ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Här är 2013 års bästa bil

  • Foto: C-J Lejland

GENÈVE. Volvo V40 var med i finalen, men nådde inte ända fram. Vinnaren av utmärkelsen årets bil blev istället nya Golf från Volkswagen. Som ordförande i juryn presenterade Dagens industris Håkan Matson den klara vinnaren.

Volkswagens nya Golf är årets bil 2013. Och modellen vann klart på 414 poäng före tvåan Toyota GT86/Subaru BRZ som fick 202 poäng.

”Den har hög kvalitet och köparen får mycket värde för pengarna”, säger Håkan Matson om sjunde generationens Golf i samband med utdelningen i Genéve.

Han säger att juryn tagit fasta på att modellen kommer med en mängd olika drivlinor och motoralternativ, allt från bensin och diesel till el och hybrider.

”Med stora volymer kan priset på ny teknik pressas och med lägre kostnader kan man få ut tekniken till fler köpare.”

Vad tycker du om designen? Hade man kunnat ta ut svängarna mer?
”Nja, en Golf är en Golf och den ska se ut på det här sättet. Och Volkswagen har egentligen ingen anledning att ändra för mycket på modellen.”

Förutom de många motoralternativen framhåller Lasse Holmström, motorreporter på Sydsvenskan och Sveriges andra medlem i juryn, att Golfen dessutom går att få i så många olika karossutföranden, från kombi till cabriolet.

”Tillsammans med de olika drivlinorna gör det att det är en komplett bilmodell”, säger han.

Volkswagens utvecklingschef Ulrich Hackenberg tackade å alla anställdas vägnar för utmärkelsen och sa att det är en stor ära att ha lyckats bygga en bil juryn gillade så mycket. Några kraftuttryck bjöd han dock inte på från scen, utan nöjde sig med:

”Jag är lite stolt.”

I och med årets utmärkelse gör Volkswagen Golf sällskap med Renault Clio som de enda modellerna som blivit årets bil två gånger.  1992 tog den tredje generationens Golf hem utmärkelsen.

Volvo V40 var med långt fram i omröstningen och kom trea totalt. Inte sedan Volvo 760 var med i tävlan 1983 har Volvo kommit så högt i rankingen.

”Det är glädjande och juryn har tagit intryck av säkerhetsarbetet och skyddet för fotgängare. Dessutom är många imponerade över att bilen är så trevlig att köra och roligare än tidigare Volvomodeller”, säger Håkan Matson.

Vinnaren Golf hade, förutom Toyota GT86/Subaru WRZ och Volvo V40, sällskap av Ford B-Max, Hyundai i30, Mercedes A-Klass, Peugeot 208 samt Renault Clio i finalen.

Totalt röstar 58 motorjournalister från 22 länder i Europa fram årets bil. Förra året vann plug in-hybriden Opel Ampera utmärkelsen.

Den första utmärkelsen delades ut 1964 och då var det Rover 2000 som vann med Mercedes 600 på andra plats.

Bilarnas rankingpoäng 2013:
Volkswagen Golf 414
Toyota GT86/Subaru BRZ 202
Volvo V40 189
Ford B-Max 148
Mercedes A-Klass 138
Renault Clio     128
Peugeot 208 120
Hyundai i30 111
Tyck till