1515

Stockholmsbörsen: Electrolux tar täten<br />

Stockholmsbörsen handlas i en oregelbunden till svagt stigande tendens under inledningen av torsdagen. Electrolux är vinnare efter positiv AHAM-statistik. Även Tele2 ligger i framkant efter att dess huvudägare Christina Stenbeck öppnat för en affär med konkurrenten 3.

SIX Generalindex var klockan 10.25 ner 0,1 procent till 371 medan OMXS30-index ökade 0,2 procent till 1233. Omsättningen var 2,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Electrolux går starkt efter att statistik avseende vitvarubranschens leveransvolymer på den nordamerikanska marknaden, AHAM, stigit med 9,2 procent i april jämfört med samma månad föregående år. Aktien stiger 2,4 procent.

Tele2:s huvudägare med Christina Stenbeck i spetsen öppnar för en Tele2-affär med Tre avseende den svenska verksamheten. Tele2:s huvudägare är öppen för struktursamtal, skriver Dagens Industri dagens tidning. Telekomoperatören, som idag handlas exklusive inlösen på 28 kronor per aktie, avancerar 4,0 procent på torsdagen. TeliaSonera hakar på upp med 1,5 procent.

Bland dagens rekommendationer inleder SEB Enskilda bevakning av oljebolaget Africa Oil med en köprekommendation och riktkursen 61 kronor. Aktien klättrar 3,1 procent.

JP Morgan sänker sin rekommendation för Active Biotech till undervikt från neutral. Aktien tappar 0,9 procent.

Danske Bank nedgraderar sin rekommendation för Ericsson till sälj från tidigare behåll. Aktien justeras ned 1,3 procent.

I Dagens Industri ställer man sig positiv till kullagertillverkaren SKF. Tidningen anser att bolaget har mer att ge och anser att konsenusprognosen för 2015 med en rörelemarginal under 15 procent samt ett p/e-tal på 10 är alltför försiktig. Aktien stiger svagt 0,4 procent.

Tidningen är även positiva till kredithanteringsföretaget Intrum Justitia som har ett bra driv. Bolaget handlas upp 0,9 procent.

Bland dagens mindre bolag rusar Intellecta med 17 procent efter ett höjt resultat och prognoser om en ökad vinst för det andra kvartalet.

Även medicinteknikbolaget RaySearch redovisade ett ökat resultat före skatt i det första kvartalet. Vd Johan Löf bedömer att bolaget har fått en bra start på året men bolaget varnar för fortsatt betydande advokatkostnader under 2013. Aktien tappar 1,0 procent.

Under dagen inkommer även delårsrapporeter från B&B Tools, Consilium, CTT System och husvagnstillverkaren Kabe.

I dag handlas Byggmax och Nibe exklusive utdelning, och båda aktierna tappar således mark.

Tidigare under dagen visade statistik att den japanska bruttonationalprodukten för första kvartalet steg med 3,5 procent i årstakt jämfört med marknadens förväntningar om 2,8 procent.

Svag makro hindrade ej de amerikanska börserna att stänga på nytt årshögsta under gårdagen trots viss svag statistik.

Senare i dag inkommer även viktig statistik från USA avseende nya arbetssökande, påbörjade husbyggen och bygglov april, konsumentförtroende veckostatistik samt Philadelphia Fed-index maj.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?