Annons

Stockholmsbörsen: Assa i baklås<br />

Stockholmsbörsen avslutade torsdagen negativt efter att ha legat strax omkring oförändrat under stora delar av handelsdagen. De europeiska handelsplatserna uppvisade övervägande mindre minusnoteringar.

På bolagsfronten backade Assa Abloy efter svag rapport medan Skanska stack ut som vinnare bland storbolagen. Vidare blev Swedish Match förlorare på sänkt rekommendation och tappade marknadsandelar.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 0,8 procent ned till indexnivån 1.166. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde knappt 13 miljarder kronor.

På den internationella makroscenen lämnade, helt enligt ritningarna, den europeiska centralbanken, ECB, och den engelska motsvarigheten sina styrräntor oförändrade.

ECB-chefen Mario Draghi sade att centralbanken ser en svag tillväxt i euroområdet i början av 2013, innan en gradvis återhämtning inleds senare under året. Han noterade också att olika undersökningar tyder på att förtroendet stabiliseras, om än på låga nivåer. Riskerna mot tillväxten väger alltjämt över på nedsidan.

Från USA kom arbetslöshetsstatstik som var marginellt sämre än väntat.

På svenskt börsgolv trängdes de rapporterande bolagen om utrymmet.

Byggbolaget Skanska steg kring 5 procent efter en rapport som generellt var bättre än väntat, bland annat med ett rörelseresultat klart över konsensusprognosen. Dessutom sänktes inte utdelningen som vissa befarat. På minuskontot hamnade dock orderingången som var något svag.

Låsbolagets Assa Abloys aktie hamnade i baklås och tappade 3 procent efter att ha redovisat siffror som överlag var marginellt klenare än snittprognosen i SME Direkts enkät. Även utdelningsförslaget låg något i underkant av vad marknaden hade hoppats på. Vidare landade den organiska tillväxten i kvartalet på noll, mot förväntade uppgång.

Skogsbolaget Holmen steg marginellt trots ett justerat rörelseresultat som var klart lägre än vad marknaden hade räknat med.

Snusbolaget Swedish Match hamnade i motvind och sjönk hela 6,5 procent sedan Citi sänkt aktien till neutral, från tidigare köp. För att strö ytterligare salt i såren pekade siffror från marknadsinstitutet Nielsen mot att Swedish Match fortsatte tappa marknadsandel på svensk snusmarknad under januari.

Livsmedelskoncernen Axfood sjönk 5,5 procent efter att ha redovisat sämre resultat än väntat. Även utdelningen var något i underkant av förväntningarna.

Rapporterande verkstadsbolaget, tillika framgångssagan, Hexpol gjorde skäl för eptitet och steg ytterligare knappt 2 procent.

Katalogbolaget Eniro backade hela 16 procent i rapportflödet sedan den organiska tillväxten var klart sämre än väntat.

Fettbolaget AAK rosade dock marknaden och steg nästan 5 procent. Kursuppgången i fettaktien förklarades med lovande utsikter för chokladverksamheten samt imponerande kassaflöde.

Såväl Deutsche Bank som Pareto Öhman har sänkt rekommendationen för lastbilsbolaget Volvo till behåll, från tidigare köp, efter onsdagens rapport. Volvo-aktien rullade tillbaka 0,7 procent efter en stark utveckling på onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Nectarine HealthAnnons

Nya generationens trygghetslarm är här

Nectarine Health har utvecklat ett AI-armband som ersätter dagens föråldrade trygghetslarm.
Nectarine Health har utvecklat ett AI-armband som ersätter dagens föråldrade trygghetslarm.

Med syfte att öka tryggheten hos den åldrande befolkningen och uppdatera den förlegade teknik som i dag används som trygghetslarm, har Nectarine Health skapat en smart lösning på ett stort problem. Nu har företaget tagit sikte på global lansering. 

Skadliga fallolyckor är ett stort folkhälsoproblem. 1500 personer över 65 år omkommer varje år i Sverige till följd av fallolyckor, och problemet ser likadant ut världen över. Det förebyggande arbetet involverar ofta ett trygghetslarm med begränsade funktioner som bygger på att användaren själv kan kalla på hjälp. Men det visar sig i undersökningar att upp till 80 procent av användarna inte förmår att trycka på larmet när olyckan väl är framme.

Det svenska techbolaget Nectarine Health tog avstamp i den här problematiken och utvecklade en helt ny innovativ lösning som kan ersätta den daterade tekniken. 

– Vår innovation förenar avancerad AI med ett diskret och bekvämt armband som användaren bär på sig dygnet runt. Armbandet möjliggör monitorering där vårdpersonal och anhöriga kan få information om bärarens status i realtid och eventuella hälsoförändringar på lång sikt, säger Anton Smith, CTO på Nectarine Health.

Smart armband som reagerar vid fallolycka

Armbandet bärs alltså dygnet runt och har en batteritid på cirka nio månader. Systemet består även av basstationer som placeras i eluttag i hemmet. Dessa båda komponenter samverkar för att samla in data om användarens rörelsemönster hemma. Vid en fallolycka eller om något oförutsett händer, reagerar systemet direkt på händelsen och ett larm skickas automatiskt till anhöriga eller personal inom äldreomsorgen.

Nectarine Healths lösning används sedan flera år tillbaka inom svensk äldreomsorg. Nu är tanken att expandera erbjudandet och etablera det nya trygghetslarmet på bred front i hemmiljö. Många äldre i dag vill bo kvar hemma så länge som möjligt, men detta är ofta förenat med stor oro hos familjemedlemmar. 

– Vår lösning ger de äldre chansen att bestämma över sitt eget liv och behålla friheten i att bo hemma. Detta är värdefullt för användaren själv, men också för de anhöriga som kan lita på att systemet varnar om det skulle hända något, säger Jan Stålemark, vd för Nectarine Health.

AI möjliggör förebyggande insatser

Nectarine Healths långsiktiga mål är att öka tryggheten i hemmet. Genom att samla in data över tid kan man med hjälp av AI tidigt upptäcka förändringar i användarens beteende och på så sätt förebygga olyckor och sjukdomar. 

– Därmed kan vi minska inläggningarna på sjukhus vilket är positivt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, men också eftersom uppryckande från hemmet och de dagliga rutinerna ofta försämrar måendet ytterligare, säger Jan Stålemark.

Den nya produkten för hemmabruk kommer lanseras på den svenska och amerikanska marknaden i början av 2021. Då kommer Nectarine Health börja sälja systemet kopplat till en abonnemangstjänst.

– Vi satsar både i Sverige och USA, inledningsvis kommer USA bli vår primära marknad. Det är en attraktiv marknad där behovet är stort. Detta innebär att det finns stor potential för oss att etablera vår innovation som en viktig hjälpande hand, säger Anton Smith.

Fakta om Nectarine Health

Vi utvecklar teknik som möjliggör för äldre personer att bo kvar längre i sitt eget hem, och samtidigt känna trygghet och självständighet. Prevention är möjligt med hjälp av produktens avancerade AI-algoritmer. Under 2021 kommer produkten lanseras på konsumentmarknaden i Sverige och i USA. 

Läs mer om Nectarine Health på nectarinehealth.com

 

Mer från Nectarine Health

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nectarine Health och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?