Annons

Stockholmsbörsen: Lastbilarna drar<br />

Stockholmsbörsen steg svagt på onsdagen med stöd av Volvo som tog med sig Scania uppåt. Handelsbanken backade däremot i onsdagens rapportflöde.

"Med en tunn makroagenda och en av de tyngsta rapportdagarna är kvartalsresultat i fokus. Börsen är upp lite med Volvo som draglok, trots att bolaget redovisade ett svagt fjärde kvartal. Men orderingången och kommentarer från bolaget tyder på att vi nått botten av konjunkturcykeln och att det blir bättre framöver. Jag hade räknat med viss uppgång men kanske inte 5 procent. Scania följer med upp då investerare drar lastbilstillverkare över en och samma kam", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 var 0,2 procent högre till nivån 1.177,8, kring klockan 13.15. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till dryga 8 miljarder kronor.

På de ledande europeiska handelsplatserna noterades samtidigt viss nedåtdragning i indexutvecklingen.

Volvo steg 5,3 procent till 97,90 kronor medan Scania var 3,6 procent högre till 136,10 kronor. Utöver Volvos bokslut inkom preliminära siffror från ACT över orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika för januari månad.

I skenet av övriga tre storbankers starka rapportutfall i förra veckan har Handelsbankens resultat - som var aningen lägre än SME Direkts konsensus tyngt av lite högre kostnader -tolkats som aningen klent av marknaden. Vidare fanns visst hopp om en större utdelningsökning än 1 krona till 10,75 kronor sedan främst Swedbank, men även SEB och Nordea, överraskat positivt med sina förslag i förra veckan. SHB var ned 3,1 procent och även övriga storbanker backade svagt.

Loomis var 1,7 procent upp efter ett starkare resultat än väntat till följd av en oväntad engångspost. Även Tietos rörelseresultat visade sig vara högre än snittestimatet i SME Direkts analytikerenkät och aktien klättrade 5,7 procent.

I onsdagens rapportflöde var vidare Tradedoubler ned knappa 4 procent medan Lundin Petroleum och Höganäs båda steg omkring 1 procent.

Telia Sonera tappade svagt. Bolaget bekräftade på onsdagen att Marie Ehrling föreslås som ny styrelseordförande. Tele2 var svagt upp efter tisdagens kursnedgång i spåren av en rapport som medfört en rad sänkta riktkurser.

I teleoperatörssektorn hade Elisa en svag kursutveckling på Helsingforsbörsen på onsdagen medan KPN hade en rejält tung tisdag på Amsterdambörsen. En aktiestrateg säger till Nyhetsbyrån Direkt att Tele2:s rapport var en stor besvikelse, inte minst utsikterna för 2013, och påpekar att Tele2:s aktie kan komma att fortsätta ned en bit till under den närmaste tiden. Han poängterar att teleoperatörer allmänt verkar ha svårt att ta betalt för datatrafik i kombination med att subventioner av så kallade smartphones är kostsamma.

I spåren av tisdagens rapportflöde har Swedbank höjt rekommendationen för Bilia till köp, från tidigare neutral, aktien lyfter nära 6 procent. Nordea har höjt ÅF till behåll, från tidigare sälj, konsultbolagets aktie steg 1,0 procent.

Onsdagens makroagenda är relativt begränsad utöver statistik över orderingången till den tyska industrin som vid lunchtid visade en något större uppgång i december, jämfört med november, än väntat i Bloomberg News enkät.

Marsterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq 100 noterades från oförändrat till 0,1 procent upp, klockan 13.10.

Det rådde börshausse i Japan på onsdagen, bland annat med stöd av fortsatt yenförsvagning. Under natten noterades yenen som lägst över 94-strecket gentemot dollarn. Bank of Japan-chefen Masaaki Shirakawa meddelade på tisdagseftermiddagen att han avgår den 19 mars.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?