1515

Råvaror: Oljepriset på fall<br />

Oljan handlas fortsatt på lägre nivåer, efter en kraftig nedgång på onsdagen, medan basmetallerna visar en mer blandad utveckling under torsdagsmorgonen.

Vid klockan 8.45 handlas Brentoljan i första termin 0,20 dollar lägre till 99,75 dollar per fat, medan WTI-oljan sjunkit 0,27 dollar till 0,76 dollar per fat.

De amerikanska lagren av råolja steg med 6,7 miljoner fat under förra veckan, enligt statistik från USA:s energidepartement, DOE. Enligt Bloomberg News väntades lagren stiga med 1,1 miljoner fat.

Den totala lagernivån steg därmed till 395,3 miljoner fat förra veckan, vilket är den högsta nivån sedan staten började redovisa veckostatistik 1982.

Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades sent på tisdagskvällen, visade på en uppgång i lagren av råolja med 5,2 miljoner fat.

Lagren av bensin minskade med 1,8 miljoner fat, medan lagren av destillat steg 0,5 miljoner under veckan.

"De verkliga fundamenta börjar att komma igenom. Dåliga ekonomiska data och högt utbud bör skicka priserna lägre", sade Jonathan Barratt på Barratt's Bulletin till Bloomberg News, som spår en stödnivå för WTI på 88 dollar per fat.

ISM inköpschefsindex för industrin i USA sjönk till 50,7 i april från 51,3 föregående månad. ADP:s rapport visade att sysselsättningen i den privata sektorn steg med 119.000 personer i april, lägre än väntade 150.000. På fredagen kommer den officiella jobbrapporten.

"Med tyngden av negativt ekonomiskt nyhetsflöde och höga lagernivåer, så kan vi se ytterligare nedåttryck för råoljan på kort sikt. Beroende på jobbrapporten på fredagen så finns det definitivt ett starkt 'case' för kortsiktigt nedåtmomentum för att dra ned oljan mot stödnivån på 85 dollar per fat", skrev Tim Radford på Rivkin i ett kundbrev enligt Bloomberg News.

På valutamarknaden har euron tappat något till 1:316 mot dollarn under torsdagen. Fokus ligger på torsdagen ligger på ECB:s rådsmöte där 45 av 70 bedömare i Bloomberg News prognosenkät spår en räntesänkning, alla utom en spår 25 punkter till 0,50 procent.

Basmetallerna visar en blandad utveckling. Kopparpriset har stigit 20 dollar till 6.815 dollar per ton och zinkpriset är upp 11 dollar, samtidigt som nickel sjunkit 87 dollar till 14.738 dollar per ton.

"I spåren av kraftiga förluster de senaste dagarna så har spekulationer om en räntesänkning från ECB fått investerare att täcka korta positioner (i koppar)", sade Fang Junfeng på Shanghai CIFCO Futures till Bloomberg News.

Kinas officiella inköpschefsindex sjönk till 50,6 i april från 50,9 i mars, marginellt lägre än väntade 50,7. HSBC:s inköpschefsindex för Kina sjönk samtidigt till 50,4 från 51,6, även det något under förväntningarna.

"Den långsammare tillväxten i tillverkningsindustrin i april bekräftar en bräcklig återhämtning för tillväxten", sade Qu Hongbin, chefekonom för Kina på HSBC, i en kommentar.

På ädelmetallmarknaden har spotpriset på guld sjunkit cirka 3 dollar, till 1.454 dollar per uns. Silverpriset har sjunkit 0,13 dollar till 23,50 dollar per uns.

Noteringar klockan 8.45:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:27 USD 90:76
Brent, första termin -0:20 USD 99:75
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin):

Koppar +20 USD 6.815
Zink +11 USD 1.851
Aluminium +12 USD 1.836
Nickel -87 USD 14.738
Bly -4 USD 1.975
Tenn +25 USD 20.000
Ädelmetaller (pris/uns, spot):

Guld -3:15 USD 1.454:44
Silver -0:13 USD 23:50


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?