1515

USA-börser: Hedgefondstjärna <br />lyfte bankerna<br />

De amerikanska börserna noterades upp efter tisdagens handelssession, där Dow Jones och S&P 500 stängde på nya rekordnoteringar. Oväntat starkt sentiment bland amerikanska småföretagare och positiva uttalanden från en erkänd hedgefondförvaltare gav stöd åt börsutvecklingen.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 0,8 procent till indexnivån 15.215, medan S&P 500 var upp 1,0 procent på 1.650 på den bredare marknaden. Båda noteringarna är de högsta någonsin för indexen.

Tekniktunga Nasdaq Composite var samtidigt 0,7 procent upp till 3.463. Omsättningen var 660 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

På den amerikanska makrofronten visade NFIB:s konfidensindex att förtroendet bland landets småföretag förbättrats mer än väntat i april.

"Det finns ett uppmuntrande mönster med fortsatt tillväxt i ekonomisk data. Marknaden hjälps av tron att nedåtriskerna för aktier är begränsade i nuläget", sa Alan Gayle, strateg vid Ridgeworth Capital Management, till Bloomberg News.

Enligt Bloomberg News gavs också börserna stöd av att hedgefondförvaltaren David Tepper, som enligt Institutional Investors ranking var USA:s bästa hedgefondförvaltare förra året, i en intervju med CNBC sagt att han är tror på fortsatta börsuppgångar och att ekonomin förbättras. Vidare sade han att amerikanska banker är "en bra sektor".

Bland sektorerna hittades just bankerna i täten inom S&P 500. Bank of America och Citigroup var bland vinnarna på plus 2,8 respektive 2,4 procent.

I den negativa vågskålen lyckades inte tillväxtoro för Kina och ett svagt ZEW-index från Tyskland lägga sordin på stämningen.

De amerikanska indexterminerna noterades lägre innan öppning efter att JP Morgan sänkt sin tillväxtprognos för Kina för det andra kvartalet och helåret, med motiveringen att den inhemska efterfrågan bromsar in. Samtidigt steg det tyska sentimentsindexet ZEW mindre än väntat under maj.

I ett tal i Stockholm på tisdagen upprepade Charles Plosser, Fed-chef i Philadelphia, sin syn om att Fed bör börja skala ned på de månatliga obligationsköpen redan vid nästa Fomc-möte, den 18-19 juni.

"Såvida vi inte ser en signifikant omvändning av nuvarande trender som äventyrar min prognos om kring 7 procents arbetslöshet vid årets slut, så räknar jag med att vi skulle kunna avsluta (obligationsköps)programmet före årsskiftet", sa han i talet.

Vidare sade Fed-chefen att en inbromsning i den amerikanska inflationstakten inte motiverar en policyrespons från centralbanken.

På räntemarknaden tickade amerikansk tioårig statspappersränta upp 4 punkter till 1,96 procent.


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?