland annat fordonstillverkaren General Motors som redovisade för det första kvartalet. Det justerade resultatet per aktie uppgick till 0:67 dollar, vilket var högre än väntade 0:54 dollar. Även försäljningen slog förväntningarna något och aktien steg 4,2 procent.

Efter onsdagens stäning redovisade det sociala nätverket Facebook en något högre försäljning än snittprognosen för det första kvartalet, och 38 procent högre än under motsvarande period ifjol. Bakom den stigande försäljningen fanns bland annat en starkare position gällande reklam som publiceras vid användning på mobiltelefoner och surfplattor. Aktien hade klättrat 3,2 procent.

Efter stängning på torsdagen lämnar affärsnätverket Linkedin kvartalsrapport. Linkedins aktie noterades 1,4 procent högre i den inledande handeln.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation tickade upp 1 punkt, till 1,64 procent.


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?