1515

Europabörser: Svajig handel<br />

Europabörserna hade svårt att hitta riktningen på onsdagen. De viktigaste indexen handlades kring oförändrade nivåer i den tidiga handeln.

Både tysk och fransk BNP inkom på den svaga sidan enligt statistik som presenterades under morgonen.

Den tyska bruttonationalprodukten (BNP) sjönk med 0,2 procent i årstakt under det första kvartalet. Jämfört med kvartalet innan steg BNP med 0,1 procent. Marknaden hade väntat sig en tillväxt på +0,2 procent i årstakt samt en kvartalstakt om +0,3 procent, enligt Dow Jones Newswires.

"Den tyska ekonomin är långsam på att få upp farten", skriver den tyska statistikbyrån som dock pekar på att den tröga kvartalstakten på +0,1 procent under det första kvartalet delvis berodde på det extremt kalla vädret. Tillväxtsiffrorna för helåret 2012 lämnas oförändrade.

Frankrikes BNP sjönk med 0,2 procent under det första kvartalet 2013 jämfört med med kvartalet innan. I årstakt krympte BNP med 0,4 procent. Analytiker hade räknat med en kvartalstakt på -0,1 procent samt en årstakt om -0,4 procent, enligt Dow Jones Newswires. Under det fjärde kvartalet sjönk BNP med reviderade 0,2 procent jämfört med kvartalet innan (reviderat från -0,3 procent).

Commerzbank ökade 13,4 procent. Den tyska bankräddningsfonden Sonfin meddelade att den sålt aktier i banken för omkring 625 miljoner euro för 7 euro styck. Som en effekt av placeringen minskar Sonfins ägarandel från 25 till 17 procent.

London Stock Exchange Group gick fram 3,6 procent sedan bolaget meddelat att det hyser optimism avseende återstoden av året. Bolaget rapporterade en ökad helårsvinst med 5 procent.

Gruvaktier var svaga kort i London. Randgold Resources backade 2,5 procent, Antofagasta var ned 1,1 procent medan BHP Billiton sjönk 0,6 procent.

Bland franska banker sjönk BNP Paribas med 0,4 procent medan sektorkollegan Société Générale steg 0,8 procent.

Noteringar kl 11.03
Index  Marknad  Notering  I dag
DJ Stoxx 600  Europa  306 0,20%
DJ Stoxx 50  Europa  2.801  +0,1 % 
FTSE 100  London  6.674  -0,2 % 
DAX  Frankfurt  8.344  0,10%
CAC 40  Paris  3.964  0,00%
SMI  Zürich  8.256  +0,8 % 
IBEX 35  Madrid  8.516  +0,5 % 
FTSE MIB  Milano  17.346  0,20%


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?