Annons

Råvaror: Kina lyfter metaller och olja<br />

Oljan och basmetallerna har stigit med stöd av kinesiska data på fredagsmorgonen. Ädelmetallerna stiger marginellt.

Vid klockan 8.15 var Brentoljan i första termin upp 0:65 dollar till 117:89 dollar per fat. WTI-oljan var samtidigt upp 0:31 dollar till 96:14 dollar per fat.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 29,15 miljarder dollar i januari, mer än väntade 24,70 miljarder dollar. Exporten ökade med 25,0 procent jämfört med samma månad året före, väntat var +17,5 procent. Importen steg 28,8 procent, väntat var +23,5 procent.

"Detta är det starkaste utfallet i Kinas exporttillväxt sedan april förra året och bådar gott för efterfrågeökningen i energin. Vi fortsätter att förutspå ett uthålligt högre oljepris", sade Gordon Kwan på Mirae Asset Securities till Bloomberg News.

Inflationstakten i Kina sjönk som väntat till 2,0 procent i januari från 2,5 procent i december.

Uppgången i Brent till över 117-nivån har drivits mer av förbättrade fundamenta än ökade riskpremier, skrev Stefan Wieler på Goldman Sachs i en rapport på torsdagen, enligt Bloomberg News. Oljemarknaden väntas förbli "stram" under första kvartalet 2013.

En officiell källa uppgav till Bloomberg News att Saudiarabien producerade 9,05 miljoner fat olja per dag i januari, nära december-nivån som var den lägsta på 20 månader. Saudiarabien tillföre 9,26 miljoner fat per dag till marknaden, nära december-nivån på 9,15 miljoner fat.

Enligt en Bloomberg News-enkät spår 18 av 37 bedömare att oljepriset kommer att sjunka nästa vecka, medan tolv spår en uppgång. Föregående vecka spådde 42 procent en uppgång.

Importen av råolja till Kina uppgick till 25,15 miljoner ton i januari, upp från 23,67 miljoner ton föregående månad.

I årstakt är det en uppgång med 7,4 procent.

Importen översteg importen med 24,87 miljoner ton i januari, den högsta nivån på åtta månader.

"Raffinaderierna arbetar på höga processnivåer, vilket ökar efterfrågan på råolja. Samtidigt är lagren av råolja ganska låga", sade Gong Jinshuang på China National Petroleum till Bloomberg News.

Dollarn handlas fortsatt i stort på de starkare nivåer som uppnåddes på torsdagen, med euro/dollar runt 1:34-nivån och dollar-index på 80,15.

Euron tappade på torsdagen i spåren av att ECB-chefen Mario Draghi vid en presskonferens sagt att de kommer att se om euroförstärkningen är uthållig och i vilken grad det påverkar centralbankens inflationsutsikter. I mars kommer ECB med nya kvartalsvisa prognoser.

Bland basmetallerna har kopparns tremånaderstermin stigit 45 dollar till 8.245 dollar per ton, medan zink stigit 5 dollar till 2.167 dollar per ton.

"En rad makroindikatorer i Kina visar på förbättringar. Kopparn väntas öka framemot andra halvåret i år då vi kan få se ekonomierna förbättras", sade Park Jong Boem på Tong Yang Securities till Bloomberg News.

Goldman Sachs tror att kopparproduktionen kan understiga efterfrågan med 6.000 ton i år efter ett överskott på 216.000 ton förra året. Spotpriset kan komma att ligga på 8.458 dollar per ton i snitt i år, upp från 7.959 dollar per ton förra året.

Bland ädelmetallerna handlas spotpriset på guld upp knappt 1 dollar till 1.672 dollar per uns, medan silvret stigit något till 31:53 dollar per uns.

Noteringar klockan 8.15
Råolja (pris/fat)

WTI, första termin +0:31 USD 96:14:00
Brent, första termin +0:65 USD 117:89
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar
+45 USD 8.245
Zink
+5 USD 2.168
Aluminium +7 USD 2.106
Nickel
+65 USD 18.240
Bly
+12 USD 2.422
Tenn
+40 USD 24.720
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld
#NAMN? 1.671:35
Silver 0 :3575 USD 31:48:00


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?