Annons

Aktierna som kommer att tynga börsen<br />

Terminerna för de ledande europeiska börserna pekar mot en öppning nära nollstrecket. Volvo och Handelsbanken kan tynga utvecklingen i Stockholm efter att ha rapporterat inför onsdagens öppning.
Foto:JESSICA GOW / SCANPIX

Kring klockan 8.45 var terminerna för franska CAC 40, brittiska FTSE100, tyska DAX och regionala Euro Stoxx 50 samtliga från 0,1 procent ned till 0,1 procent upp.

Handelsbanken lyckades inte helt leva upp till marknadens förväntningar när den som sista av de fyra svenska storbankerna rapporterade på morgonen. Högre kostnader än väntat drog ned resultatet. Utdelningen infriade inte heller fullt prognosen i SME Direkts enkät. Förväntningarna på Handelsbankens utdelning har också skruvats upp efter att främst Swedbank, men även SEB och Nordea, överraskat positivt med sina förslag i förra veckan.

I ett morgonbrev räknar Credit Suisse med ett par till tre procents nedgång för Handelsbanken i öppningshandeln i spåren av den starka utvecklingen inför rapport och att bolaget inte levererade i klass med sektorskollegor.

Credit Suisse spår vidare en nedgång kring 5 procent för Volvo efter ett resultat som krympte avsevärt mer än väntat till en dryg miljard för det fjärde kvartalet 2012, från nära 7 miljarder samma kvartal 2011. Väntat var kring 2 miljarder, enligt SME Direkt. Bolagets omsättning var något svagare än väntat i kvartalet men orderingången var bättre än väntat.

Den något förbättrade orderingången för Volvo har fortsatt även i början på innevarande år, och därför har Volvo dragit tillbaka några av de tidigare beslutade stoppdagarna i produktionen. Alltjämt väntas det första kvartalet 2013 att vara besvärligt som ett resultat av den låga orderingången på många marknader under det fjärde kvartalet 2012. Credit Suisse klassar Volvos utsikter för första kvartalet som svaga och med liknande resonemang spår Citi och RBC runt 4 procents tapp för Volvo.

Lundin Petroleums rapport var ungefär som väntat och även PA Resources, Tieto samt Tradedoubler har rapporterat resultat inför öppning.

Vidare har Loomis publicerat en rapport som levde upp till förväntningarna i SME Direkts enkät.

Klockan 9 väntas rapport från Höganäs.

I spåren av tisdagens rapportflöde har Nordea höjt rekommendationen för ÅF till behåll, från tidigare sälj.

Swedbank har höjt rekommendationen för Bilia till köp, från tidigare neutral. Analyshuset har även höjt Tele2 till starkt köp, från tidigare köp. Tele2 har vidare fått en rad sänkta riktkurser efter tisdagens rapportbesvikelse.

Det rådde börshausse I Japan på onsdagen, bland annat med stöd av fortsatt yenförsvagning. Under natten noterades yenen som lägst över 94-strecket gentemot dollarn. BOJ-chefen Masaaki Shirakawa meddelade på tisdagseftermiddagen att han avgår den 19 mars.

Onsdagens makroagenda är relativt begränsad, utöver orderingången till den tysk industri, klockan 12.

USA-börserna höll sig uppe på tisdagskvällen och marsterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq 100 noterades mellan 0,1 och 0,2 procent uppåt på onsdagsmorgonen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?