1515

Räntor och valutor: Kronan klättrade mot dollarn<br />

Torsdagen bjöd på en rad svaga besked från USA, med bland annat oväntat låg inflation och en rejäl ökning av antalet nyanmälda arbetslösa. I Japan däremot blev BNP-tillväxten högre än väntat under det första kvartalet.

Den amerikanska statistikmixen pressade dollarn. Amerikanska marknadsräntor sjönk tillbaka och drog med sig europeiska räntor ned.

Den svenska kronan stärktes ett par öre mot dollarn medan förändringarna mot euron var små. Svenska marknadsräntor steg inledningsvis för att sedan sjunka tillbaka efter de svaga beskeden från USA. Tioårsräntan var ned 3 punkter till 1,75 procent, jämfört med onsdagen. Den tyska tioårsräntan sjönk 3 punkter till 1,33 procent. I Europas periferi sjönk räntorna än mer.

Amerikanska marknadsräntor sjönk tillbaka i takt med att svaga statistikbesked droppade in och den tioåriga statsobligationsräntan var ned 5 punkter till 1,88 procent, jämfört med onsdagen.

"USA-ekonomin kämpar fortsatt med svag tillväxt och är långt ifrån självgående", sade Chad Morganlander, fondförvaltare vid Stifel Nicolaus & Co, till Bloomberg News.

Torsdagens amerikanska statistik var genomgående under marknadens förväntningar. KPI sjönk för andra månaden i rad i april, med 0,4 procent från i mars. Detta var under väntade -0,3 procent i Bloomberg News enkät. Kärn-KPI steg samtidigt 0,1 procent, även det lägre än väntade 0,2 procent. Inflationen var 1,1 procent i april, väntat 1,3 procent, och kärninflationen var 1,7 procent, väntat 1,8 procent.

"Inflationen sjönk därmed ytterligare under Feds mål på 2 procent. Detta ger duvorna i FOMC medvind och ger dem argument för att för tillfället fortsätta med QE3 i oförändrad takt", skrev Commerzbank i en kommentar.

Samtidigt kom också svaga besked från den amerikanska arbetsmarknaden. Antalet nyanmälda arbetslösa steg hela 32.000 personer, till 360.000 personer, förra veckan. Väntat enligt Bloomberg News var 330.000. Uppgången från föregående vecka var den högsta sedan efterspelet till stormen Sandy i november i fjol. Det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet, som tar fram statistiken, hade ingen förklaring till förra veckans uppgång.

RDQ Economics skrev i en kommentar att det inte går att säga vad som är signal och vad som är brus i jobbstatistiken, och därmed om den förra veckans ökning av antalet nyanmälda arbetslösa är något mer än volatilitet.

"Använder man fyraveckorssnittet som guide tyder nyanmälda arbetslösa fortsatt på att takten i jobbförlusterna avtar, vilket är ett gott tecken för jobbtillväxten", skrev RDQ.

Bostadsbyggandet i USA rekylerade mer än väntat i april, efter en överraskande stark utveckling i mars. Bostadsbyggande sjönk 16,5 procent i april, till 853.000 enheter uppräknat i årstakt, den lägsta nivån på fem månader. Framför allt var den ett kraftigt ras för byggandet av flerfamiljshus som drog ned bostadsbyggandet totalt, men även byggandet av enfamiljshus sjönk i april.

"Vädret var troligen en förklaring, men återhämtningen på bostadsmarknaden, för både försäljning och byggande, visar tecken på att ha bromsat in i början av året", skrev Morgan Stanley i en kommentar och påpekade att uppgången i NAHB-index i maj dock tyder på att återhämtningen snart kan vara tillbaka igen.

Ett bra tecken var också att byggloven, som är en ledande indikator för bostadsbyggandet, steg hela 14,3 procent i april, till den högsta nivån sedan juni 2008.

Ytterlige en i raden av databesvikelser från USA var en oväntad nedgång i Philadelphia Fed Index, som mäter aktiviteten i näringslivet i den industritunga Philadelphia-regionen. Philadelphia Fed Index sjönk till -5,2 i maj från 1,3 i april. Väntat var i stället en uppgång till 2,0.

Bland annat sjönk orderindex till -7,9 från 1,0 och sysselsättningsindex sjönk till -8,7 från -6,8.

Japansk BNP var däremot starkare än väntat under det första kvartalet. Enligt preliminär statistik steg BNP 0,9 procent jämfört med det fjärde kvartalet kvartal ökade 3,5 procent i beräknad årstakt. Väntat enligt Bloomberg News prognosenkät var en uppgång med 0,7 respektive 2,7 procent. På den positiva sidan var också att BNP-tillväxten för det fjärde kvartalet upp till +0,3 procent i kvartalstakt från tidigare 0,0.

Tillväxten drevs framför allt av export, som ökade med 3,8 procent jämfört med föregående kvartal, och privatkonsumtionen, som steg 0,9 procent. De privata kapitalinvesteringarna var däremot ett fortsatt.

"Japan kommer troligen att fortsätta sin tillväxtbana eftersom miljön är gynnsam: en svagare yen och solid tillväxt i Kina och USA bör driva exporten. Vidare kommer premiärminister (Shinzo) Abes finanspolitiska paket att ge ekonomin en ytterligare skjuts", skrev Commerzbank i en kommentar.

Priserna visade dock ännu inga tecken på att börja stiga. BNP-deflatorn sjönk med 1,2 procent under första kvartalet, jämfört med samma period 2012.

Trots den oväntat starka BNP-utvecklingen sjönk de japanska börserna något och japanska marknadsräntor var ned 1-4 punkter efter en brant uppgång de senaste dagarna.

I Europa riktades intresset mot definitiv KPI-statistik från euroområdet, som bekräftade den preliminära statistikens oväntat kraftiga inbromsning av inflationen, till 1,2 procent i april från 1,7 procent i mars.

Den låga inflationen gav ytterligare näring åt spekulationerna om ännu en räntesänkning från ECB, spekulationer som tog fart efter onsdagens svaga BNP-utfall.

Samtidigt fortsatte dock handelsbalansen i euroområdet att visa stora överskott, +22,9 miljarder euro i mars. Exporten ökade också för tredje månaden i rad.

Norges BNP-tillväxt tog bättre fart under det första kvartalet, även om den var aningen svagare än väntat. Fastlands-BNP steg 0,7 procent, väntat +0,8 procent, efter en tillväxt på 0,2 procent under det fjärde kvartalet. Samtidigt fick en rejäl nedgång för produktionen av olja och gas totala BNP att sjunka 0,2 procent, väntat +0,3 procent.

Här hemma steg Business Swedens exportchefsindex svagt till 51,6 under det andra kvartalet från 51,2 under det första kvartalet.

"Återhämtningen under första kvartalet har inte följts upp under andra kvartalet och den optimism om framtiden som fanns då har inte infriats", sade Mauro Gozzo, chefekonom på Business Sweden, vid en pressträff.

På valutamarknaden stärktes dollarn initialt på bred front, med rörelsen vände efter den svaga amerikanska statistiken.

Mot yenen var dollarn i stort sett oförändrad på nivåer strax över 102 och mot euron tappade dollarn till 1:291 från 1:267 på onsdagen.

Den svenska kronan stärktes 2 öre mot dollarn till 6:64 och var i princip oförändrad till 8:57 mot euron.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?