1515

Råvaror: Oljepriset stiger<br />

Oljan handlas på lägre nivåer medan basmetallerna överlag handlas högre i veckans inledning.

Vid klockan 7.50 handlas WTI-oljan i första termin 0,74 dollar ned till 95,30 dollar per fat. Motsvarande termin för Brent har sjunkit 0,70 dollar till 103,21 dollar per fat

"Råolja på dessa nivåer är dyrt. Det handlar uteslutande om utbud. När man ser på lagernivåerna runt om i världen så är det inte riktigt rättfärdigat" för WTI att ligga på dessa nivåer, sade Jonathan Barratt på Barratt's Bulletin till Bloomberg News.

Saudiarabiens oljeminister Ali Al-Naimi sade att de välkomnar ytterligare utbud från andra länder som kan hjälpa till att stabilisera priserna. Enligt Opec-data producerade Saudiarabien 9,27 miljoner fat olja per dag under april, upp från 9,13 miljoner i mars.

Saudiarabien har kvar ett åtagande om att vara en "stabil och pålitlig" leverantör som ökat utbudet för att motverka brister, sade Ali Al-Naimi på fredagen enligt Bloomberg News.

Dollarn har stärkts marginellt till 1:298 mot euron och handlas fortsatt runt 101:60 mot yenen. Fokus på måndagen ligger på detaljhandelsförsäljningen i USA i april, med en väntad total nedgång om 0,3 procent.

På basmetallmarknaden har tremånadersterminen för koppar stigit 18 dollar till 7.393 dollar per ton. Zink och aluminium är 11 respektive 2 dollar upp.

"Efterfrågan har helt klart ökat under de senaste veckorna, vilket ger stöd till priserna. Men fallande kontantpremier i Shanghai har höjt oron för att lagerpåfyllnaden, eller den säsongsmässiga boomen, kan vara nära slutet", sade Ma Jian på Orient Futures till Bloomberg News.

Kina-statistik på måndagsmorgonen visade att industriproduktionen ökade 9,3 procent i årstakt i april, lägre än väntade 9,4 procent. Detaljhandelsförsäljningen steg 12,8 procent, i linje med förväntningarna.

På ädelmetallmarknaden noteras spotpriset på guld 14 dollar ned 1.435 dollar per uns, medan silvret är 0,19 dollar lägre på 23,69 dollar per uns.

"Råvarorna generellt har tagit skada av dollarn styrka på senare tid. Den senaste CFTC- och EFT-datan fortsätter att indikera att investerare tappar intresset för guld", sade Sun Yonggang på Everbright Futures till Bloomberg News.

Noteringar klockan 7.50:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:74 USD 95:30
Brent, första termin -0:70 USD 103:36
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +18 USD 7.393
Zink +11 USD 1.870
Aluminium +2 USD 1.872
Nickel +115 USD 15.475
Bly +11 USD 2.005
Tenn +25 USD 20.850
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -13:74 USD 1.434:46
Silver -0:19 USD 23:69


Innehåll från HSBAnnons

Framtidens boende – så här vill svenskarna bo

HSB Living Lab i Göteborg.
HSB Living Lab i Göteborg.

Det är billigare, det leder till mindre psykisk ohälsa och, inte minst, det kan minska byggnadens koldioxidutsläpp med hälften. Emma Sarin, projektledare på HSB Living Lab, förklarar varför delning av allt från symaskiner till duschar är så centralt i framtidens bostäder.

Följ med HSB Living Lab på resan mot framtidens boende 

– En av de stora frågor vi ser att unga funderar över när det gäller sitt första boende är hållbarhet, och det påverkar väldigt många delar av hur vi kommer att leva och bo framöver, säger Emma Sarin.

Framförallt påverkar det vad man ser som ”mitt” boende, ”ditt” boende, och ”vårt gemensamma” boende.

– Cirkularitet är starkt inpräntat i den unga generationen, och i det ingår att de inte strävar efter att äga allting själva utan kan tänka sig att dela saker med sina grannar, oavsett om det handlar om att vara med i en bilpool, att ha gemensamma bostadsytor eller verktygsdelning i fastigheten.

Koldioxidutsläppen kan halveras

För att vara med och möjliggöra den sortens boende testar HSB flera olika aspekter av delningsekonomin i HSB Living Lab, ett världsunikt levande laboratorium där människor bor samtidigt som forskare och innovatörer från akademi, näringsliv och andra instanser utvecklar olika aspekter av framtidens boende.

– Här har vi byggt in olika sätt att dela redan från början. Till exempel har vi två bostadsplan där de boende bor i så kallade coliving-kluster där man delar generöst tilltagna kök, vardagsrum och även duschar med sina grannar. Men även på entréplan finns fler ytor att utnyttja gemensamt under devisen bo litet lev stort.”

Och delandet minskar verkligen miljöpåverkan. I ett nyligen avslutat projekt kunde man konstatera att koldioxidutsläppen kan minska med närmare femtio procent per person om man bygger fastigheter där de boende delar kök och badrum med varandra, jämfört med om alla ska ha eget. 

– Samtidigt visar studier att delade boytor minskar ensamhet och psykisk ohälsa, plus att det är billigare. Därför tror vi att delande i olika former kommer vara en viktig del av framtidens boende. 

Flexibiliteten viktigast

Emma Sarin påpekar dock att exakt hur vi lever i framtiden är det ingen som kan veta eftersom behoven hela tiden förändras. Hon tar det senaste året som exempel, där vi har sett hur nya önskemål har uppstått som följd av pandemin. Där folk för bara några år sedan efterfrågade öppna planlösningar är det nu möjlighet till lugn och ro som är det viktigaste.

– Nu är det jätteviktigt att kunna stänga om sig, och helst ska flera familjemedlemmar kunna göra det samtidigt. Dessutom ser vi ett större tryck på lägenheter utanför stadskärnan än vad vi kunde ha anat före pandemin, så det enda vi kan vara säkra på är att saker kommer att förändras.

Med tanke på att hus ska hålla i hundra, helst tvåhundra år, är det just flexibiliteten som är det viktigaste, att husen går att förändra allt eftersom livet gör det. Det är också en av anledningarna till att HSB startade HSB Living Lab.

– När utvecklingstakten är så snabb kan vi inte sitta själva på vår kammare utan vi måste börja samarbeta över gränserna, med akademin, med startups eller med andra som har goda idéer. Det är då vi tillsammans kan generera den flexibilitet och de goda idéer som krävs för att skapa framtidens hållbara boende.

Följ med HSB Living Lab på resan mot framtidens boende 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?