ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stjärnanalytikern: Jobbflykten till Kina snart över

  • Foto: Scanpix

I takt med att asiatiska löner närmar sig västländerna kommer flytten av produktion till öst att avta. Fabriker kommer i stället att placeras där elpriset är lägst, säger stjärnanalytikern Charles Gave.

Fransmannen Charles Gave har arbetat med finansiella investeringar i över 40 år. 1999 grundade han analysfirman Gavekal, som idag har högt anseende bland institutionella förvaltare.

Gavekal skriver i en färsk analysrapport att kostnaderna för att driva en fabrik snart kommer att vara lägre i USA än i Asien.

Som exempel anger Gavekal följande: I mitten av 2011 motsvarade två årslöner för en arbetare på det taiwanesiska elektronikbolaget Foxconn cirka 50.000 dollar, lika mycket som enhetskostnaden för en industrirobot under samma period.

Orsaken är enligt analysbolaget att lönerna stiger snabbare i utvecklingsländer än i västländer, samtidigt som kostnaden för automation sjunker.

"Då löneskillnaderna försvinner kommer konkurrenskraften i stället att avgöras av energipriserna i respektive land. Det blir nästa stora, avgörande faktor", säger Charles Gave till di.se.

Han säger att USA är väldigt väl positionerat för den förändringen, mycket på grund av den ökade utvinningen av skiffergas.

"Inom några år kommer USA att vara självförsörjande på energi. Dessutom kommer oljepriset att kollapsa och röra sig ner mot 40 dollar per fat, samtidigt som lönerna i Asien stiger. I en sådan värld finns det ingen anledning att ha en fabrik i Shanghai när du kan ha den i Buffalo", säger Charles Gave.

Tyck till