Annons

Råvaror: Oljepriset stiger<br />

Råvarupriserna noterades i olika riktningar på tisdagen. Stärkte riskaptiten något gjorde statistik från både amerikanskt och europeiskt håll.

Vid klockan 18.30 handlas Brentoljan 1,33 dollar högre till 116,93. West Texas Intermediate var samtidigt upp 0,60 dollar till 96,77.

"Vi har haft stark statistik den senaste tiden. Det är ett bull-klimat på marknaden och euroområdet verkar gå framåt. Det är flera faktorer som pressar upp oljan", sa Michael Lynch, president på Strategic Energy & Economic Research, till Bloomberg News.

Det sammanvägda ISM-indexet i USA för tjänstesektorn sjönk till 55,2 i januari jämfört med 55,7 föregående månad. Enligt Bloomberg News prognos väntades ett index på 55,0.

Tidigare hade euroområdets inköpschefsindex för tjänstesektorn reviderats upp till 48,6, från preliminära 48,3, för januari.

På tisdagskvällen rapporterar American Petroleum Institute, API, om de amerikanska lagren medan den officiella lagerrapporten från Energidepartementet släpps klockan 16.30 på onsdagen. Medianprognosen i Bloomberg News analytikerenkät pekar mot att råoljelagren ska ha stigit med 2,5 miljoner fat.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange var tremånadersterminen för koppar ned 23 dollar till 8.283 dollar per ton, medan zink hade backat 9 dollar till 2.177. Aluminium är marginellt upp till 2.115.

HSBC:s index för tjänstesektorn i Kina steg till 54,0 i januari jämfört med 51,7 föregående månad.

Mark Pervan på Australia & New Zealand Banking Group konstaterade i ett marknadsbrev att vi kan få se kopparpriset fortsätta något upp då vi närmar oss det kinesiska nyåret, men han väntar sig inte att denna uppgång ska vara bestående utan det kan bli en rekyl ned mot 8.150 kort efter nyåret.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld ned 2,45 dollar till 1.671 dollar per uns. Silvret hade samtidigt stigit 0,09 dollar till 31,84 dollar per uns.

På valutamarknaden stärktes euron med 0,70 cent gentemot dollarn, till nivån 1,36.

"Guldet är historiskt sett positivt korrelerat till euron. Marknaden kommer nog fokusera på det stundande europeiska centralbanksmötet", sa Peter Hug, trading director på Kitco Metal, till Marketwatch.

Noteringar kl 18.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  +0,60 USD  96,77
Brent, första termin  +1,33 USD  116,93Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -23 USD  8.283
Zink  -9 USD  2.177
Aluminium  +3 USD  2.115
Nickel  +22 USD  18.747
Bly  +7 USD  2.458
Tenn  +74 USD  24.974Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -2,45 USD  1.671,25
Silver  +0,09 USD  31,84


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?