Annons

Råvaror: Nedåt för oljan<br />

Oljan handlas något lägre på tisdagsmorgonen, medan basmetaller visar en mer blandad utveckling.

Vid klockan 8.40 är WTI-oljan i första termin ned 0:25 dollar till 91:81 dollar per fat, medan nordsjöoljan Brent handlas 0:37 dollar ned till 109:85 dollar per fat.

"De nuvarande priserna ligger ungefär där de ska ligga. Utbudssituationen i USA är för närvarande en bearish faktor för marknaden", sade Jeremy Friesen på Societe Generale till Bloomberg News.

På tisdagskvällen rapporterar American Petroleum Institute, API, lagersiffror.

API samlar lagerinformation från raffinaderier, bulkterminaler och pipelines på frivillig basis. Till energidepartementets veckostatistik kräver regeringen att rapporter ska lämnas.

Energidepartementets officiella lagerrapport släpps klockan 15.30 på onsdagen. Medianprognosen i Bloomberg News analytikerenkät pekar mot att råoljelagren ska ha stigit med 2,3 miljoner fat. Lagren av bensin väntas ha sjunkit med 1,2 miljoner fat, medan lagren av destillat bedöms ha minskat med 1,6 miljoner fat.

Wall Street Journal skriver att WTI håller på att förlora ställningen som främsta benchmark för oljepriset till Brent. Under de senaste tre åren har antalet Brent-kontrakt på ICE Futures Europe mer än dubblats till 1,6 miljoner kontrakt, samtidigt som antalet WTI-kontrakt på New York Mercantile Exchange, Nymex, har stigit med 30 procent till 1,7 miljoner kontrakt.

China Federation of Logistics rapporterade att de dagliga raffinaderivolymerna i Kina, världens näst största oljekonsument, sjönk till 9,9 miljoner fat per dag under februari. Det är den lägsta volymen sedan i oktober

På tisdagen kommer Opec med sin månadsrapport, vilket följs av IEA:s månadsrapport på onsdagen.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något till 1:302 mot euron under tisdagen, efter att ha handlats på 1:305 som högst under natten till tisdagen.

På basmetallmarknaden har tremånadersterminen för koppar sjunkit 16 dollar till 7.742, medan zinken och aluminium är 9 respektive 11 dollar högre.

Zink och aluminium används i bilproduktionen och förväntad ökad efterfrågan kan innebära ett köpläge för dessa metaller. Kinas grossistleveranser av bilar och fordon steg 20 procent till 2,84 miljoner i januari och februari, enligt statistik från China Association of Automobile Manufacturers, den starkaste starten sedan 2010 rapporterar Bloomberg News.

"Det är ett bra tillfälle att köpa", sade Zhang Tianfeng på Dongxing Futures till Bloomberg News, och tillade att investerare antar en ökning i infrastruktursatsningarna efter att det nya ledarskapet i Kina tagit plats.

Fasta investeringar i Kina steg med 21,2 procent under januari och februari, jämfört med motsvarande period föregående år, mer än väntade 20,6 procent.

På ädelmetallmarknaden handlas spotpriset på guld knappt 2 dollar upp på 1.583 dollar per uns, medan silvret gått sidledes.

Noteringar klockan 8.40
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:25 USD 91:81
Brent, första termin -0:37 USD 109:85Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -16 USD 7.742
Zink +9 USD 1.969
Aluminium +11 USD 1.962
Nickel -114 USD 16.781
Bly +7 USD 2.203
Tenn +6 USD 23.706Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +1:88 USD 1.583:43
Silver 0:00 USD 28:96


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?