ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Borg till motattack om värnskatten

  • Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Flera tunga kommunalråd riktade på torsdagen hård kritik mot moderatledningens beslut att behålla värnskatten. På fredagen gick finansminister Anders Borg till motattack och frågade kritikerna om de kunde avskaffa värnskatten och samtidigt se sjuksköterskor och poliser i ögonen.

Det var en offensiv Anders Borg som intog talarstolen på Moderaternas Sverigemöte i Karlstad på fredagen.

I sitt tal passade han på att slå tillbaka mot de partikamraterna som är kritiska till moderatledningens beslut att behålla värnskatten ytterligare en mandatperiod.

”De av er som känner er trygga med att stå i en valstuga och säga att vi tycker att en bankdirektör behöver en skattelättnad på 40.000 kronor i månaden, men att vi också tror på sammanhållning och därför ska en sjuksköterska få 400 kronor i månaden. Om ni tycker att det fungerar, om ni kan se en sjuksköterska, en lärare, en polis, en brandman i ögonen och säga det, då ska vi ta bort värnskatten. Annars ska vi gå till val på att prioritera låg- och medelinkomsttagare först”, sa Anders Borg.

Utspelet kan ses som ett svar på den kritik som flera tunga moderater runt om i landet levererade till Anders Borg och moderatledningen på torsdagen.

Då beskrev Martina Mossberg, kommunstyrelsens ordförande i Haninge, beslutet att behålla värnskatten som ett svek mot väljarna, samtidigt som flera andra moderater som di.se talade med kritiserade partitopparna.

”Värnskatten är skadlig för ekonomin, vilket Anders Borg själv har påpekat i olika sammanhang. Det finns ingen anledning att hålla fast vid en skatt som motverkar den ekonomiska utvecklingen”, sa Paul Lindquist, kommunstyrelsens ordförande i Lidingö, till di.se.

Tyck till