1515

Råvaror: Guld och olja stärktes<br />

Råvarupriserna höll sig kvar på blandade nivåer under torsdagens sena handel. Både Oljan och ädelmetallerna stärktes efter att ECB sänkt styrräntan, medan basmetallerna överlag var kvar på minus. Stöd kom även från statistik i form av arbetslöshetssiffror från USA.

ECB sänkte styrräntan med 0,25 procentenheter till 0,50 procent vid torsdagens möte, vilket var vad majoriteten av analytikerna väntat sig.

På den efterföljande presskonferensen sade ECB-chefen Mario Draghi att centralbanken står redo att agera om det skulle behövas. Han sade även att ECB under dagen fattat beslut om likviditetstillförsel och möjliga framtida vägar att förbättra kreditgivningen.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 18.000 till 324.000 personer, under vecka 17, jämfört med föregående vecka. Analytiker hade räknat med 345.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd, enligt Bloomberg News snittprognos.

"Sysselsättningssiffrorna och räntesänkningen ger stöd åt oljan idag. Marknaden fortsätter dock att vara volatil på skiftande uppfattningar om ekonomin", kommenterade Gene McGillian, analytiker vid Tradition Energy till Bloomberg News.

Vid golvhandelns stängning i USA vid klockan 20.30 var WTI-oljan i första termin upp 2:93 dollar, till 93:96 dollar per fat. Motsvarande termin för nordsjöoljan Brent höjdes 2:46 dollar, till 102:41 dollar per fat.

På basmetallmarknaden London Metall Exchange var tremånadersterminen för koppar ett positivt undantag när den steg med 53 dollar, till 6.848 dollar per ton. Zink och aluminium sjönk däremot 21 och 13 dollar, till 1.819 respektive 1.811 dollar per ton.

Kinas officiella inköpschefsindex sjönk till 50,6 i april från 50,9 i mars, marginellt lägre än väntade 50,7. HSBC:s inköpschefsindex för Kina sjönk samtidigt till 50,4 från 51,6, även det något under förväntningarna.

På ädelmetallmarknaden noterades spotpriset på guld upp 10:37 dollar, till 1.468 dollar per uns. Silverpriset hade samtidigt stigit 0:19 dollar till 23:82 dollar per uns.

"Räntesänkningen ger stöd åt ädelmetallerna, och det verkar som om centralbankerna tävlar om devalvering. Både ECB och Fed har i nuläget lämnat sina kort öppna inför framtiden", kommenterade Frank Trotter, president vid Ever Bank Direct, till Bloomberg News.

Noteringar klockan 20.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +2:93 USD 93:96
Brent, första termin +2:46 USD 102:41:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +53 USD 6.848
Zink -21 USD 1.819
Aluminium -13 USD 1.811
Nickel -145 USD 14.680
Bly -38 USD 1.941
Tenn -300 USD 19.675Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld                                     + 10:37 USD 1.467:95
Silver +0:19 USD 1,015278


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?