Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson ledde uppgång<br />

Stockholmsbörsen stängde på årshögsta på tisdagen understött av starka inköpschefsindex och positiva omvärldsbörser. Ericsson var vinnaren bland storbolagen.

"Det verkar som att man har bestämt sig för att det inte är så allvarligt med debaclet Italien. Mer intressant är budgetuppgörelsen i USA, och de diskussioner som förs där, men marknaden vill inte dippa på det heller. Det har varit lite mer försök på uppsidan och det är en lite konstruktiv miljö igen efter att alla bara suttit och letat efter säljsignalen", säger Jonas Olavi, strateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 stängde 1,2 procent högre till nivån 1.217,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 14,3 miljarder kronor.

Franska CAC 40, tyska DAX och det regionala Euro Stoxx 50 var upp 2,1-2,4 procent. FTSE100 i London steg 1,4 procent.

I Stockholm gav indextunga Ericsson stöd till utvecklingen med en uppgång på 3,5 procent till 82:05 kronor. SCA och SHB, som handlats till rekordnivåer på senare tid, var enda aktie på rött inom OMXS30, bägge ned 0,4 procent.

Volvo lyfte 2,4 procent. Enligt ACT var orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika preliminärt dryga 23.000 enheter i februari. Starten på året har varit sämre än väntat på den europeiska marknaden, enligt den tyska fordonstillverkaren Daimlers vd Dieter Zetsche. Scania stängde 0,2 procent högre.

Inom råvarurelaterat lyfte Boliden och SSAB A 2,7 respektive 1,5 procent. Från kinesiskt håll meddelades att målet för BNP-tillväxten på 7,5 procent behålls för 2013, men att målet för inflationen sänks till 3,5 procent för 2013, framkom i samband med folkkongressens öppnande på tisdagen.

SKF steg en knapp procent. Inom cykliskt utvecklades Sandvik relativt svagt och var enbart 0,2 procent upp. Aktien har lagts till på investmentbanken UBS lista med så kallade säljcase inom verkstad. Atlas Copco A steg 0,4 procent.

Elekta sjönk 0,8 procent, efter att som mest handlats ned nära 6 procent, efter ett oväntat resultattapp för tredje kvartalet, då även prognoserna för 2012/2013 sänktes något.

Nordea klassificerar dock Elekta som en bra tillväxtaktie som det är svårt att vara negativ till.

"Elekta kom in svagare än väntat men i absoluta tal var det en bra rapport. Det som ställer till det är valuta och att amerikanarna tagit det lite lugnare med beställningarna med tanke på de återförsäkringspremier som kommer att sänkas för Elektas gammakniv. Så de har snarare blivit uppskjutna än att kunderna beställt från Varian istället", säger Jonas Olavi.

Carnegie höjde även sin rekommendation för Elekta till köp efter rapporten, då investmentbanken anser värderingen mindre utmanande när fokus riktas mot nästa räkenskapsår.

Kungsleden steg drygt 6 procent efter att Nordea lyft in aktien i sin modellportfölj.

På First North var Opus en vinnare med knappt 6 procents kursstegring efter avtal med New Yorks bilprovning.

På makrofronten steg svenskt inköpschefsindex för tjänsteindustrin oväntat till 54,6 i februari. Euroområdets inköpschefsindex för tjänstesektorn reviderades upp till 47,9 i februari och det sammanvägda ISM-indexet för tjänstesektorn i USA steg till 56,0 i februari, mot 55,2 föregående månad.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?