1515

Stockholmsbörsen: Surt för råvarubolagen<br />

Stockholmsbörsen öppnade med en mindre negativ rörelse i likhet med de ledande europeiska handelsplatserna på tisdagen. Råvarurelaterat noterades lägre.

Storbolagsindexet OMXS30 hade tappat 0,3 procent till noteringen 1.220 strax före klockan 10. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då 1,6 miljarder kronor.

I Europa var de ledande handelsplatserna samtidigt mellan 0,2 och 0,5 procent lägre. Råvarubolag hade en svag utveckling i London. De råvarurelaterade bolagen Boliden och SSAB A tappade 0,9 respektive 1,3 procent i Stockholm.

Lundin Petroleum steg däremot runt 1 procent. Det Norske Oljeselskap redovisar mycket goda brunnresultat för licens PL 265, som är en del av Johan Sverdrup-fältet.

Bland annat tyngde avskiljd utdelning om 7:10 kronor från Tele2 indexutvecklingen. Bolagets aktie var ned 7,3 procent, eller 8:40 kronor, till 106:70 kronor.

Sandvik tappade 0,7 procent. Bank of America Merrill Lynch har sänkt verkstadsaktien från köp till neutral.

Nokia backade 1,1 procent. Telekombolagets andel på den globala mobiltelefonmarknaden uppgick till 14,8 procent i det första kvartalet 2013, ned från 19,7 procent i det första kvartalet 2012 och från 18,0 procent fjärde kvartalet 2012, enligt Gartners siffror. Nokias plats på smartphonemarknaden var nummer tio under det första kvartalet i år, jämfört med åttonde plats under det fjärde kvartalet 2012.

En nedskrivning relaterad till Samira Hill-gruvan i Niger som ska stängas, främst på grund av det fallande guldpriset, drog ned Semafos resultat för det första kvartalet på minus. Aktien tappade knappa 2 procent till 12:83 kronor.

I rapportflödet var vidare Doro 13 procent högre.

Under pågående handel väntas kvartalssiffror från byggbolaget Peab, medan Autoliv anordnar kapitalmarknadsdag. Inför denna uppdaterade bilsäkerhetsföretaget sina långsiktiga finansiella mål och tillväxtstrategi. Peab backade en dryg procent medan Autoliv steg runt 1 procent.

Det tyska ZEW-indexet för maj och industriproduktion i euroområdet i mars publiceras båda klockan 11.00.

Från amerikanskt håll väntar under eftermiddagen NFIB:s småföretagsindex för april samt importpriser för samma månad.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterades runt 0,1 procent nedåt på tisdagsförmiddagen.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?