Annons

Stockholmsbörsen: Kinasiffror ökar riskaptiten<br />

Terminerna för de ledande europeiska börserna pekar mot en positiv öppning på fredagen sedan nattens Kinadata gett stöd åt riskaptiten. I rapportflödet har dock både SSAB och Securitas publicerat klena resultat.

"En lägre USD/CNY-pegg än väntat överraskade vilket följdes av data som visade en stark kinesisk handelstillväxt för januari", skriver Nomura i ett marknadsbrev och påpekar att detta har givit stöd åt riskaptiten.

Kring klockan 8.50 var terminerna för franska CAC 40, brittiska FTSE100, tyska DAX och regionala Euro Stoxx 50 samtliga från 0,3 till 0,4 procent högre.

Trots en omsättning i linje med förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät var Securitas ebita-resultat lägre än väntat. Flertalet banker skriver i fredagens införbrev att de räknar med en till ett par procents nedgång för Securitas-aktien, däribland JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley och UBS.

Vidare redovisade SSAB på morgonen ett resultat och en försäljning som båda var sämre än väntat. Trots "positiva kommentarer" spår RBC en nedgång på 3 procent för SSAB A.

Inte heller Betsson lyckades helt infria förväntningarna rörande resultat och intäkter. Vidare var utdelningshöjningen inte heller riktigt så stor som analytiker väntat sig.

Band annat har även Biogaia, BE Group och New Wave levererat siffror inför fredagens öppning medan G&L Beijer, CDON och Billerudkorsnäs märks bland bolagen som lämnar resultat under pågående handel.

Nordea Equity Research har sänkt rekommendationen för Holmen till sälj, från behåll, efter rapport på torsdagen.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 29,15 miljarder dollar i januari. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades enbart +24,70 miljarder dollar.

Kinesiska exporten ökade med 25,0 procent, jämfört med samma månad året före, väntat var +17,5 procent. Importen steg 28,8 procent, väntat var här +23,5 procent.

På Europaagendan offentliggör ECB bankernas planerade återbetalningar av LTRO-lån kommande vecka kring lunch.

Av störst intresse från USA blir handelsbalansen i december, som släpps klockan 14.30, och enligt Bloomberg News enkät väntas visa att handelsunderskottet minskade till 46,0 miljarder dollar från 48,7 miljarder dollar i november.

Marsterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq 100 noterades samtliga svagt uppåt på fredagsmorgonen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?