ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nestlés ordförande: Vatten är en mänsklig rättighet

  • Nestlés ordförande Peter Brabeck-Lethmate. Foto: David Magnusson/Nestlé
Vatten är en mänsklig rättighet och politikerna har ett grundläggande ansvar att alla människor har rätt till rent dricksvatten och vatten för att kunna sköta sin hygien. Det anser livsmedelskoncernen Nestlés ordförande Peter Brabeck-Lethmate.

I en artikel som di.se publicerade i helgen står det att Peter Brabeck-Lethmate avfärdar tanken på att tillgång till vatten skulle vara en rättighet och att världens vattenresurser borde privatiseras.

Artikeln bygger på uttalanden som Peter Brabeck-Lethmate gjorde i den österrikiska dokumentären ”We Feed the World”, från 2005, där vattenfrågan diskuteras. Artikeln som publicerades på di.se blev flitigt debatterad i sociala medier. Men, Peter Brabeck-Lethmate skrev själv för en vecka sedan med anledning av de klipp från dokumentären som cirkulerar på nätet att hans resonemang tagits ur sin kontext. Så här skrev han på sin blogg:

”Låt mig vara mycket tydlig ... Vatten som behövs för överlevnad är en mänsklig rättighet och måste finnas tillgängligt för alla, var de än är och oavsett om de kan betala för det”, skriver han.

Samtidigt skriver Peter Brabeck-Lethmate att han också anser att vatten har ett värde.

”Folk som vattnar sin gräsmatta eller tvättar sin bil borde bära kostnaderna för den infrastruktur som krävs för att leverera det”, skriver han.

Även i en tidigare intervju med den brittiska tidningen The Guardian (4/2-2013) säger Peter Brabeck-Lethmate att alla människor ska ha tillgång till rent vatten. Hans poäng är att vatten är en ändlig resurs och att merparten av jordens vattenresurser används till annat än dricksvatten och vatten som behövs för den mänskliga hygienen.

”Vi använder det på ett ansvarslöst sätt, trots att det är den mest värdefulla resurs vi har. Varför? För att vi inte vill ge det här vattnet något värde. Och vi vet mycket väl att om någonting inte har ett värde, så ligger det i människans natur att använda det på ett ansvarslöst sätt”, säger han till The Guardian.

Peter Brabeck-Lethmate påpekar att det är alla regeringars grundläggande uppgift att se till att alla människor har tillgång till rent vatten.

”Vi talar om att vi håller på att få slut på olja, medan vi har bevisade oljereserver som räcker i 120 år, vi har 240 års bevisade gasreserver och 550 års bevisade kolreserver, vi har tusentals års bevisade uranreserver samtidigt som vi håller på att få slut på vatten i dag”, säger han till The Guardian.

Se det omdiskuterade videoklippet här.

Tyck till