1515

Stockholmsbörsen: <br />Årets bästa dag<br />

Stockholmsbörsen steg stadigt på tisdagen. Lyftet kom från betydande indexuppgångar på de stora aktiemarknaderna i Europa och USA samt från inhemska bolagsrapporter.

Vid stängning hade OMXS30-indexet stigit med 2,6 procent till 1.173. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till cirka 18,9 miljarder kronor. Det innebär att tisdagen bjöd på den största uppgången under en handelsdag i år. Den tidigare toppnoteringen var den 2 januari då börsen steg 2,2 procent.

Ute i Europa steg börserna på hopp om nära förestående nya stimulansåtgärder från ECB, efter att en rad svaga PMI-data från såväl Kina som euroområdet och USA.

I Sverige tog man även fasta på kvartalsrapporter från ett flertal tungviktade bolag.

Scania var ett av dem. Bolagets resultat var visserligen under snittestimatet i SME Direkts analytikerenkät men den viktiga orderingången överraskade positivt. Enligt analytiker gav rapporten signaler på att det har vänt upp i Europa och Brasilien.

Scania steg hela 7,3 procent och drog med sig sektorkollegan Volvo som stängde 4,5 procent upp.

I banksektorn var Swedbanks rapport bättre än väntat medan SEB kom in på den svaga sidan i det första kvartalet. Räntenettona höll uppe väl, och båda bankerna redovisade låga kostnader och bra kreditkvalitet. Swedbank klättrade 5,7 procent.

SEB som storföretagsbank tyngdes dock av låg aktivitet och aktien hängde inte med upp i samma takt som Swedbank men lyckades ändå stänga på plus, 0,4 procent.

Sandvik steg 1,6 procent trots att det redovisat ett justerat rörelseresultat som var 16 procent lägre än väntat. Orderingången kom dock enbart in marginellt under förväntningarna och ökade även sekventiellt. Att en svag rapport var väntad och att aktien har tappat dryga 10 procent under de två senaste månaderna, gav också stöd.

Bland övriga stora verkstadsbolag steg SKF och Atlas Copco A 3,8 respektive 4,8 procent.

Även Alfa Laval stängde upp, nära 3 procent, trots en rapport som överlag var något svagare än väntat.

"Det har nog att göra med att cyklist stiger överlag och Alfa sveps med i denna uppåtvåg", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Högst på vinnarlistan bland de större bolagen tronade Stora Enso och Billerudkorsnäs.

Stora Enso rapporterade en operativ rörelsevinst som var bättre än väntat samt lanserade ett nytt strukturprogram. Aktien steg 10,6 procent.

"Dels var resultatet nog lite bättre än somliga kanske väntat, dels ser bolagets utsikter skapligt optimistiska ut, men framför allt visar det nya effektiviseringsprogrammet att ledningen fortsätter att skära i kostnaderna", säger Mikael Jåfs, analyschef på Cheuvreux Nordic.

Förpackningsbolaget Billerudkorsnäs klättrade 8,1 procent efter ett rörelseresultat som slog förväntningarna. Bolaget skruvade också upp sin prognos över vilka synergieffekter man hoppas utvinna ur samgåendet med Korsnäs samt köpet av tillgångar från UPM Kymmene, från 330 miljoner till 530 miljoner kronor.

På onsdagen väntas en ny rapportflod som bland annat innehåller ABB, Handelsbanken, Nordea, Ericsson och Assa Abloy.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?