1515

Räntor och valutor: <br />Statistik sänker euron<br />

Europeiska statspappersräntor uppvisar endast måttliga rörelser i förmiddagens handel på onsdagen, trots en rad statistikbesvikelser. Euron handlas dock fortsatt betydligt svagare än på tisdagen, efter utförsäljningar när Tyskland redovisade BNP på morgonen.

De preliminära BNP-rapporterna för första kvartalet från länder i euroområdet har mestadels varit en rad av besvikelser, och den viktigaste negativa överraskningen kom från "tillväxtmotorn" Tyskland, där BNP endast steg 0,1 procent jämfört med första kvartalet. Enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker +0,3 procent.

Därtill reviderades BNP för fjärde kvartalet ned till -0,7 procent jämfört med tredje kvartalet, från -0,6 procent tidigare. Det bidrog till att Tysklands BNP under första kvartalet i år var 0,2 procent lägre än motsvarande kvartal 2012. Analytiker hade väntat +0,2 procent.

Det tyska statistikkontoret sade i en kommentar att tillväxten första kvartalet nästan uteslutande drevs av privat konsumtion. Investeringarna sjönk medan handelsnettot knappt gav något bidrag till BNP-tillväxten. Såväl importen som exporten sjönk första kvartalet.

Jörg Krämer, chefekonom på Commerzbank, skriver i ett kundbrev att bankens prognos för Tysklands BNP 2013 nu sänks till +0,2 procent från +0,5 procent tidigare.

"Trots nedrevideringen kommer den tyska ekonomin troligen fortsätta att utvecklas bättre än resten av euroområdet. Vid nivåer i praktiken nära noll är ECB:s räntenivå för låg för den konkurrenskraftiga tyska ekonomin och det kommer gradvis stimulera tysk tillväxt", skrev Jörg Krämer.

När länder som Frankrike och Italien också redovisade svagare BNP-utfall än väntat var det inte överraskande att det preliminära utfallet för hela euroområdet också kom in svagare än prognos. Det visade att BNP sjönk 0,2 procent jämfört med första kvartalet och sjönk 1,0 procent jämfört med första kvartalet 2012. Enligt Bloomberg News enkät väntades -0,1 respektive -0,9 procent.

Den brittiska arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas något bättre än väntat; i april sjönk antalet arbetslösa med 7.300 personer samtidigt som marsstatistiken reviderades till -9.900 från -7.000 tidigare. Analytiker hade väntat -3.000 arbetslösa i april. Arbetslösheten sjönk samtidigt oväntat från 4,6 procent i mars till 4,5 procent i april.

Svenska statspappersräntor sjunker svagt i korta löptiders, men stiger lika svagt i längre, i förmiddagens handel på onsdagen. Kronan har handlats oregelbundet mot euron under förmiddagen, inför lunch noteras euron dock ett par öre svagare mot kronan jämfört med tisdagens svenska stängningsnivå.

Under förmiddagen redovisade SCB sitt samlade produktionsindex för mars, som visade en nedgång med 0,2 procent jämfört med i februari, men en ökning med 0,6 procent jämfört med i mars 2012. Sett över årets tre första månader ökade den samlade näringslivsproduktionen med 0,2 procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

SCB redovisade också att industrilagren ökade med 8,1 miljarder kronor under första kvartalet, vilket kan jämföras med en ökning med 0,5 miljarder kronor under första kvartalet 2012. Industrins kapacitetsutnyttjande var samtidigt oförändrat, på 84,6 procent, under första kvartalet jämfört med under fjärde kvartalet. Det var 3,3 procentenheter lägre än under första kvartalet 2012.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, noterar i ett kundbrev att onsdagens indikatorer var lite blandade inför den svenska BNP-statistiken för första kvartalet. Han är mest överraskad över ökningen i industrilagren, något som kan lyfta BNP något första kvartalet men å andra sidan tynga utvecklingen under andra kvartalet.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av Empire Manufacturing Index för maj och PPI för april, klockan 14.30. Därefter följer industriproduktion och kapacitetsutnyttjande i april, klockan 15.15, samt NAHB:s husmarknadsindex för maj klockan 16.00.

Empire-index väntas ha stigit till 4,00 i maj, från 3,05 i april, PPI väntas ha sjunkit med 0,6 procent och kärn-PPI ha stigit med 0,1 procent i april, industriproduktionen tros ha sjunkit med 0,2 procent och NAHB-index väntas ha stigit till 43 i maj från 42 i april enligt Bloomberg News enkäter bland analytiker.


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?