Annons

Räntor &amp; valutor: Kronan starkare<br />

Långa tyska och svenska marknadsräntor sjunker någon punkt i fredagens inledande handel och på valutamarknaden stärks yenen samtidigt som euron handlas stabilt mot dollarn.

Kinas utrikeshandel visade sig betydligt starkare än väntat i januari, vilket bidrog till en god optimism på de asiatiska marknaderna och Europabörserna öppnar också upp på fredagen.

Den svenska kronan har stärkts några öre mot dollarn och något öre mot euron. Den tioåriga svenska statsobligationsräntan är tio minuter efter öppning ned 2 punkter till 1,94 procent samtidigt som den tyska tioårsräntan sjunker 1 punkt till 1,60 procent.

Nattens mest uppmärksammade nyhet var att Kinas utrikeshandel i januari slog förväntningarna rejält. Exporten ökade hela 25,0 procent i årstakt, väntat +17,5 procent, medan importen steg 28,8 procent, väntat +23,5 procent. Kinas handelsöverskott var 29,15 miljarder dollar, klart över de 24,70 miljarder dollar som väntades enligt Bloomberg News prognosenkät.

Flera analytiker påpekar visserligen att statistiken lyfts av en kalendereffekt eftersom det kinesiska nyåret inföll i januari i år och februari i år. Detta innebär att jämförelsemånaden i fjol hade fem färre arbetsdagar än januari i år.

Japanska Nomura menade dock att den robusta exporten inte fullt ut kan förklaras av enbart nyårseffekten, även kalenderjusterat visade statistiken på en stark extern efterfrågan.

"Dessa data tyder på att såväl inhemsk som extern efterfrågan är starka, vilket stödjer vår syn att ekonomin står inför en återhämtning", sade Zhang Zhiwei, Nomuras chefekonom för Kina, till Bloomberg News

Kinas KPI-inflation sjönk precis som väntat till 2,0 procent i januari från 2,5 procent i december. Även här spelar baseffekter från nyåret in och analytikerna tror att inflationen kommer att stiga igen i februari.

Enligt Arbetsförmedlingen var arbetslösheten i januari 4,8 procent, oförändrat från i december.

Antalet varsel uppgick till 6.700, en marginell ökning från 6.600 i januari 2012. I december uppgick antalet varsel till 5.700. Det totala antalet lediga platser var 75.000, cirka 6.000 fler än samma månad föregående år.

"Den snabba försvagningen på arbetsmarknaden under hösten har i det närmaste upphört. Det är dock ännu för tidigt att slå fast att nedgången på arbetsmarknaden har bottnat. Det finns fortfarande en del som talar för stigande arbetslöshet framöver, men onekligen ser det mycket bättre ut än vad som var fallet för några månader sedan", sade Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors i en kommentar.

Nu närmast klockan 9.30 släpper SCB industristatistik för december. Enligt SME Direkts enkät väntas industriproduktionen ha varit oförändrad från i november och minskat med 3,8 procent i årstakt. Analytiker varnar för att stora skillnader i antalet arbetsdagar jämfört med december 2011 ökar osäkerheten.

Medan den kinesiska utrikeshandeln alltså var starkare än väntat var det tvärtom i Tyskland. Exporten ökade 0,3 procent i december, klart under den väntade uppgången på 1,4 procent. Importen sjönk oväntat med 1,3 procent, väntat +1,6 procent.

Klockan 12.00 offentliggör ECB bankernas planerade återbetalningar av LTRO-lån kommande vecka.

Efter maratonförhandlingar som pågått sedan torsdag eftermiddag ska EU-ledarna vid toppmötet i Bryssel ha enats om en ram på 960 miljarder euro för EU:s långtidsbudget 2014-2020, enligt en källa. Däremot fortsatte förhandlingarna om innehållet i budgeten, både på utgiftssidan och intäktssidan.

Amerikanska marknadsräntor visar små förändringar och den tioåriga statsobligationsräntan handlas oförändrat till 1,95 procent, jämfört med svensk stängning på torsdag eftermiddag.

På fredagens USA-agenda riktas intresset främst mot handelsbalansen i december, som släpps klockan 14.30, och enligt Bloomberg News enkät väntas visa att handelsunderskottet minskade till 46,0 miljarder dollar från 48,7 miljarder dollar i november.

På valutamarknaden har yenen stärkts mot såväl dollarn som euron under natten. Mot dollarn har yenen stärkts till 92:80 från 93:45 vid svensk stängning på torsdagen.

Euron handlas fortsatt till de nivåer runt 1:340 som den sjönk till efter att ECB-chefen Mario Draghi uttalanden på torsdagen om effekterna av en starkare euro.

Kronan har stärkts 3 öre mot dollarn till 6:41 och 1 öre mot euron till 8:59.

Fredag klockan 9.10
USD/SEK 6:4105 (6:4405) Statsobl 2y 1,00 (1,01)
EUR/SEK 8:5923 (8:6038) Statsobl 10y 1,94 (1,96)
EUR/USD 1:3102 (1:3402) Räntegap/ty 34 (35)
US obl 10y 1,95 (1,95) Tysk obl 10y 1,60 (1,61)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?