Annons

Stockholmsbörsen: <br />Festen tog fart<br />

Stockholmsbörsen klättrade successivt högre under fredagen med stöd av först kinesisk och sedan amerikansk handelsdata. På bolagsfronten tyngdes SSAB på rapport medan Getinge tappade i spåren av defensiva besked.

"Stockholmsbörsen fick ytterligare fart när de amerikanska börserna öppnade på eftermiddagen. Amerikansk handelsstatistik för december, som pekar mot en upprevidering av fjärde kvartalets amerikanska BNP, stödde sentimentet", sade en marknadsaktör till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,8 procent högre till indexnivån 1.175,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerades till cirka 12 miljarder kronor på fredagen.

Indexuppgångar noterades runt om i Europa på fredagen bland annat med stöd av banksektorn. I Stockholm lyfte SEB, Nordea och Handelsbanken samtliga mellan 1,9 och 2,6 procent.

Inom cykliskt avancerade Volvo, SKF och Scania från 1,3 till 1,9 procent högre. Electrolux steg 1,2 procent.

Securitas handlades länge ned på fredagen men vände upp under eftermiddagen och stängde 1,7 procent högre till 59 kronor trots att Securitas ebita-resultat var lägre än väntat.

SSAB A backade kring 5 procent till 50,55 kronor efter bokslutet för 2012. Omsättningen för fjärde kvartalet nådde inte upp till förväntningarna medan rörelseförlusten var klart högre än snittprognosen i SME Direkts analytikerenkät. Ett bra kassaflöde, lägre belåning och försiktigt positiva utsikter lyckades inte väga upp för det svaga resultatet.

Getinge var nära 5 procent lägre till 189,40 kronor, kursnivå kring halvårslägsta. Intjäningen under det första kvartalet 2013 blir svagare än det första kvartalet 2012, enligt bolaget som tidigare gett indikationer om att det förra året avslutades svagt för att leveranser uteblev.

"Då läser man in att de ska komma under innevarande kvartal, men de verkar inte ha kommit nu heller", konstaterade en aktiemäklare i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Betsson lyckades inte helt infria förväntningarna rörande resultat och intäkter i kvartalsrapporten. Vidare var utdelningshöjningen inte heller riktigt så stor som analytiker väntat sig. Spelbolagets aktie var 1,4 procent ned. Efter publicerat bokslut tappade Billerudkorsnäs dryga 3 procent.

Fredagens rapportvinnare var New Wave och Electra som avancerade 21 respektive 16 procent. New Wave redovisade ett starkare resultat än väntat för det fjärde kvartalet. Problembarnet Orrefors visade en vinst på 50 miljoner kronor.

"Orrefors tjänar pengar, det är bara att lyfta på hatten. Det hjälper till att flytta produktionen till lågkostnadsländer", sade en strateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea Equity Research sänkte rekommendationen för Holmen till sälj, från behåll, efter torsdagens rapport. B-aktien backade dryga 3 procent till 188,80 kronor.

Gruvbolaget Northland Resources retirerade 17 procent till 59 norska ören i Oslo efter besked om att styrelsen i Northland Resources AB på fredagen ansökt om företagsrekonstruktion.

Kinas utrikeshandel genererade ett oväntat högt överskott i januari med stöd av en högre export än väntat. Men även importen steg mer än väntat i Bloomberg News enkät.

USA:s samlade underskott i handels- och tjänstebalansen sjönk avsevärt mer än väntat till den lägsta underskottsnivån på nära tre år. Deutsche Bank konstaterade i en kommentar att detta lyfter amerikansk BNP för fjärde kvartalet med 0,8 procentenheter till, allt annat lika, +0,7 procent.

På fredagseftermiddagen meddelades vidare att EU-toppmötet lyckats enas om EU:s långtidsbudget för åren 2014 till 2020.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?