ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Swedbanks trendiga kontor kan skapa rotlöshet

  • Foto: Press

Att inte ge sina anställda en fast skrivbordsplats har både för- och nackdelar enligt experter. En del av personalen känner sig rotlös i kontorslandskapet, samtidigt som andra tvärtom upplever frihet.

Di.se skrev på onsdagsförmiddagen om Swedbanks nya huvudkontor i Sundbyberg, dit flytten går om ett år. Till skillnad från idag, då många anställda har egna rum, ska nästan samtliga sitta i öppet kontorslandskap efter flytten.

Dessutom gäller där policyn att personalen inte får egna platser. Skrivbordet måste rensas från tillhörigheter när arbetsdagen är slut. Egna saker går att lägga i särskilda lådor.

Enligt organisationskonsulten och psykologen Eva Birgerson är det idag trendigt med öppna och flexibla kontorslösningar, inte minst eftersom lokalerna då används mer effektivt. Samtidigt kräver den typ av lösning som Swedbank valt ett tydligt ledarskap eftersom personalen kanske i större utsträckning jobbar hemifrån.

”Det finns fördelar eftersom informationsutbytet ökar. Samtidigt måste det finnas möjligheter för personalen att gå undan till stängda ytor och även tysta platser. Vidare kräver det mycket av ledningen bland annat då medarbetare kanske i större utsträckning vill jobba hemifrån när de inte har en fast arbetsplats. Att jobba hemifrån kräver tydlighet från ledningen och en bra dialog om frihet under ansvar”, säger Eva Birgerson.

Arkitekten och organisationskonsulten Thomas Nathorst-Böös ser också ett ökat intresse för kontorslandskap. Personalen på fastighetsbolaget Vasakronans nyrenoverade huvudkontor på Mäster Samuelsgatan har exempelvis inga fasta arbetsplaster.

Och Försäkringskassan går mot samma koncept, i samband med sin flytt till Telefonplan vid årsskiftet. Även Nordea som nästa år flyttar halva huvudkontorstyrkan till Lindhagen, går mot en mer flexibel kontorslösning.

”Tyvärr finns det för lite forskning på det här området. Men generellt kan man säga att många anställda uppskattar friheten med flexibla koncept utan fasta arbetsplatser. Men sedan är det klart att nyanställda kan känna sig vilse. En del känner sig rotlösa. De måste tas om hand, och kanske erbjudas särskilda lösningar”, säger Thomas Nathorst-Böös.

Aram Seddigh, psykolog och kontorsforskare på stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet bekräftar att det inte finns särskilt mycket forskning vad gäller anställda och öppna kontorslandskap utan fasta arbetsplatser.

”En del upplever en positiv valfrihet. Sedan kan det i praktiken vara svårt att få till den tilltänkta rotationen då anställda som ofta är på kontoret efter en tid hittar en eller ett par platser som de återvänder till”, säger Aram Seddigh.

Frågan är dock om pendeln mot allt mer flexibla arbetsplatser inte redan håller på att slå tillbaka. It-företaget Yahoo chockade nyligen omvärlden när vd Marissa Meyer avskaffade möjligheten för de anställda att jobba hemifrån.

Bank of America har också skalat ned möjligheten att jobba hemifrån. Och både mikrobloggen Twitter och sökjätten Google uppmuntrar sina anställda att faktiskt arbeta på kontoret.

Tyck till