ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nestlés ordförande: Vatten borde inte vara en rättighet

  • Foto: Fabrice Coffrini/ Scanpix
Världens vattenresurser borde privatiseras. Den åsikten förfäktar Peter Brabeck-Lethmate. Vad som gör uttalandet ännu mer kontroversiellt är att östterikaren är ordförande för ett av världens största livsmedelsföretag, schweiziska Nestlé.

Peter Brabeck-Lethmate avfärdar tanken på att tillgång till vatten skulle vara en rättighet. I en videoinspelning menar han att den "extrema" idén bara kommer från välgörenhetsorganisationer.

I stället borde jordens vattenresurser privatiseras, så att rätt värde skulle kunna sättas på det han kallar "världens viktigaste råvara".

Peter Brabeck-Lethmate angriper också om "hyckleriet" hos dem som påstår organiskt producerad mat är bra. Han drar i stället en lans för genmodifierad mat.

Livsmedelskonglomeratet Nestlé säljer allt från barnmat till kosmetika och rapporterade 2012 en vinst på 11,55 miljarder schweizerfranc, drygt 80 miljarder kronor. Bolaget rankas som världens 32:a största företag av tidningen Forbes, men som allra mest lönsamt av de 500 största företagen i världen. Innan Peter Brabeck-Lethmate 2005 blev ordförande för Nestlé hade han varit vd sedan 1997.

FN:s generalförsamling har slagit fast att tillgång till rent vatten och sanitär utrustning är en grundläggande mänsklig rättighet.

Sedan klippet från dokumentären började cirkulera i sociala medier har Peter Brabeck-Lethmate kommenterat uttalandet på sin blogg och menar att resonemanget är taget ur sin kontext.

Läs mer om Peter Brabeck-Lethmates blogginlägg här.

Fotnot: Det kontroversiella uttalandet härrör från den österrikiska dokumentären We Feed the World, som är från 2005. Bland annat intervjun, men också den återkommande kritiken mot Nestlés sätt att verka i tredje världen, gjorde att Peter Brabeck-Lethmate tilldelades anti-priset Black Planet Award 2007.

Tyck till