ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Nu föds fler blivande 100-åringar

  • Foto: Scanpix
I dag är var tredje person 90 år eller äldre när de dör. Men enligt SCB:s prognos för 2013-2060 kommer mer än hälften i slutet av perioden att ha uppnått den höga åldern när de avlider.

För 50 år sedan var bara var tionde så gammal när de dog. Allt fler kommer också att bli 100 år. Enligt SCB:s beräkningar blir elva procent av flickorna och sex procent av pojkarna som föds i år minst 100 år.

Vid en första anblick tycks årets siffror inte bjuda på några rafflande nyheter. Tiomiljonersgränsen nås ett år tidigare jämfört med prognosen förra året. Redan 2017 väntas Sveriges befolkning passera tio miljoner. En folkökning på en miljon har aldrig tidigare skett så fort, enligt SCB:s pressmeddelande.

Nästa miljongräns beräknas vara uppnådd år 2040 och precis som i förra årets prognos beräknas vi vara 11,6 miljoner år 2060.

SCB gör en befolkningsprognos en gång om året. Vart tredje år görs en mer omfattande analys då SCB presenterar ett huvudalternativ för utvecklingen och flera alternativa framskrivningar. Den senaste fördjupade analysen gjordes förra året och gällde 2012—2060.

Mellan de fördjupade analyserna görs uppföljningar och revideringar.

Den snabba folkökningen förklaras av stor invandring och många födda barn. De stora barnkullarna födda runt 1990 gör att antalet födda kommer att fortsätta att öka fram till början av 2020-talet när babyboomens barn själva blir föräldrar.

Antalet invandrare spås vara fortsatt fler än antalet utvandrare. I dag är ungefär 15 procent av befolkningen född utomlands. År 2060 beräknas 18 procent vara födda utanför Sverige.

Tyck till