ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kyrkans tapp fortsätter

  • Foto: Jessica Gow / Scanpix
Svenska kyrkan fortsätter att tappa medlemmar. I storstadskommunerna går tusentals ur kyrkan. Men i lilla Bjurholm i norra Ångermanland är man kyrkan trogen. Här lämnade bara en enda person kyrkan förra året.

54.483 personer gick ur Svenska Kyrkan förra året, visar intern statistik. Det är något fler än förra året, men betydligt färre än 2009 då 72.000 gick ur.

Även om antalet som aktivt går med i kyrkan är det högsta på länge, 7.563 personer, så finns det inte en enda kommun i landet där fler gick med än gick ur under förra året.

I Lysekils kommun valde 140 personer, eller 1,4 procent av medlemmarna, att lämna kyrkan under 2012. Det är den högsta andelen i landet.

"Jag vet inte varför, om jag ska vara riktigt ärlig. Vi har haft en sådan medlemsutveckling under ganska många år. Om det beror på samhället eller något annat är svårt att avgöra", säger Hans Wolfbrandt, kyrkoherde i Lysekil, ett av kommunens två pastorat.

Han säger att medlemsundersökningar visat att de som lämnat kyrkan inte anser sig dåligt behandlade, utan anger ekonomiska skäl eller att man inte delar tron.

I Stockholm och Göteborg närmar sig andelen medlemmar 50 procent, i Malmö har den redan krupit under.

"Det finns en tydlig stad-land effekt, att man på landsbygden i större utsträckning är medlem. De flesta som bor i exempelvis Stockholm är inflyttade. Där har man inte sin barndomskyrka i närheten och det gör att relationen blir svagare än om man bott på orten i hela sitt liv", säger Jonas Bromander, analyschef på kyrkans nationella kansli.

Utvecklingen beskriver han "som väntat". Eftersom en stor andel de kommande åren når 21—35 år, en "utträdeskritisk ålder" då de börjar arbeta och betala kyrkoavgift, räknar han med att utträderna fortsätter kring 50.000 medlemmar per år.

"Ja, det är ungefär vad vi har räknat med, skulle det vara färre är det bara positivt", säger han.

Men i Bjurholms kommun i Luleå stift fortsätter medlemmarna vara trogna kyrkan. Här gick bara en enda person ur förra året.

"De har en fromhetstradition, de värnar och är måna om sin kyrka. Och de har en hög besöksfrekvens i gudstjänsterna, trots att de är så få, säger kyrkoherden Michael Brodin.

Kommunerna som tappar mest:
Kommun: Antal utträden: Andel som gick ur:
Lysekil 140 1,4
Hofors 91 1,36
Herrljunga 85 1,25
Göteborg 3.409 1,21
Stenungsund 212 1,19
Gotland 498 1,17
Solna 426 1,15
Nyköping 401 1,14
Eskilstuna 680 1,12
Sundbyberg 231 1,11
Tyck till