1515

Stockholmsbörsen: Råvarubolagen tyngde<br />

Stockholmsbörsen handlades med negativ slagsida på torsdagen, trots en räntesänkning från ECB. Verkstads- och råvarurelaterade bolag tyngde, medan bankerna återfanns bland dagens vinnare. Hexpol stack ut med en uppgång på över 10 procent efter en stark kvartalsrapport.

Stockholmsbörsens storbolagsindex stängde 0,4 procent ned till nivån 1.194,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 10,3 miljarder kronor.

Torsdagens huvudnummer var den europeiska centralbanken ECB:s räntemöte, vilket resulterade i en väntad sänkning av styrräntan med 25 räntepunkter till 0,5 procent. Enligt en undersökning av nyhetsbyrån Bloomberg räknade 45 av 70 analytiker med en sänkning, och marknadens reaktion var avvaktande.

Inte ens ECB-chefen Mario Draghis löfte om att han är redo att agera med ytterligare åtgärder om det behövs förmådde mer än temporärt lyfta de europeiska börserna. Den svaga europeiska ekonomin bekräftades också av euroområdets inköpschefsindex för industrin, som sjönk marginellt.

Råvarubolag hade en svag utveckling i Australien under natten mot torsdagen och sedan även i Stockholm. Boliden backade 1,3 procent inför fredagens rapport och Lundin Mining var 1,6 procent lägre. SSAB A stängde 2 procent ned.

Guldgruvebolagen hörde till dem som klarade sig bäst i sektorn och steg i takt med guldpriset efter ECB:s räntesänkning. Semafo backade måttliga 0,4 procent och Nordic Mines steg drygt 2 procent.

Bland de konjunkturkänsliga verkstadsbolagen märktes bland annat Alfa Laval och Atlas Copco A, som förlorade 1,7 respektive 1,6 procent. Sämst bland de 30 största bolagen gick Electrolux, med en nedgång på 3 procent för dagen.

Bättre klarade sig bankerna, som alla slutade dagen på plus. Bland annat steg SEB och Nordea 1,2 procent.

Överlägsen segrare i OMXS30-index var dock snustillverkaren Swedish Match, som fortsatte sin uppgång efter kvartalsrapporten tidigare i veckan. Aktien steg 3 procent.

Utanför storbolagsindex märktes polymertillverkaren Hexpol, som avancerade 10,4 procent till nya rekordnivån 404 kronor efter ett starkt kvartalsresultat med överraskande hög rörelsemarginal.

"Det är helt klart inte omöjligt att göra det här igen", sade vd Georg Brunstam, syftande på marginalförbättringen.

Spelbolaget Unibet backade drygt 2 procent sedan det redovisat ett första kvartal som var genomgående svagare än väntat. Spelöverskottet var 4 procent under SME Direkts konsensusprognos och rörelsemarginalen 14 procent lägre.

"Även om det var en bra rapport, med rekordhög top line och ebitda, är det lite sämre än väntat. Sportboksmarginalen förklarar stora delar av avvikelsen, men kommentaren för april var också lite svag. Det tyder på att tillväxten är på en lägre nivå", sade Stefan Nelson, analytiker på SEB Equity Research, till Nyhetsbyrån Direkt.

Mätteknikbolaget tappade Hexagon 3,7 procent efter att den amerikanske konkurrenten Trimble rapporterat ett svagare resultat än väntat.


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?