ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Insiderskandal skakar Handels

  • Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Justin Jenk, vd för Handelshögskolan i Stockholms utbildningsföretag, har fått miljonböter för att ha utnyttjat insiderinformation. Nu kräver en tidigare styrelseledamot i ett internt brev att Jenk befrias från sitt uppdrag för att värna skolans rykte.

En av Sveriges mest prestigefulla skolor, Handelshögskolan i Stockholm, skakas av interna stridigheter. I skottlinjen står vd:n för Handelshögskolans chefsutbildningsföretag, IFL Executive Education, Justin Jenk. 

Justin Jenk är vd för IFL och sitter med i skolans högsta ledning, men anklagas nu för att ha mörkat en del om sitt förflutna. Justin Jenk kom närmast från ett jobb på European Resolution Capital Partners i Storbritannien, innan han började som vd för IFL i oktober 2012. 

Nu har det bland annat framkommit att han i sitt tidigare jobb som vd för ett grekiskt livsmedelsföretag ska ha gjort olovliga insideraffärer och för det fått böter på 350.000 euro av den grekiska finansinspektionen. Det grekiska bolag han var vd för har ska också ha dömts för brott mot EU:s konkurrensregler.

Den bakgrunden är direkt olämplig för chefen för det bolag som ska sälja chefsutbildningar med Handelshögskolans varumärke, anser den tidigare styrelseledamoten Anders Rydin, som i ett brev till IFL:s styrelse begär att de avslutar Justin Jenks uppdrag som vd.  

"Jag tycker att det är viktigt att Handelshögskolans stora styrelse får klart för sig vilken individ som leder IFL och som har fått en position i hela ledningen med rektorns goda minne och starka stöd", säger han.  

Anders Rydin har tidigare arbetat som finanschef på SEB och Investor och varit tillfördnad vd för IFL vid två tillfällen. Han var ledamot i IFL:s styrelse när Justin Jenk rekryterades men fick sluta i april – enligt honom själv efter att ha kritiserat Jenk. 

"Jag betraktar honom som olämplig som chef för IFL, men när jag framförde kritiken avfördes jag från styrelsen. Om du tas bort alla legala möjligheter inom ramen för styrelsens arbete tvingas man till utombolagsmässiga åtgärder. Det är av omsorg om Handelshögskolan som jag gör detta", säger Anders Rydin. 

Handelshögskolans rektor Rolf Wolff är ytterst ansvarig för rekryteringen av Justin Jenk. Han ska, enligt Anders Rydin, ha känt till uppgiften om insideraffären. Di har sökt Rolf Wolff för en kommentar utan resultat. 

Däremot uppger Handelshögskolans kommunikationschef, Carina Aspenberg, att det inte funnits någon kännedom om oegentligheter i Justin Jenks förflutna, varken hos ledningen eller styrelsen. På ett styrelsemöte i tisdags, efter att Anders Rydin skickat sitt brev, fattade Handelshögskolans stora styrelse och rektor Rolf Wolff gemensamt beslut om att utreda uppgifterna. 

"Justin Jenk har rektorns förtroende. Vi tittar på det men har ingen anledning att tro att det finns fog för anklagelserna. Vi har satt en advokat på att utreda detta för att få frågan ur världen så fort som möjligt. Inte minst för att han ska bli rentvådd", säger hon.   

Den före detta finansministern, Erik Åsbrink, är styrelseordförande i Handelshögskolan. Han har tidigare bland annat lett Förtroendekommissionen som tillsattes för att granska förtroendeskadliga företeelser i näringslivet, men vill inte kommentera brevet.  

"Jag hänvisar till Handelshögskolans rektor Rolf Wolff", säger han. 

Di har även sökt Justin Jenk för en kommentar, dock utan resultat. 

Vet du mer om det inträffade? Maila tips till dise@di.se

Tyck till