Annons

Stockholmsbörsen: <br />Ny uppgång att vänta<br />

Europaterminerna noterades något högre på onsdagsmorgonen sedan USA-börserna fortsatt upp efter tisdagens europeiska stängning. På bolagsfronten har Husqvarna utsett ny vd medan Enquest har publicerat helårsresultat.

Klockan 8.40 var terminerna för tyska DAX, brittiska FTSE 100, franska CAC 40 och det regionala Euro Stoxx 50 samtliga mellan 0,3 och 0,4 procent högre.

Husqvarna har utsett Kai Wärn till ny vd från den 1 juli 2013, tidigare bland annat vd för Seco Tools mellan 2004 och 2010. Nuvarande vd Hans Linnarson kommer att jobba kvar inom Husqvarna-koncernen tills han går i pension tidigt under 2014.

Enquest rörelseresultat (ebitda) för 2012 prickade i stort sett 2011 års resultat, trots minskad omsättning. Oljeproduktionen minskade knappa 4 procent till runt 22.800 fat per dag under 2012. Under 2013 spås en produktion i intervallet 22.000 till 27.000 fat per dag och bolaget räknar med att borra tolv brunnar under året. Oljebolaget avser även att lämna en utvecklingsplan rörande det för Enquest betydande Kraken-fältet under innevarande års andra kvartal.

Även Diamyd Medical har rapporterat inför öppning.

Ericsson befinner sig i diskussioner om att köpa Microsofts IPTV-enhet som tillverkar mjukvara till bland andra teleoperatören AT&T för att kunna sända internetbaserad TV, enligt uppgifter till Bloomberg News. Köpet kan komma att annonseras inom de kommande veckorna, enligt uppgiftslämnaren.

Endomines avser att genomföra en riktad nyemission av aktier till svenska och internationella investerare om upp till 7.944.000 aktier, framkom sent på tisdagseftermiddagen.

Oljeprospekteringsbolaget Petrogrand meddelade efter tisdagens stängning att det genomförda borrprogrammet samt de seismiska undersökningarna har medfört en reducerad uppskattning av indikerade resurser (C3) för Nizhnepaninsky från 54,8 miljoner ton till 31,3 miljoner ton.

På rekommendationsfronten har Swedbank höjt Nokia-aktien till köp, från tidigare neutral. Nordea Equity Research har höjt Nordea-aktien till köp, från tidigare behåll.

Onsdagens makroagenda är fullspäckad för svensk del, med barometrar och konjunkturrapport från KI samt SCB:s data över detaljhandel, handelsbalans och finansmarknadsstatistik.

Från resten av Europa väntas bland annat tyska importpriser och maskinorder, definitiv BNP från Frankrike och Storbritannien, preliminär spansk KPI, konfidensindikator för företag och hushåll samt indikator för företagsklimatet för euroområdet. Dessutom emitterar Italien statsobligationer.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på kontrakterade husköp för februari. På onsdagsmorgonen var terminerna för de ledande amerikanska börsindexen upp mellan 0,1 och 0,2 procent. USA-börserna stängde 0,5 till 0,8 procent högre på tisdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?