1515

Stockholmsbörsen: Veckan avslutas på flerårshögsta<br />

Stockholmsbörsen slutade veckan på den högsta nivån sedan oktober 2007. På makronivå gladde bland annat stark amerikansk statistik, och på hemmafronten Volvo.

Storbolagsindexet stängde 0,8 procent upp på nivån 1.244,3 efter att aktier för 12,2 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Börserna i Europa steg något mindre.

Uppgången hittills i år för OMXS30 är 12,6 procent, men Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea, anser att utrymme för ytterligare uppgångar finns.

"Visst, det lär kanske inte fortsätta upp i samma takt som hittills i år, men vi tror på positiv utveckling på sikt. Dels kommer sannolikt en global ekonomisk återhämtning med ökade bolagsvinster under det tredje och framför allt fjärde kvartalet, dels råder brist på alternativ till aktier", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

USA:s så kallade ledande indikatorer, som anses förutspå den ekonomiska utvecklingen på ungefär ett halvårs sikt, steg 0,6 procent i april mot väntade 0,2 procent. Dessutom steg stämningen bland amerikanska konsumenter till nivån 83,7 enligt Michiganindexets preliminära majsiffror. Väntat var 77,9, enligt Bloomberg.

"Det har annars varit lite blandat under veckan, men det här var ju betydligt bättre än väntat. Den amerikanska ekonomin går relativt starkt", konstaterar Mattias Eriksson. Han håller dock torsdagens japanska BNP-statistik, plus 3,5 procent i årstakt under det första kvartalet, för den viktigaste makrosiffran under den gångna veckan, då OMXS30 steg 1,4 procent.

På bolagsnivå stod Volvo i visst fokus på fredagen efter att ha rapporterat att antalet levererade lastbilar i april var fler än vad en dyster analytikerskara hade väntat sig. Prognosen enligt SME Direkt låg på minus 7 procent, medan nedgången blev betydligt mindre än så, 2 procent.

Aktien steg 2,6 procent.

"Efterfrågan bottnade förmodligen i januari och har sedan dess stärkts gradvis, så det verkar onekligen gå mot bättre tider", säger Mattias Eriksson.

Liksom Volvo kom bankerna in starkt: Nordea +2,7 procent, Swedbank +2,1 procent och SHB +1,9 procent.

"Det finns mer potential än så i bankerna", säger Mattias Eriksson och nämner att nästa veckas veckobrev från Nordea tar upp detta.

"De är överkapitaliserade, och kan ligga kvar med eget kapital på nuvarande nivå samtidigt som vinsterna stiger, vilket ger en hög avkastning på eget kapital under de närmaste åren och en tydlig uppsida", fortsätter han.

En Londonbaserad analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talade med var av motsatt uppfattning: enligt honom är dagens värdering alldeles för hög sett till kurs genom justerat bokfört värde.

Bland mindre aktier steg Nordic Mines 21 procent efter att ha gått ur ett guldprissäkringsavtal som belastade fjolårsresultatet kraftigt.

Storposter fortsatte att byta ägare i Diös: på fredagen omsattes 5,1 procent av aktierna, och bolaget stängde oförändrat.

Lucara Diamonds vd tände hopp om fler stora diamanter i en Direkt-intervju, och aktien steg 5,8 procent.


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?