Annons

Räntor &amp; valutor: <br />Draghi pratade ned euron<br />

Euron försvagades mot andra valutor i torsdagens handel samtidigt som europeiska statspappersräntor sjönk, främst i kortare löptider, rörelser som i hög grad följde på kommentarer från ECB-chefen Mario Draghi.

ECB lämnade som väntat styrräntan oförändrad efter torsdagens rådsmöte, men kommentarer vid den efterföljande presskonferensen fick ändå vissa investerare att omvärdera utsikterna för eurons växelkurs.

ECB-chefen Mario Draghi sade vid presskonferensen att inflationen har sjunkit ytterligare, som väntat, och att inflationstakten i euroområdet väntas sjunka under 2 procent de närmaste månaderna. Han sade att riskerna mot inflationsutsikterna är i stort sett balanserade, men antydde att den starka eurokursen kan innebära att riskbilden kan ändras.

ECB-chefen sade att den starkare växelkursen är ett tecken på förtroendet för euroområdet återvänder. Även om växelkursen inte är ett policymål för ECB så är den viktig för tillväxten och prisstabiliteten.

"Vi vill se om apprecieringen är uthållig, och om det förändrar vår bedömning om riskerna mot prisstabiliteten", sade Mario Draghi.

På en fråga om han är oroad över eurons förstärkning sade ECB-chefen att växelkurserna bör spegla fundamenta.

Han sade också att ECB ser en svag tillväxt i euroområdet i början av 2013, innan en gradvis återhämtning inleds senare under året. Mario Draghi noterade att olika undersökningar tyder på att förtroendet stabiliseras, om än på låga nivåer. Riskerna mot tillväxten väger fortsatt över på nedsidan.

Mario Draghi sade vidare att det faktum att banker har återbetalat 146 miljarder euro från det första LTRO-lånet speglar ett ökat förtroende på finansmarknaderna. ECB kommer att noga bevaka utvecklingen på penningmarknaden när bankerna återbetalar LTRO-lånen.

Även Bank of England lämnade som väntat såväl styrränta som tillgångsköpsprogram oförändrade efter torsdagens möte.

Centralbanken publicerade också ett pressmeddelande där den penningpolitiska kommittén konstaterade att den brittiska ekonomin är på väg mot en långsam men uthållig återhämtning, även om riskerna väger över på nedsidan.

BOE befarar vidare att inflationen kan överstiga 2-procentsmålet de närmaste två åren, men det beror främst på politiska beslut och pundförsvagning, inte på något onormalt högt inhemsk kostnadstryck.

BOE meddelade också att de kommer att återinvestera en likvid om 6,6 miljarder pund från statspapper som förfaller i mars genom att köpa nya statspapper på marknaden.

Under torsdagen utfrågades också näste Bank of Englandschef Mark Carney av ett parlamentsutskott. Beträffande den på förhand kanske mest heta frågan, om hans syn på det penningpolitiska ramverket, sade han att ribban för eventuella förändringar ligger "mycket högt".

"Jag startar från positionen där flexibel inflationsmålspolitik är det mest framgångsrika penningpolitiska ramverket som hittills funnits så ribban ligger mycket högt för att ändra detta", sade han.

Mark Carney orsakade initialt viss marknadsturbulens när han framhöll behovet av en exit från centralbankens okonventionella åtgärder.

"Banken kommer att behöva utforma, implementera och slutligen genomföra en exit från den okonventionella penningpolitiken på ett sätt som ökar allmänhetens förtroende. Detta måste uppnås utan att obligationsmarknaden störs. En sådan störning skulle kunna leda till kraftiga rörelser för en rad tillgångspriser eller möjligtvis hota den finansiella stabiliteten", sade han.

De kombinerade uttalandena från ECB-chefen och den tillträdande BOE-chefen bidrog till att euron försvagades till 0:8535 mot pundet vid den svenska marknadens stängning på torsdagen, från närmare 0:8650 vid samma tid på onsdagen.

Euron försvagades samtidigt till 1:3402 mot dollarn, från 1:3526 på onsdagen och 1:3578 som högst på torsdagen. Mot japanska yen försvagades euron samtidigt till 125:24, från nära 127:50 som högst tidigare på torsdagen. Den tyska tvåårsräntan sjönk samtidigt 5 punkter, till 0,17 procent.

Tidigare på torsdagen steg spanska statspappersräntor ytterligare något inför förmiddagens auktion av statsobligationer i tre olika löptider, en auktion som emotsetts med viss oro efter de senaste dagarnas turbulens i spåren på anklagelser mot bland annat premiärminister Mariano Rajoy om tveksamma betalningar.

Spanien lyckades sälja obligationer för 4,6 miljarder euro, mer än planerade 4,5 miljarder, men räntenivåerna blev, inte oväntat, högre än vid motsvarande auktioner i januari.

Ekonomer som Bloomberg News talat med imponerades inte av auktionsresultatet, men marknaden mottog ändå utfallet med viss lättnad; spanska räntor sjönk tillbaka, tyska räntor steg något och euron stärktes.

Statistik på förmiddagen visade att industriproduktionen steg 1,1 procent i december jämfört med i november, medan produktionen i tillverkningsindustrin steg 1,6 procent. Det var bättre än väntade 0,9 respektive 0,8, enligt Bloomberg news enkät. Det var särskilt investeringsvaror som noterade en stark ökning i december, men produktionen ökade på månadsbasis i alla huvudgrupper.

I Tyskland steg industriproduktionen 0,3 procent i december, över väntade +0,2 procent, men samtidigt reviderades novemberstatistiken till -0,2 procent från +0,2 procent.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 1-2 punkter i torsdagens handel, mer i kortare löptider. Tioårsräntan sjönk 1 punkt, till 1,96 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 35 punkter (34).

Såväl SEB som Handelsbanken presenterade kundenkäter på torsdagen som tycks bekräfta att marknadsaktörer är mer skeptiska än bankekonomerna om huruvida Riksbanken kommer att sänka reporäntan nästa vecka. På fredagen kommer de sista vägledande statistikuppgifterna inför räntemötet på tisdag, i form av Arbetsförmedlingens månadsstatistik för januari samt SCB:s data om produktion och orderingång i industrin december.

Euron stärktes 1 öre mot kronan, till 8:60, medan dollarn stärktes 9 öre till 6:44. TCW-index steg till 116,89 (116,37)

Statistik från USA visade att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk till 366.000 personer förra veckan, från 371.000 veckan före. Det var över väntade 360.000. Fyraveckorssnittet sjönk dock samtidigt till 350.500, vilket var den lägsta nivån sedan mars 2008 enligt RDQ Economics.

Preliminär statistik visade vidare att produktiviteten i USA sjönk 2,0 procent under fjärde kvartalet medan enhetsarbetskostnaderna steg 4,5 procent. Enligt Bloomberg News enkäter väntades -1,4 respektive +3,0 procent.

Amerikanska statspappersräntor sjönk något efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, och noterade därefter begränsade nettorörelser i den europeiska torsdagshandeln. Vid den svenska stängningen noterades tioårsräntan till 1,95 procent, 3 punkter lägre än vid samma tid på onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?