1515

Råvaror: Guldet faller tungt<br />

Råvarorna tappade överlag mark på onsdagen, med guldet ned under 1.400, efter industristatistik från USA och BNP från Europa som var sämre än väntat. Ett undantag utgjordes av Brentoljan som vände till plus i takt med att USA-börserna klättrat högre på stimulansförhoppningar, efter den svaga statistiken.

"Dåliga nyheter är bra nyheter. Investerare tittar på den svaga makroekonomiska statistiken och tänker att oddsen nu är högre att centralbankerna kommer att agera" sade Phil Flynn, senior marknadsanalytiker vid Price Futures Group, till Bloomberg News.

Tysk och fransk BNP-statistik kom båda in något under förväntningarna på onsdagsmorgonen. Euroområdets preliminära BNP-statistik för första kvartalet visade sedan 0,2 procents nedgång från kvartalet före, mot en väntad nedgång på 0,1 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

USA:s industriproduktion backade med 0,5 procent i april, enligt statistik från Fed. Analytikerna hade räknat med en nedgång om 0,2 procent.

Samtidigt sjönk Federal Reserve New Yorks Empire State Manufacturing Index över affärsförhållandena i delstaten New York i maj, jämfört med en väntad uppgång.

Vid golvhandelns stängning i New York vid 20.30 var WTI i första termin ned 1 cent till 94:17 dollar per fat. Brent steg 0:78 dollar till 103:38 dollar per fat.

Siffror från USA:s energidepartements statistikorgan visade att bränslekonsumtionen i landet sjönk med cirka 0,6 miljoner fat till 18,5 miljoner per dag under föregående vecka. Efterfrågan på bensin gick ned 1,2 procent till 8,3 miljoner fat per dag.

Samtidigt sjönk lagren av råolja med 0,6 miljoner fat, jämfört med en väntad uppgång om 0,5 miljoner fat.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange stängde tremånadersterminen för koppar 47 dollar lägre på 7.198 dollar per ton. Zink och aluminium backade 24 respektive 18 dollar.

"Mycket statistik från den senaste tiden tyder på lägre industriproduktion, och lägre produktion är ett problem för koppar. Det finns helt enkelt inte köpare och dessutom tycks lagren byggas upp", sade Frank Lesh, vid FuturePath Trading, till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld 29 dollar lägre till 1.396 dollar per uns, medan silvret tappade 0:73 dollar till 22:68 dollar per uns.

På valutamarknaden har euron tappat till 1:2868 mot dollarn. Dollar-indexet har närmat sig nivån 84 för första gången på cirka ett år.

"Dollarn går starkt. ETF-försäljningen är förstås också negativ för marknaden och indikerar ett negativt sentiment bland institutionella investerare. Köp från privatpersoner är inte tillräckligt för att kompensera", sade Peter Fertig på Quantitative Commodity Research, till Bloomberg News.

Noteringar 20.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:01 USD 94:20:00
Brent, första termin +0:78 USD 103:38:00



Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -47 USD 7.198
Zink -24 USD 1.823
Aluminium -18 USD 1.840
Nickel -200 USD 14.905
Bly -10 USD 1.969
Tenn -240 USD 20.755



Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -29:20 USD 1.396:20
Silver -0:73 USD 0,963889


Innehåll från Ikano BostadAnnons

”Det här förändringsarbetet kräver modiga chefer”

Mindre machokultur och ett öppnare klimat. Effektivare projekt och lägre produktionsbortfall. Medarbetarundersökningen som gjordes för en tid sen fick Ikano Bostad att påbörja en rejäl förändringsprocess – som har gett lika rejäla resultat.  

En högre grad av innovation, ett större engagemang och en sundare företagskultur. Plus lägre personalomsättning och en arbetsmiljö som upplevs som mer stimulerande. För Pirjo Unnerstad, Head of HR på Ikano Bostad, är jämställdhetsarbetet ett effektivt sätt för att nå en ökad konkurrenskraft. 

– Jag har jobbat hela mitt liv i byggbranschen och har många gånger varit frustrerad eftersom jag sett att vi, på grund av alltför homogena team, inte har kunnat leverera till max. Det säger ju sig själv, frågar du fem personer med liknande bakgrund om hur de vill lösa ett problem så får du fem liknande svar. Med blandade arbetsgrupper når vi både en starkare innovation och skapar de bästa förutsättningarna att möta våra kunder, som ju också är av blandade kön, åldrar och bakgrunder. 

Stark motivation

På Ikano Bostad har man sedan 2014 jobbat extra fokuserat på att öka jämställdheten bland medarbetarna. Då gjordes en mätning som visade att många tyckte att jargong och en del beteenden kollegor emellan var för hårda. 

– Det gav oss en tankeställare och gjorde att motivationen för att påskynda jämställdhetsarbetet ökade ytterligare. Och glädjande nog har medarbetarundersökningarna sedan dess visat på tydliga förbättringar. Till exempel har vi nått ett betydligt högre engagemang, vilket leder till effektivare projekt med lägre produktionsbortfall, säger Pirjo.   

Läs mer om lärlingsprogrammet för kvinnor som vill bli snickare 

Lärlingsprogram för kvinnor

Vägen mot en mer jämställd organisation har egentligen inte varit en – utan många. Man har jobbat med rekrytering, ledarskap och successionsplanering, men också med mer handfasta projekt som ett lärlingsprogram för kvinnor ute på byggarbetsplatserna. 

– Hentverkarna är ett lärlingsprogram där vi har tagit in 16 kvinnor som ska utbildas i tre år. Tanken är att vi genom en större jämställdhet ska få en arbetsplats som passar fler, både kvinnor och män. En studie av projektet som gjordes visar att arbetsmiljön faktiskt förändrades när det kom in fler kvinnor, precis som vi hade önskat. Klimatet blev mer öppet och mindre macho. 

En annan hörnsten för utvecklingen mot en större jämställdhet är förankring i ledningsgruppen och arbete för att ständigt utveckla ledarskapet. 

– Det får inte finnas någon som helst tvekan i ledningen om att detta är något som vi gör till 500 procent, för att utveckla vår organisation. Och jag brukar med en dåres envishet tjata om att detta förändringsarbete också kräver modiga chefer. Chefer som har modet att anställa någon som inte är som de själva och som systematiskt arbetar för att alla medarbetare ska bli sedda och förstådda, oavsett livssituation. 

Ni har vunnit en del priser för ert arbete, bland annat Unionens Guldstegen. Vad betyder det för er?

– Den allra största anledningen till att vi gör det här jobbet är som sagt för att vi vill öka vår konkurrenskraft och värdet i affären. Men att få priser är ju såklart också väldigt roligt! Det är ett pris som nomineras av våra Unionen-medlemmar, vilket gör det extra kul. Det visar att det vi gör uppskattas och blir ett erkännande för hela företaget. För det är verkligen vad det här arbetet är, ett enda stort team work. Om inte alla hade varit så engagerade hade vi aldrig kunnat nå så här långt, säger Pirjo. 

Här kan du lära känna Ikano Bostads styrelse och ledningsgrupp 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?