Annons

Räntor och valutor: <br />Euron stärktes<br />

Det generella marknadssentimentet vände åter uppåt på tisdagen, och EMU-spreadarna minskade, euron stärktes och Europabörserna steg.

EMU-spredarna vidgades betydligt på måndagen och i tisdagens inledning i spåren av frågetecken om den politiska utvecklingen i södra Europa. I Spanien är premiärminister Mariano Rajoy hårt ansatt om otillåtna transaktioner och i Italien gör Silvio Berlusconis allians framsteg i opinionen, vilket ökar osäkerheten om det politiska läget, och därmed reformambitionerna, efter valet 24-25 februari.

"Det är kanske för tidigt att dra slutsatsen att detta är den 'reality check' som länge inväntats från marknaden. Politiska faktorer som vi ser i Spanien och Italien är alltid extremt svåra att bedöma. Detta kan tynga spanska och italienska räntor under en tid men vi bör ha i minne rallyt på marknaden sedan mitten av 2012", sa Elwin de Groot på Rabobank till Bloomberg News.

Oron kring Sydeuropa tyngde även euron som tappade till 1,346 som lägst mot dollarn.

"Det sker en korrektion (i euron) på dåliga nyheter från Italien och Spanien men det handlar också om positionering. Euron hade blivit överköpt ur ett tekniskt perspektiv. Den underliggande trenden finns kvar, det sker fortsatt en återhämtning (i euroområdet)", sa Arne Lohmann Rasmussen på Danske Bank till Reuters.

Euron återhämtade sig successivt på tisdagen, bland annat med stöd av euro-PMI för tjänstesektorn, som steg till definitiva 48,6 i januari från 47,8 föregående månad, över preliminära 48,3. Det sammanvägda indexet (composite) steg till 48,6 från 47,2.

Utvecklingen i euroområdet spretar däremot fortsatt och tjänste-PMI stärks i Spanien men försvagas i Italien.

"Euroområdet visar tydliga tecken på att läka, där nedgången lättar tydligt i januari och regionen rör sig närmare stabilisering under första kvartalet. Tillväxten lutar dock tydligt åt Tyskland, och skillnaden mot den kontraktion som ses i Frankrike är den största sedan undersökningen började 1998", sa Chris Williamson på Markit, som sammanställer statistiken, till Reuters.

Vid svensk stängning handlades euro/dollar på 1,352.

"Definitiva PMI för Europa var uppenbarligen över förväntningarna, så det har gett lite mer boost till euron. Den underliggande trenden för euron är fortsatt upp men vi behöver vara försiktiga in på ECB-mötet", sa Ian Stannard på Morgan Stanley till Bloomberg News.

Eurons förstärkning på senare tid har säkerligen noterats hos ECB, som har rådsmöte på torsdagen. På tisdagen sade Frankrikes president Francois Hollande att valutapolitik inte bara är något för ECB utan att även är regeringarnas sak, och att valutaunionen bör ha en valutapolitik med ett "medelfristigt mål" för växelkursen.

Tyska räntor steg 5-6 punkter på tisdagen, samtidigt som spanska räntor sjönk 8-10 punkter och italienska 3-10 punkter efter måndagens korrektion.

"Marknaden väntade helt enkelt på någon form av katalysator för att svänga till ett risk av-läge och ta hem en del vinster som har ackumulerats i januari när vi såg en stark ton i marknaden", sa Christian lenk på DZ Bank till Reuters.

Utanför euroområdet steg tjänste-PMI i Storbritannien till 51,5 från 48,9. I Sverige steg tjänste-PMI till 52,4 i januari från 49,1 i december, mer än väntade 50,2.

Silf/Swedbank skrev i en kommentar att uppgången innebär att index är tillbaka i tillväxtzonen efter en svag avslutning på 2012, även om en månads observation inte är tillräckligt för att konstatera att tjänstekonjunkturen har vänt. Delindex för affärsvolym och orderingång gav lika stora bidrag till uppgången i total-PMI, medan delindex för sysselsättningen fortsatte att sjunka svagt.

SCB rapporterade att den svenska tjänsteproduktionen ökade med 2,2 procent i december, jämfört med samma månad föregående år, och steg 0,7 procent jämfört med november.

Nordea noterade att tjänsteproduktionen kom in klart starkare än väntat, samtidigt som tidigare månader reviderades upp, vilket klart förändrar bilden av det fjärde kvartalet.

Enligt dessa nya data visade produktionen i tjänstesektorn ett snitt på 0,9 procent i årstakt fjärde kvartalet. Till detta kan läggas som bäst -3 procent för industriproduktionen (decemberutfall på fredagen) och produktionen indikerar ändå en nedåtrisk mot Riksbankens BNP-prognos på +1,6 procent i årstakt fjärde kvartalet.

"Men nedåtriskerna är mindre tydliga, liksom utsikterna för penningpolitiken. Men vi behåller vår syn om att Riksbanken kommer att sanktionera en sänkning nästa vecka", skrev Nordea.

SEB och Swedbank skrev i marknadsbrev på måndagen att de också lutar åt att Riksbanken sänker 25 punkter i nästa vecka, medan Handelsbanken ser oförändrad ränta.

Enligt Riksbankens enkätundersökning anser företagen att konjunkturen har försvagats under hösten och vintern. Försämringen är särskilt tydlig för exportföretagen, medan läget i handeln är mer stabilt.

Efterfrågan från Europa är fortsatt svag, och samtidigt pressar den starka kronan lönsamheten för exportföretagen, men det finns vissa internationella ljuspunkter och en majoritet av företagen hoppas på ett bättre konjunkturläge framemot sommaren.

Svenska räntor var i princip oförändrade vid stängning jämfört med måndag samma tid, medan kronan tappat 3 öre mot dollarn och lika mycket mot euron.

Australiendollarn tappade från 1,045 som högst till 1,038 mot USA-dollarn. Australiens centralbank, RBA, lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 3,00 procent, men antydningar om utrymme för nya lättnader bidrog till att pressa ned "aussien" efter räntebeskedet.

"Inflationsutsikterna, som de bedöms för närvarande, skulle kunna ge utrymme att lätta policyn ytterligare om det skulle behövas för att stödja efterfrågan", sa RBA-chefen Glenn Stevens i ett uttalande.

Yenens försvagning tilltog, till 93,25 mot dollarn, efter att BOJ-chefen Masaaki Shirakawa meddelat att han avgår den 19 mars, i samband med att två vicechefer också lämnar BOJ-styrelsen. Det är något före hans mandatperiods slutpunkt den 8 april. Bank of Japan har varit under ökat tryck från regeringen att lätta än mer på penningpolitiken sedan Shinzo Abe och hans LDP vann valet, och frågan är nu vem som tar över på BOJ-chefsposten.

USA-räntorna steg 1-3 punkter på tisdagen, med den tioåriga statsobligationen åter över 2 procent. ISM:s inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 55,2 från 55,7 föregående månad, vilket var något över väntade 55,0. I fredags visade motsvarande index för industrin en uppgång till 53,1 från 50,2.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?